Szamosi Zsófia a legjobb színésznő

A Cannes-ban is díjazott Egy nap című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést.

Az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért a kassai Art Filmfesztivál nemzetközi zsűrije Szamosi Zsófiának ítélte a legjobb színésznő Kék Angyal-díját. Az elmúlt héten 200 filmet felvonultató kassai fesztivál versenyprogramjában 13 alkotás szerepelt, a díjakat a hétvégén adták át.

Szamosi Zsófia tíz éven át játszott Budapest prominens színházi társulatában Pintér Bélánál, országos ismertségre pedig az HBO Terápia című sorozatában tett szert. Ő volt az egyik főszereplője az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmnek, Sopsits Árpád legutóbbi mozifilmjében, A martfűi rémben nyújtott alakításáért pedig elnyerte a Magyar Filmdíjat a női főszereplő kategóriában.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című alkotását. A film főhőse egy háromgyerekes anya, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben viszont a házassága válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.

Az Egy nap világpremierje májusban volt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál keretében megrendezett Kritikusok Hetén, ahol a mű elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb első film díját. Az Egy napot a magyar mozik novemberben mutatják be.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)