Színészek, akik saját filmes műfajt teremtettek

Az ő filmjeikből lehet tematikus hétvégéket és hónapokat csinálni a Film+-on és a Mozi+-on.

Itt most nem olyanra kell gondolni, hogy például Brad Pitt minden filmjét végig zabálja, esetleg arra, hogy Tom Cruise szinte már versenyt csinál abból, hogy minden filmjében fusson "egy kicsit." Hiszen, ha csak ezt a két színészt nézzük, akkor azért elég változatos filmjeik vannak ahhoz, hogy azt lehessen mondani: ez is csak egy olyan tipikus Tom Cruise-film. Viszont, ha azt mondom, hogy Steven Seagal, akkor már más a helyzet. 

Az ezerarcú...

A "gumiarcú" Jim Carrey totális ellentéte, Steven Seagal nem rejtheti a pusztító ruhái alá, hogy filmjeivel milyen egysíkú, kiszámítható műfajt teremtett. Ami persze nem baj, hisz onnantól kezdve, hogy tudjuk, ő a főszereplő, játszódhat a történet földön, vízen vagy levegőben az eleje, a közepe és a vége is nagyjából ugyanaz lesz, mint az összes filmjének. 

Seagal fashion show – válogatás a művész patinás felsőruházataiból

Van, hogy egy színészi teljesítmény olyannyira magával ragadó, hogy eszünkbe se jut szemügyre venni az adott jelenet bárminemű egyéb körítését. Nos, Steven Seagal ennél jóval nagyvonalúbb volt, és eszébe sem jutott holmi Sztanyiszlavszkij-hókuszpókusszal elterelni a figyelmet – például – illusztris ruházatáról.

Tovább

 

Bruce Lee

Igazából mindegy is, hogy miről szól egy Bruce Lee-film, mert valójában csak az a lényeg, hogy a villámgyors kínai harcművész azt a bizonyos fura, de menő sipákoló fejhangot kiadva a levegőbe ugorva, az első lábát kinyújtva, a hátsó lábát maga alá hajtva, kecsesen lerúgjon minél több ellenfelet. Ugyanez nundzsakuval hadonászva. Bónusz, ha minden meztelen felső testet villantva történik, márpedig miért is ne úgy történne, ugye. A végeredmény itt is mindig ugyanaz: a jó győz, a rossz elnyeri méltó büntetését, ami az esetek nagy többségében egy irgalmatlan nagy K.O.

5 dolog, amit nem tudtál az 50 éve elhunyt Bruce Leeről

A jövő hónapban lesz 50 éve, hogy a legendás harcművész rejtélyes körülmények között az életét vesztette. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk nektek pár érdekességet róla.

Tovább

 

Jackie Chan

A szintén ázsiai származású harcművész, színész, producer, kaszkadőr, komikus, harckoreográfus az, aki egy másik szintre emelte a Bruce Lee-filmek zsánerét. Fogta a bunyókat és elképesztő braúrokat, eszköz- és térhasználatot tett bele, amit megspékelt a főszereplő sebezhetőségével. Jackie Chan akciójelenetei olyanok - ahogy az a filmek végén a stáblista közben is látszik -, hogy tényleg milliméterek és tizedmásodpercek múlnak komolyabb sérüléseken. És a körfűrész felett átpördülés mellé még jönnek az olyan komikus jelenetek, amiket leginkább csak egy Bud Spencer-filmhez lehetne hasonlítani. Teljesen elfogultan, de talán minden idők legjobb Jackie Chan-filmje a Részeges karatemester.

A tökéletes... EMBER

Tökéletes katona, Tökéletes célpont, Kickboxer, Oroszlánszív, Dupla dinamit, Nyerő Páros, Börtöncsapda, Időzsaru, Hiába futsz... egytől egyig remek filmek, amiken nem kell megerőltetnie magát az embernek, mert a lényeg, hogy Van Damme valahogy valamilyen slamasztikába keveredik, de végül vértől és izzadságtól csillogó testével spárgázik egy retteneteset és izomból tökön veri az ellenfelét. Esetleg felugrik és a levegőben 180 vagy 360 fokot pörögve fejbe rúgja a főgonoszt. 

5 hót indokolatlan spárga Jean-Claude Van Damme aranykorából

A 90-es évek egykori VHS-generációja vélhetőleg a mai napig azonnali távozásra és élete átértékelésére szólítja fel azt a renitens egyedet, aki a „spárga” kifejezésről Rácz Jenőre, netán a háztartási bolt kínálatára asszociál. Etikai kódexük szerint ugyanis ez elsődlegesen egy gimnasztikai fogalmat takar, melynek öncélú használatával Jean-Claude Van Damme kétségkívül iskolát teremtett. Lássunk öt példát arra, amikor hősünk annak dacára élt az ominózus tornászmutatvánnyal, hogy az égvilágon semmi nem indokolta azt!

Tovább

 

A lemenő nap ereje

Liam Neeson megcsinálta az Elrabolva című filmet, amivel bebizonyította, hogy nem kell kigyúrt akciósztárnak lenni egy jó akciófilmhez. Sőt! Nem is kell felrobbantani egy fél várost, de nem is kell megmozgatni egy kisebb hadseregnek megfelelő fegyveres gonosz- és jótevőket. ami azt illeti, még csak nagyon látványos akciójelenetek sem kellenek, ha a sztori már önmagában odaver. Itt kellett volna megállni. De a Neeson-vonaton nincsen fék, mint kiderült, mert az utóbbi években kijött filmjeivel bebizonyította azt is, hogy legyen szó bármilyen éghajlati körülményről (Hóban, fagyban kell megölni valami giga nagy állatot? Ok.), esetleg történjen valami egy mozgó járművön - repülőn, vonaton, tökre mindegy -, ha ő ott van, akkor elintézi a rossz fiúkat. 

15 éve Liam Neesonból félisten lett - kár, hogy már nem az

Amikor bemutatták, kasszát robbantott és mindenki imádta az elrabolt lányát mindenen és mindenkin átgázolva megmentő volt CIA ügynök történetét, ami elsősorban a meglepő szereplőválasztásnak volt köszönhető - de nem kizárólag!

Tovább

 

Debil hadnagy

Leslie Nielsennek egyszer kellett jól eltalálnia egy karaktert, onnantól kezdve ugyanazt hozta, csak kicsit más körülmények között. A Nagyon különleges ügyosztály Frank Drebinjeként magabiztosan hozta a fogalmatlan, de magabiztosan hülye zsarut, amit a Csupasz pisztolyban is lehetett látni. Később a Sziki szökevényben vagy éppen a Drakula halott és élveziben. Mindegyik ugyanaz a karakter, ugyanazokkal a poénokkal, de pont ezért szeretjük, mert még egy ilyen nincs. És nem is lehet elképzelni Leslie Nielsen nélkül.  

Mennyire ismered a Csupasz pisztoly-filmeket?

12 éve már, hogy nincs velünk a nagy nevettető, Leslie Nielsen. Legemlékezetesebb karaktere, Frank Drebin számos vidám percet okozott nekünk – no de emlékszünk-e még a Csupasz pisztoly-filmek legjobb poénjaira?

Tovább