Steven Spielberg nem szerette az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága alapötletét

Indiana Jones negyedik kalandja bár a leggyengébb mind közül, érdekes kulisszatitkokat azért így is találtunk róla.

  • Már javában zajlott a forgatás, amikor Harrison Ford kiszúrt egy szőke nőt, aki ott mászkált a forgatáson. Megkérdezte, mégis, ki a csoda, és kiderült, hogy Cate Blanchett, csak akkor először vette le szigorú fekete parókáját. Először egyébként a forgatáson találkoztak, méghozzá jelmezben. A színésznő ennek különösen örült, hogy Fordot legelőször Indy-ként láthatja, mert óriási rajongója a korábbi részeknek.
  • Eredetileg exnácik lettek volna a film gonosztevői, de Spielberg kukázta az ötletet, mert a Schindler listája után már nem tudta könnyedén venni a nácikat. George Lucas jött elő a szovjetekkel, miután olvasta, hogy Sztálint igencsak érdekelték a kristálykoponyák, azok elmekontrolláló legendájuk miatt, így adta magát, ha már a hidegháború idején játszódik a film, jöjjenek hát a gaz kommunisták.

  • Sir Sean Connery-t is szerették volna szerepeltetni egy aprócska cameo erejéig, de az idős színész jól elvolt nyugdíjasként. Később George Lucas beismerte, hogy jól jártak a visszautasítással, mert a nézők esetleg csalódottak lettek volna, hogy az idősebb Jones professzor nem indul neki a többiekkel kalandozni, Harrison Ford pedig azzal viccelődött, hogy minek oda Connery, ő is elég öreg már, hogy akár a saját apját is eljátszhassa.
  • A producerek, tekintettel Harrison Ford korára, digitális ostort szerettek volna a kezébe adni, de a színész ezt határozottan ellenezte, azért annyira még nem volt, hogy ne tudjon csattogtatni.
  • Az utolsó kereszteslovag és A kristálykoponya között láthattuk még egyszer Harrison Fordot Indy-ként: Az ifjú Indiana Jones kalandjai második évadának ötödik részében nem a szemkötős öreg Indy meséli a történetet, hanem a szakállas Harrison Ford – az 1994-es epizód kerettörténete 1950-ben játszódik, azaz tizenkét évvel Az utolsó kereszteslovag után és hét évvel A kristálykoponya előtt.

  • Spielberg és Shia LeBeouf között nem volt valami rózsás a viszony: állítólag a rendező külön rászólt a színészre, hogy a sajtómegjelenések során ne túrja az orrát a nyilvánosság előtt. LeBoeuf a forgatás után rendre szidta a filmet, Spielberg közölte vele, hogy még nem késő embernek lennie és mondjuk autókat árulni. De Harrison Ford sem kedvelte, szokásához híven röviden fejezte ki sommás véleményét, szerinte LeBeouf egy "kibaszott idióta", az ifjú színészt ki is rúgták a franchise-ból, az ötödik filmben már nem tér vissza.
  • Amikor Oxley professzor (Sir John Hurt) öntudatlanul maja szímbólumokat ír a füzetébe, nem a saját kezét látjuk, ugyanis egy, a maja írásban járatos nyelvész ült a színész mögött, és ő kölcsönözte a kezét a színésznek.
  • Egy 2011-es interjúban Spielberg bevallotta, hogy soha nem kedvelte, hogy a kristálykoponyákat hajszolják a filmben. Csakis George Lucas iránti barátsága miatt viselte el az ötletet, úgy volt vele, hogy ha ezt találta ki, neki azt kell megcsinálni.
  • A nevezetes hűtőszekrényes jelenetet még Frank Darabont írta egy korábbi forgatókönyv változatban, de a Kristálykoponyát jegyző David Koepp a saját harmadik változatába átemelte, mert tetszett nekik. 
  • Létezik az angolban egy kifejezés,  jumping the shark, amit nagyjából az orbitális baromságokra szoktak használni. A kifejezés az 1974 és 1984 között futott Happy Days című amerikai sitcom egyik epizódjából származik, amelyben a főszereplő vizisízés közben átugrat egy cápán. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága után, a hűtős jelenetre utalva sokan a Nuke the Fridge kifejezést kezdték el használni ugyanabban az értelemben.

 

 

A franchise negyedik részének forgatókönyvével évekig vajúdtak, egy korábbi cikkünkben bemutattuk, milyen ötletek merültek fel még a kristálykoponyák legendája előtt.