Szexuális zaklatás miatt siklott ki Brendan Fraser karrierje?

2003-ban teljesen összetört, miután a Golden Globe-díjakról döntő testület elnöke, Philip Berk a fenekét fogdosta.

Bizonyára sok filmrajongó elgondolkodott már azon, hova tűnt mára az ezredforduló egyik legnépszerűbb hollywoodi színésze, Brendan Fraser? Fénykorában 10-12 milliós sztárgázsikat vágott zsebre minden évben olyan filmekért, mint a 2000-es Bájkeverő vagy a 2001-es A múmia visszatér, később viszont nem sok blockbsuterben láttuk, leszámítva a halovány Múmia 3-at és az Utazás a Föld középpontja felé első részét, amit utána nélküle folytattak.

A 49 éves színész a napokban a GQ magazinnak adott interjújában árulta el, miért kopott ki Hollywoodból:

teljesen megrázta egy 2003-as szexuális zaklatás, ami után depressziós lett, és nagyon szerencsétlennek érezte magát a történtek miatt.

Az eset 15 évvel ezelőtt történt egy gálavacsorán. A Golden Globe-díjak sorsáról döntő, Hollywoodban dolgozó külföldi filmes újságírókat tömörítő szervezet, a Hollywood Foreign Press Association akkori elnöke, Philip Berk, miután kezet rázott Fraserrel, váratlanul a színász fenekét kezdte simogatni és markolászni, majd a keze egyre lentebb tévedt. Fraser ott és akkor nagyon kellemetlenül érezte magát: saját bevallása szerint gombóc volt a torkában, úgy érezte magát, mint egy kisgyerek, és legszívesebben sírva fakadt volna.

Az esetről akkor végül nem szólt a rendőröknek, egyedül a feleségének mondta el. Később a menedzsere levelet írt a Hollywood Foreign Press Associationnek, hogy a szervezet hivatalosan is kérjen Fraserőtl bocsánatot, és Philip Berknek ne engedje, hogy egy légtérben tartózkodjon színésszel, de az elnök annyival kommentálta az esetet, hogy az egész csak a sztár koholmánya. Fraser teljesen összetört. Úgy érezte, kikerült Hollywood menő színészeinek köréből:

Mintha leöntöttek volna láthatatlan festékkel.

Mély depresszióba esett, és sokáig önmagát okolta amiatt, hogy talán túlreagálhatta a történteket. A 2000-es évek közepére az egészségi állapota is nagyon megromlott (saját bevallása szerint úgy kellett őt összekaparni a Múmia 3 forgatásához), nem találta önmagát, és úgy érezte, kiszakítottak belőle egy darabot.

Bár a 2010-es évek elején még úgy volt, hogy Brendnan Fraser negyedszerre is múmiákkal kergetőzhet, végül Tom Cruise vitte tovább a franchise-t. Fraser az elmúlt években kénytelen volt önkéntes száműzetésbe vonulni a tévésorozatok világába: játszott többek között a Texas felemelkedése című westernben, a Bizalom című szériája pedig ugyanazt az emberrablási ügyet dolgozza fel, amit a Getty famíliát bemutató A világ összes pénze. (via Vulture)