Színészek, akiknek meglepő mellékállásuk van

Avokádófarm, bölénymúzeum, sztriptízrúd, vaginagyertya, vágódeszka, pelenkacég, olajtisztítógép. Van itt minden.

Nem minden hollywoodi sztár elégszik meg a rivaldafénnyel, vannak, akik két forgatás közt a pihenés helyett inkább a munkát választják.

Mark Wahlberg

Ha ez az összeállítás egy toplista lenne, akkor egyértelműen a rapperből lett színész végezne az első helyen. Túl azon, hogy a családjával Wahlburger néven burgerhálózatot működtet, bevásárolta magát egy ásványvizes cégbe, és indított egy táplálékkiegészítőket forgalmazó vállalkozást is. Ezen kívül van sportcipőket gyártó cége, és több autókereskedést is a nevére vett. Olyan kiterjedt az üzleti tevékenysége, hogy az HBO Max külön realitysorozatot is szentel neki Wahl Street címmel. Az első epizódból, amely tegnap debütált a streamingoldalon, többek közt az is kiderül, hogy hogyan érintette Wahlberg vállalkozásait a járvány.

Ashton Kutcher

A 43-ik évét taposó egykori tinisztárnak már fiatalon sem volt büdös a munka. Miközben biokémikusnak tanult az egyetemen, malomipari munkásként dolgozott, hogy elő tudja teremteni a tandíjat. 2000-ben megalapította a Katalyst Mediát, amely olyan reality műsorokat gyártott, mint A szépség és a kockafej, illetve a Punk’d. 2010-ben egy kockázatitőke-befektető céget indított, amelyen keresztül főleg startupokba fektet be (Neighborly, Zenreach, ResearchGate, Kopari Beauty, Lemonade), de korábban a Skype-ban, az Airbnb és a Spotifyban is szerzett részesedést. 2013-ban a Lenovo termékmenedzsere lett, az Oománál pedig kreatív igazgatónak nevezték ki. A vendéglátásban is aktív, olasz és japán stílusú étteremhálózatokba is invesztált, újabban pedig Mark Cuban milliárdos társaságában a Veldskoen cipőben szerzett 50 százalékos részesedést.

Rupert Grint

A Harry Potter-filmek Ron Weasley-je okosan bánik a pénzzel, amit a varázslósorozatban keresett. Ingatlanokba fektetett be London vonzáskörzetében, illetve a családja lakhelyéhez közel. Cége, a vicces nevű Eevil Plan Properties menedzseli a szülei által vezetett hertfordi hotelt is.

Sandra Bullock

Az egyik legjobban fizetett sztárként Bullock nincs rászorulva a keresetkiegészítésre. Filmjei bevételéből százalékot kap, így például a világszerte 700 millió dollárt hozó Gravitációért 70 milliót kapott a gázsiján felül. Saját produkciós céget alapított Fortis Films néven, amelynek az apja és a testvére is betöltötte már az elnöki posztját. 2006-ban Bess Bistro néven éttermet indított a texasi Austinban, később pedig egy pékséget is ugyanabban az utcában. A bisztró kilenc év után lehúzta a rolót, de a Walton’s nevű hely máig működik, és a pékáruk mellett virágot, kávét, illatgyertyát, különleges fűszereket és kutyakekszet is árulnak.

Nick Offerman

A Városfejlesztési osztály Ron Swansonja, vagyis Nick Offerman pont úgy néz ki, mint aki szabadidejében a saját műhelyében barkácsolgat, és a látszat az ő esetében nem csal. A színész valójában nem egyszerű hobbista, hanem vérprofi asztalos, aki apjától, nagyapjától és nagybátyjától tanulta meg a mesterség alapjait. Saját műhelye van Los Angelesben, ahol bútorok mellett hajókat és mindenféle használati tárgyakat készít. Offerman Wood Shop néven webáruház is tartozik a vállalkozáshoz, ahol vásárolhatunk fából készült üdvözlőlapokat, dizájnos vágódeszkát vagy étkezőasztalt potom 3.500 dollárért.

Clint Eastwood

Hollywood élő legendája még 1986-ban vásárolt egy 22 hektáros farmot Kaliforniában, ahol egy 31 szobás hotel, illetve étterem is működik. Eastwoodnak köszönhető, hogy elkerülte a teljes beépítést a terület, eredetileg ugyanis társasházakat akartak ott felhúzni. Ugyancsak Kaliforniában, Tehama Golf Club néven egy sportklubot is üzemeltet, a színész ugyanis imádja a golfot.

Kevin Costner

A színész, aki készített már poszt-apokaliptikus filmet a klímakatasztrófáról (Waterworld), tényleg komolyan veszi a környezetvédelmet. 1995-ben az amerikai kormánytól megvásárolt licensz nyomán kezdett olajelválasztó gépekkel foglalkozni, és 24 millió dollárért megvette a hasonló feladatokra specializálódott Ocean Therapy Solutions nevű céget. A Deepwater Horizon olajfúrótorony 2010-es katasztrófájakor a BP olajtársaság 32 gépet lízingelt Costner cégétől, amelyekkel sikerült az óceánt megtisztítani az olajszennyeződésektől.

