Sötét titkok a 30 éves Elemi ösztönről

1992. március 20-án mutatták be az amerikai mozik Paul Verhoeven Sharon Stone-nal és Michael Douglasszel forgatott legendás filmjét – amivel kapcsolatban nem mindenki csak a szépre emlékezik.

A holland születésű rendező erotikus pszichothrillere igazi mérföldkövet jelentett a műfaj történetében, és talán azóta sem készült ehhez hasonló remekmű a zsáneren belül. A zűrös zsaru és a manipulatív írónő szerelmi történetét a közönség is szerette: világszerte több mint 352 millió dollárt kaszált. Az Elemi ösztön egy csapásra sztárt csinált Sharon Stone-ból, legendás jeleneteit pedig a mai napig idézzük. A sikertörténet mögött azonban húzódik néhány sötét sztori – ezeket szedtük össze a film évfordulója kapcsán.


Valós személyeken alapul

A magyar származású Joe Eszterhas, akit addig a Flashdance, a Kicsorbult tőr és a Music Box forgatókönyvírójaként ismertek, korábban bűnügyi riporterként is dolgozott. Ilyen minőségében hallott arról a valódi rendőrről, aki „kicsit túlságosan is szerette az akciót”, és akiről később Nick Curran figuráját mintázta. De a modern femme fatale, Catherine Tramell is valós gyökerekkel bír: Eszterhas az ohiói Daytonban találkozott egy go-go táncosnővel, aki – miután behívta magához a hotelszobájába – fegyvert fogott rá.

„Belenyúlt a táskájába, előhúzott belőle egy 22-est és rám szegezte.

Azt mondta, hogy adjak neki egy okot, amiért nem kéne meghúznia a ravaszt” – mesélte a forgatókönyvíró, aki hosszasan elbeszélgetett a nővel, és végül megúszta az incidenst.


Michael Douglas nem volt hajlandó próbafelvételt forgatni Sharon Stone-nal

Habár a két színész közti kémia a vásznon szinte tapintható, a valóságban Douglas eleinte még csak hallani sem akart Stone-ról. A színésznő beszámolója szerint az ügynökének szó szerint be kellett törnie a casting director irodájába, hogy megszerezze a scriptet. Annak ellenére, hogy akkor Sharon Stone már forgatott egyszer Paul Verhoeven rendezővel (a Total Recall – Az emlékmás című sci-fit), hét teljes hónapig próbálkoztak, hogy behívják a színésznőt.

Mellőzésének állítólag az volt az oka, hogy Michael Douglas nem akart vele próbafelvételt forgatni.


Sharon Stone csak a sokadik választás volt

A színésznőnek azután sem volt könnyű dolga, hogy végre meghallgatták a szerepre, amit csak azt követően kapott meg, hogy már tizenkét színésznő nemet mondott az ajánlatra – köztük olyan nevek, mint Kim Basinger, Meg Ryan, Michelle Pfeiffer, Geena Davis vagy Ellen Barkin. Korábbi munkakapcsolatuk ellenére ráadásul

Verhoeven még arra sem vette a fáradságot, hogy megjegyezze Sharon Stone nevét, akit következetesen Karennek szólított a forgatás és az utómunkálatok során.

Michael Douglasszel viszont rendeződött Stone kapcsolata – olyannyira, hogy állítólag a mai napig jó barátok. További szomorú adalék ugyanakkor, hogy míg a színész 14 millió dollárt keresett a filmen, addig a színésznő szemét rongyos 500 ezerrel szúrták ki.

Forrás: TriStar / Getty Images


Egy szerencsétlen baleset

A jégvágó késes nyitójelenet forgatása nagyon megviselte Sharon Stone-t, mivel partnere elvesztette az eszméletét az ikonikus nyitány felvétele során. A színésznő a memoárjában megírta, hogy Verhoeven folyamatosan azt kiabálta neki, hogy erősebben szúrja meg a férfit a visszahúzható pengéjű eszközzel, miközben több vért is követelt. Egy ágy alatt tartózkodó asszisztens gondoskodott róla, hogy művért pumpáljon az áldozatot alakító színész műmellkasába – ami már így is tetemes mennyiségű volt, és ha ez nem lett volna elég, a színész egyszer csak elájult, mivel a rendező biztatására Stone olyan sokszor és olyan erősen ütötte a mellkasát.

