Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

82 éve mutatták be a Mocskos arcú angyalokat – a kultikus maffiafilmet, ami nélkül a kis Kevin McCallister kedvence, a Szennyes lelkű angyalok sem létezne.

1990 novemberében került mozikba az Egyesült Államokban minden idők egyik legismertebb karácsonyi filmje, a Reszkessetek, betörők!. Így hát nem csoda, hogy az elmúlt napokban-hetekben gombamód megszaporodtak a külföldi mozis oldalakon azok a cikkek, amelyekben maguk a stábtagok emlékeznek vissza kedélyesen a 30 évvel ezelőtti filmforgatásra (megszólalt többek között a Kevin unokahúgát alakító Senta Moses Mikan, és elmesélte, mennyire nehezen viselte Joe Pesci, hogy nem káromkodhatott a sok gyerekszereplő előtt). A The Hollywood Reporter a napokban arról írt, hogy 82 évvel ezelőtt, 1938. november 26-án mutatták be a Mocskos arcú angyalokat – a legendás gengszterfilmet, ami nélkül nem létezne a kis Kevin (Macaulay Culkin) kedvenc maffiatörténete, a Szennyes lelkű angyalok sem, és mi sem ismernénk gyerekkorunkból a híres mondatot:

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

A Warner Bros. stúdiónál készülő Mocskos arcú angyalok igazi sztárparádét vonultatott fel a maga idejében. Szerepelt benne James Cagney, Pat O'Brien és Humphrey Bogart, a rendezője pedig Kertész Mihály volt.

Forrás: Örökmozgó

 

A kis Kevin kedvenc filmje, a Szennyes lelkű angyalok azonban sosem létezett, nem készült ilyen címmel egyetlen klasszikus film noir sem. Gengszter Johnny és a Kígyó jelenetét teljes egészében a Reszkessetek, betörők! stábja találta ki, mert még John Hughes forgatókönyvében is csak annyi szerepelt erről a részről, hogy „Kevin nézi a gengszterfilmet”.

A Reszkessetek, betörők! operatőre, Julio Macat így mesélt a jelenet elkészítéséről a The Hollywood Reporternek:

Mi tényleg tisztelegni akartunk a Mocskos arcú angyalok előtt, de valójában nem néztük meg valami sokszor. Inkább csak egy klasszikus gengszterfilm hangulatát szerettük volna visszahozni. Sokat segített, hogy Chicagóban voltunk, ahol olyan színházi színészek álltak rendelkezésünkre, mint a néhai Ralph Foody, aki a keményfejű Johnnyt játszotta, akinek géppisztolyánál már csak mániákus nevetése volt emlékezetesebb, és Michael Guido, aki Kígyót alakította. Foody csak azért jött el a színháztól [a forgatásra], mert ez egy szokatlan munka, egy igazi különlegesség volt a számára. Egy nap alatt leforgattuk az egészet. Nagyon gyorsan megcsináltuk.

A kamu maffiafilm elkészítésével már csak amiatt is igyekeznie kellett Macatnak, mert másnap startolt a Reszkessetek, betörők! első forgatási napja, ahol már teljes harckészültségben kellett lennie. Az operatőr minden létező szakmai trükköt bevetett, hogy Gengszter Johnny és Kígyó jelenete tényleg egy régi, fekete-fehér mozifilm hatását keltse:

Egy nagyon lassú filmsebességű, fekete-fehér nyersanyagot szereztem a Kodaktól, ami azt jelentette, hogy erős fények kellettek az expozícióhoz. Háromszor-négyszer erősebb fényre van szükség a megszokottnál. Erős háttérvilágítást használtunk, telefújtuk a szobát füsttel, és klasszikus noir stílusú redőnyeink is voltak.

Macat szerint különösen hideg volt a forgatás előtti napon, és az épületben, ahol a jelenetet felvették, fűtés sem volt. A géppisztolyos lövöldözésnél ráadásul mindenki berezelt a stábból, a Gengszter Johnnyt alakító Ralph Foodyt kivéve:

Úgy kezelte a fegyvert, ahogy senki más nem tudta volna. Teljes erőbedobással. Nem emlékszem, hogy utólag kellett volna torkolattüzet rakni a fegyver elé. Nagyon hangos volt, ami sokat dobott a jeleneten, mert tényleg félelmetes volt. Persze biztonságban voltunk, de így is félelmetes volt.

A nagy sikerre való tekintettel Chris Columbus rendező és John Hughes forgatókönyvíró az 1992-es Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban egyik jelenetében visszahozták Gengszter Johnnyt –Ralph Foody ezúttal egy újabb kamufilmben, az Angels With Even Filthier Souls-ban (Még szennyesebb lelkű angyalok) lövöldözött, újabb kultikus mondatokkal gazdagítva az egyetemes filmművészetet:

Kellemes karácsonyt, te mocskos állat! És boldog új évet!

 

Bár Ralph Foody 1999-ben sajnos elhunyt, Julio Macat titokban a mai napig nem tett le arról a félkomoly ötletéről, hogy egyszer tényleg készülhet egy igazi film is a Reszkessetek, betörők! sosemvolt maffiaeposzából:

Egyszer viccből azt mondtam Chrisnek [Chris Columbus rendező], hogy megírhatnád a Szennyes lelkű angyalok forgatókönyvét, cimbora! Le akarom forgatni azt a filmet!

(via The Hollywood Reporter)