Tényleg egy kutya nyerte először a legjobb színész díját? - Érdekességek az Oscar-díj történetéből

Az Oscar-szobor modellje valóban egy mexikói színész volt? És miért épp Oscar?

Az Amerikai Filmakadémia megalapítása

Az Amerikai Filmakadémiát Louis B. Meyer, a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) feje alapította 1927-ben. A szervezet elsődleges célja praktikus jellegű volt, ugyanis a filmipar problémáinak megoldását szorgalmazta, illetve közös összefogással a filmek forgalmazásának és az új technológiák felhasználásnak lehetőségeit kutatta. Az Akadémia nyitott volt bárki számára, bárki tag lehetett. A díjosztás ekkor még meg sem fordult Mayer fejében.

A szervezet 1927. január 11-én alakult meg, a Los Angeles-i Hotel Ambassadorban tartott banketten. Meyer bejelentette az International Academy of Motion Picture Arts and Sciences megalapítását, és a jelenlévő 36 ember egyben taggá is vált. A szervezetet az év május 4-én jegyezték be hivatalosan, egyúttal az International (nemzetközi) szót levették a név elejéről. Május 11-én tartották meg az Akadémia első hivatalos összejövetelét, ahol elnöknek a kor egyik legnépszerűbb színészét,  Douglas Fairbanks, Sr.-t választották, és még azon az estén tiszteletbeli taggá avatták Thomas Edisont. 

Az első díjátadók

1929. május 16-án adták át a legelső díjakat a Hotel Rooseveltben rendezett zártkörű ebéden. 270 vendég ment el a rendezvényre (a belépőjegy öt dollár volt, mai árfolyamon 70-80 körül van), és az Academy Awards of Merit (nagyjából az Akadémia kiválóságért járó díja) nevezetű díjat 12 kategóriában osztották ki, és a ceremóniát negyed óra alatt le is zavarták.  A jelölteket már három hónappal korábban megjelentették a sajtóban, de ez a következő évre megváltozott. A díjazottak névsorát az átadó napjának estéjén hozták nyilvánosságra, egészen addig míg a Los Angeles Time már a ceremónia előtt közölte a nyerteseket - ennek hatására a titkosság megőrzése érdekében 1941-től bevezették a ma is használatos módszert a szigorúan őrzött lezárt borítékokkal, amelyek tartalmát csak közvetlenül a díj átadása után fedik fel. 

A tévé 1953-ban közvetítette először az Oscar-ceremóniát, de csak az Egyesült Államokban, és 1969 óta látható élőben szerte a világon. A rendezvény egyre nagyobbá vált, egyre nagyobb nevek vezették, és a vörös szőnyeges is bevonulás is bevett része lett az év legfontosabb hollywoodi eseményének.

 

Az első legjobb színész díját egy kutya nyerte?

 

Rin Tin Tin, a németjuhász korának egyik legnagyobb sztárja volt, azok a filmek, amelyekben szerepelt, biztos anyagi- és közönségsikert jelentettek. 1929-re már 27 film állt mögötte, és a legenda szerint a legjobb színész kategóriában a derék eb kapta a legtöbb szavazatot az Akadémia tagjaitól, ám Meyer megismételtette a jelölést, hogy ezúttal inkább emberre szavazzanak. Így kapta meg a német Emil Jennings a díjat, ám ennek kapcsán mindig hozzá szokták tenni, hogy Németországba visszatérve a náci propaganda jegyében gyártott filmekben játszott, és Goebbels egyenesen az Állam Színészének nevezte őt. A kutya díjának legendája sokáig élt, de a filmtörténeti kutatások végül megcáfolták.

A szobor

A szobrocskát Cedric Gibbons (többek közt az Óz, a csodák csodája látványtervezője) terve alapján George Stanley alkotta meg bronzból, amit 24 karátos arannyal vont be. A talapzattal együtt 34, 3 centiméter magas, és 3,8 kiló. A kardot tartó ember modellje állítólag Emilio "El Indio" Fernández mexikói színész volt. A második világháború idején, a fémhiány miatt gipszből készültek a szobrok, majd utólag cserélték ki a szokásos  aranyozott bronz változatra. Évente 50 szobrot készítenek, ám amikor 2000-ben eltűntek, és később - három kivételével - egy guberáló találta meg azokat a szemétben, a biztonság kedvéért többet gyártanak le.

A szobor előállítása mintegy 500 dollárba kerül, de eszmei értéke miatt lényegesen többet ér - Steven Spielberg Bette Davies 1938-ban elnyert Legjobb Színésznő-díját 578 ezer dollárért vásárolta meg.  Az eladást viszont erősen szabályozzák: 1950 óta először csupán kérték, majd később előírták, hogy tilos eladni, és egy 2015-ös rendelet alapján ha valaki eladná, először az Akadémiának kell felajánlani - mindössze 1 dolláros vételáron. 

Miért épp Oscar?

Az elnevezés eredete vitatott, de ami biztos, hogy a díj alapításának idején még nem volt neve a szobrocskának. Az egyik változat szerint a Filmakadémia elnökeként Bette Davis nevezte el az első férje, Harmon Oscar Nelson után. A legnépszerűbb azonban az Akadémia titkárnőjéhez, Margaret Herrickhez kötődik, aki a szobrot megpillantva azt mondta, hogy Oscar bácsikájára emlékezteti. Az sem tudni pontosan, mikor kezdték el használni a nevet, mert Walt Disney köszönőbeszédében már Oscarként említette, amikor 1932-ben megkapta az első díját, a Time 1934-ben nevezte így először egy cikkében, de hivatalosan 1939-től Oscar az Oscar.

(Források: Wikipedia, The Wrap, BBC, Encyclopeadia Brittanica, Los Angeles Times, The Telegraph, a kép forrása: Wikipedia)