A színész még 1991-ben, a Farkasokkal táncoló forgatási helyszínén, Deadwoodban megnyitotta a Midnight Star kaszinó és éttermet, amelyet egészen 2017-ig üzemeltetett. (A kényszerűségből bezárt kaszinót 2020-ban egy befektető 1 millió dollárért megvásárolta és újranyitotta.) Ugyancsak Dél-Dakotában nyílt meg 2004-ben Costner interaktív bölénymúzeuma, amelybe 5 millió dollárt fektetett be.

Sarah Michelle Gellar

Az egykori vámpírgyilkos tucatnyi jótékonysági szervezet munkájában vesz részt, de emellett 2015-ben indított egy gasztro startupot is. A Foodstirs a sütéshez-főzéshez árul különféle organikus élelmiszer-alapanyagokat és sütőformákat. A vállalkozás óriási siker lett, 2017 végén már 8 ezer boltban lehetett kapni a cég termékeit, egy évvel később pedig a Starbucksszal kötött megállapodásnak köszönhetően a kávés hálózat minden üzletében megjelenhettek.

Rob Lowe

Az 57 éves színész 15 évet nyugodtan letagadhatna, talán ezért is döntött úgy, hogy elindítja saját, férfiakat megcélzó kozmetikai termékcsaládját. A Profile márkanév alatt különféle hidratálókrémeket és öregedésgátló szereket kínál.

Carmen Electra

Az énekesnőből lett színésznő, aki nem túl emlékezetes karrierje során olyan produkciókban szerepelt, mint a Baywatch, a Horrorra akadva, a Starsky és Hutch vagy a Csajozós film, sajátos módját választotta a keresetkiegészítésnek. Előbb kiadott jó pár DVD-t, amelyen a „sztriptíz aerobik” rejtelmeire oktatja a vállalkozó kedvűeket, majd piacra dobta a „Carmen Electra Portable Stripper Pole Kit”-tet, vagyis a saját sztriptízrúd márkáját.

Justin Timberlake

Az egykori tinipopsztárnak nemcsak Hollywoodba sikerült betörnie, de az üzleti világba is. Természetesen ő is (rész)tulajdonosa több étteremnek, de emellett 2005-ben saját ruházati márkát is indított William Rast néven, amelyet Elvis Presley imidzse inspirált. A golfrajongó Timberlake 2007-ben egy golfpályát is vásárolt szülővárosában, Millingtonban, amelyet 16 millió dollárból ökobarát golfklubbá alakíttatott át. Ugyanebben az éveben Tiger Woodsszal közösen részesedést vásároltak a Hurricane Junior Golf Tour versenyben. A legnagyobb visszhangot kiváltó befektetése viszont a Myspace felvásárlása volt 2011-ben, talán mert egy évvel korábban, A közösségi háló című filmben éppen egy közösségi médiás befektetőt alakított. A 35 milliós befektetés végül nem térült meg, 2016-ban el is adta a céget a Time Inc.-nek.

Tom Selleck

Mindenki kedvenc hawaii-i magánnyomozója, Magnum a kaliforniai Hidden Walley-ben egy 24 hektáros avokádófarm tulajdonosa, amely korábban a legendás Dean Martiné volt. Selleck nemcsak messziről figyeli a munkálatokat, részt is vesz bennük. Mint mondja, utál edzőterembe járni, sokkal hasznosabbnak tartja, ha a szabad levegőn izzad kapálás közben.

Gwyneth Paltrow

Az Oscar-díjas színésznő az egyik leghírhedtebb hollywoodi vállalkozó, aki Goop nevű internetes áruházában olyan termékeket árul, mint a jade kőből készült vaginatojás, a vagina illatú gyertya vagy a memóriafejlesztő parfüm. Az áltudományos maszlaggal leöntött, kuruzslással határos üzlete miatt  Paltrow rengeteg kiritkát kapott, de a Goop népszerűségén ez nem látszik meg, sőt a Netflix tavaly külön reality műsorral reklámozta őket.

Jessica Alba

Az egykor keresett színésznőnek számító Alba a 2014-es Sin City: Ölni tudnál érte óta nem szerepelt igazán komoly mozifilmben, cserébe viszont komoly üzleti karriert épített fel. 2012-ben másodmagával megalapította a háztartási termékek, testápolók és pelenkák árusítására specializálódott The Honest Company nevű céget, amelynek az értékét 2014-ben már 1 milliárd dollárra becsülték. 2015-ben Honest Beauty címmel saját szépségápolási termékláncot is indított.

Steven Seagal

A szebb napokat látott akciósztár a nyolcvanas évek végén a Jefferson Parish nevű település akkori seriffjének felkérésére harcművészetekre, közelharcra és lövészetre oktatta a helyi rendőröket. Az együttműködés olyan jól sikerült, hogy a színész sheriffhelyettesként állományba került a testületnél, igaz, csak jelképes szerepkörben. A kalandból később Steven Seagal: A törvény embere címmel egy realitysorozat is született. A színész emellett saját (azóta megszűnt) energiaitalt, borotválkozás utáni arcszeszt és különféle késeket, illetve fegyvereket dobott a piacra.