„El voltam borzadva, meztelen voltam és csurom (mű)véres.

Pánikba estem, mivel azt hittem, hogy a jégvágó visszahúzható pengéje elromlott, én pedig tényleg megöltem” – emlékezett vissza Stone, aki úgy élte meg a forgatást, hogy „nem volt olyan határvonal, amit ne kellett volna átlépnie”.

Forrás: InterCom


Sharon Stone-t teljesen kikészítette sötét oldalának feltárása

A színésznő saját bevallása szerint az Elemi ösztönben alakított szerepe volt a legdurvább, amit valaha a lelke sötét oldalának feltárásával kapcsolatban tennie kellett. Stone-t annyira megrettentette saját karaktere gonoszsága, hogy

a forgatás során végig szörnyű rémálmokkal és alvajárással küzdött.

A sztár emiatt olyan gyengének érezte magát a munka alatt, hogy állítólag végig készenlétben állt egy mentős egy oxigénmaszkkal, hogy a segítségére siessen, ha elájulna.

Forrás: Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images


A hírhedt lábkeresztezős jelenet visszásságai

Az Elemi ösztön talán leghíresebb jelenete az a rész, amikor kihallgatása közben a Sharon Stone által alakított fehér ruhás Catherine úgy veszi át az irányítást a férfiakkal teli teremben, hogy látványosan keresztbe teszi a lábait, miközben nem visel fehérneműt. A szóban forgó képsor eredetileg nem volt benne Joe Eszterhas forgatókönyvében, hanem maga a rendező jött elő az ötlettel a forgatáson – arról azonban eltérnek a vélemények, hogy Stone előzetesen be volt-e avatva a dologba.

Forrás: InterCom


Már említett memoárjában a színésznő úgy emlékszik vissza, hogy Verhoeven azért kérte arra a felvétel előtt, hogy vegye le a bugyiját, mert nagyon megcsillantak rajta a fények, és biztosította róla, hogy nem lesz látható semmi intim. A sztár később csak a vágószobában szembesült vele, hogy a direktor átverte, és a filmen jól látható minden. Ekkor állítása szerint úgy kiakadt, hogy megpofozta a rendezőt – később mégis megengedte, hogy használják a felvételt a végső verzióban, mivel úgy érezte, hogy nagyon passzol a karakterhez ez a cselekedet.


Paul Verhoeven szerint ezzel szemben Stone állítása „képtelenség”.

A direktor ragaszkodik hozzá, hogy a színésznő mindent tudott,

és hogy maga mesélte el neki azt a sztorit, ami az ikonikus jelenetet ihlette (Verhoevennek még diákként volt egy nőismerőse, aki a bulikban ugyanezt csinálta, és amikor figyelmeztették rá, hogy így kilátszik a nemi szerve, azt válaszolta, hogy pontosan tudja, hisz épp ezért csinálja); sőt, ezután közösen döntöttek úgy, hogy az élményt felhasználják a jelenetben.


LMBTQ-aktivisták hevesen tiltakoztak a film ellen

Az Elemi ösztönt San Franciscóban forgatták, ahol igen erős az LMBTQ-mozgalom, és amikor kiderült, hogy a filmben egy biszexuális sorozatgyilkosról lesz szó, sőt, a forgatókönyv is kiszivárgott, egy tucatnyi oldalból álló módosítási javaslatot küldtek Joe Eszterhasnak. Még azzal is megpróbálkoztak, hogy a főhős rendőr figurájából nőt csináljanak. A forgatókönyvíró egyébként belement a változtatásokba, de a rendező egyetlen módosítást sem fogadott el, így a tiltakozások folytatódtak. Egyes tiltakozók állítólag olyan erőszakosak voltak, hogy a produkció távoltartási végzést kért ellenük, és a készenléti rendőrség is folyamatosan a forgatás helyszínén volt. A premier után pedig a mozikban folytatódtak a zavargások.

Forrás: InterCom



(via IndieWire)