Sosem gondoltad volna, hogy végződtek eredetileg ezek a jól ismert filmek!

Mindenki meghal!!! Na jó, néhányan nem, de egészen máshogy néznénk ma ezekre a filmekre, ha az alkotók nem gondolják meg magukat az eredeti befejezést illetően. Spoilerek lehetnek!

A Jedi visszatér

Talán nem árulunk el nagy újdonságot azzal, hogy Harrison Ford nagyon szerette volna, ha Han Solo meghal A Jedi visszatér végén, komolyan kampányolt is érte. George Lucas azonban hallani sem akart róla, hiszen a film alapvetően kalandosabb és családbarátabb, mint a korábbiak (bár az ewokokról rendre elfelejtik, hogy húsevő ragadozók), és ekkor már akkora biznisz volt a franchise, hogy a fő bevétel nem is a mozikból, hanem a játékokból származott. Márpedig sok-sok Han Solo-figurát, uzsonnásdobozt, pizsamát és törülközőt kellett eladni...

 

Scott Pilgrim a világ ellen

Bryan Lee O’Malley magyarul is megjelent képregényének filmadaptációja az egyik legjobb a műfajon belül. Edgar Wright szabadjára engedte tomboló fantáziáját, és valami nagyon egyedit és nagyon képregényeset/retró videójátékosat alkotott. A Scott Pilgrim igazi „feel-good movie”, pedig akár végtelenül nyomasztó is lehetett volna, ha Wright nem tér gyorsan észhez. Volt ugyanis egy olyan elképzelése, hogy az alapanyagtól merőben eltérően nem happy enndel zárja a történetet, hanem azzal, hogy

a címszereplő felébred, és kiderül, hogy sorozatgyilkos, a vicces sztorit pedig csak álmodta

– de ne egy Dallas-féle „Bobby kilép a zuhany alól”-fajta álmot képzeljünk el, hanem egy olyat, amiben Scott tulajdonképpen végig ébren volt, és akiket a történet során megölt, azokat a valóságban is, a holttestük mellett pedig pénzérméket hagyott... Pocsékul éreztük volna magunkat a moziból kijövet.

 

Z világháború

Sok-sok honfitársunkat érintheti érzékenyen, hogy Brad Pitt zombis blockbusterének eredeti és temérdek pénzből leforgatott utolsó harmadát egy az egyben kihajították a kukába, hiszen

a Budapesten forgatott moszkvai csatát magyar statisztasereggel töltötték fel, akik órákon át vacogtak a hideg éjszakában.

A sztori szerint Gary (Pitt) és társai leszállnak Moszkvában, ahol az oroszok kivégzik a betegeket és a sérülteket, az egészségeseket pedig besorozzák. Majd ugrunk az időben, beköszönt a kemény orosz tél, ami lelassítja a zombikat, így jobb eséllyel csaphatnak össze velük. A moszkvai csata után hőseink egy biztonságos partszakasz felé tartanak, ahol berendezkednek a végső összecsapásra.

Ezalatt kiderül, hogy Gary családja egy menekülttáborba került, ám ott sem túl rózsás a helyzetük: valamit adniuk kell cserébe a biztonságukért, Gary felesége pedig kénytelen a saját testét felajánlani egy katonának... Amikor a férfi ezt megtudja, mint az őrült száguld, hogy találjon egy nem befagyott partszakaszt, ahonnan elindulhat megmenteni a családját. Csakhogy a zombik is épp rohamra készülnek, és a film egy, a normandiai partszállásra hajazó jelenettel zárult volna.

A hivatalos változat szerint a Paramount

túl sötétnek ítélte ezt a befejezést,

így inkább leforgatták a párszereplős fogócskázást a kutatólaboratóriumban, ami meglepő váltás a korábbi eszetlen tömegjelenetekhez képest, és a nyitott véget eldobva az ellenszer megtalálásával inkább lezárták a cselekményt. A Z világháborút egyébként trilógiának szánták, és jó néhány év múlva úgy tűnt, David Fincher meg is csinálja a folytatást, de ebből végül nem lett semmi: Brad Pitt túltolt zombifilmje egyke maradt.

 

Rémségek kicsiny boltja (1986)

MINDENKI MEGHAL. De tényleg. Audrey-t megeszi Audrey II, majd Seymourt is, miután az végezni akar a daloló kedvű húsevő növénnyel. Aztán a földönkívüli teremtmények elszaporodnak, és a látványos fináléban gyakorlatilag kipusztítják az egész emberiséget. Érthető, hogy ez a befejezés a tesztvetítések során letaglózta és elszomorította a közönséget, hiszen a bántalmazó kapcsolatból kikeveredő Audrey és Seymour suta közeledése, kibontakozó szerelme igazán aranyos és csodaszép – nagy gonoszság nem happy enddel zárni ezt a bájos történetet. Szerencsére győzött a szív és az igaz szerelem. 

 

Rambo

A Rambo-sorozat féktelen akcióorgiává lett (bár a John Rambóban azért elég szépen bemutatták, ahogy az idős katona elfogadja, hogy a gyilkoláson kívül nem nagyon ért máshoz, így ez az ő sorsa), az első film azonban még

komoly dráma a poszttraumás stressz szindrómáról, a veteránok megbélyegzéséről és  visszailleszkedési nehézségeikről.

Az eredeti befejezés ezt a vonalat zárja le szépen: az oktalanul meghurcolt férfi teljesen összeroppan, elsírja magát és arra kényszeríti Trautman ezredest, hogy lője le – és ugyan a pisztoly mintegy véletlenül sül el, a megkínzott férfi végül örök nyugalomra lel. Mi lett volna a 80-as évekkel, no és persze a mindenféle szir-szart árusító trafikokkal, ha a későbbiekben Rambo nem indíthat egyszemélyes háborúkat?

 

Shop-stop

Kevin Smith bemutatkozó nagyjátékfilmje a 90-es évek egyik kultklasszikusa: nagyon jól visszaadja az évtized hangulatát, tengő-lengő szereplőivel pedig remekül fogalmazta meg az akkori huszonévesek létbizonytalanságát, ezenkívül meg is ágyazott az akkor még kreativitása teljében ragyogó író-rendező sajátos kis filmes világának. Na de mi lett volna, ha Smith meghagyja az eredeti befejezést,

amelyben egy rabló lelövi Dantét?

 

A nyolcadik utas: a Halál

Nem biztos, hogy franchise lett volna az Alienből, és egyebek mellett James Cameron karrierje is egészen máshogy alakult volna, ha Ridley Scott ragaszkodik a film eredeti befejezéséhez,

amelyben a földönkívüli pusztulat leharapja Ripley fejét, majd leül egy székbe, és a nő hangját utánozva üzenetet küld a Földre!!!

 

(Forrás: Listverse)

 

Elindult a Port.hu új videósorozata, a SZESSÖN. Nézzétek meg az első részt, amelyben Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok mutatja meg, milyen remekül bánik a dobverőkkel. Kövessetek minket a Youtube-on is!