Tilda Swinton kutyái vitték el a pálmát Cannes-ban

A zsűritag Spike Lee viszont túl korán jelentette be, hogy a Titán nyerte az Arany Pálmát.

Bár idén a 74. Cannes-i Filmfesztiválon az Enyedi Ildikó rendezésében leforgatott A feleségem története is versenyben volt az Arany Pálmáért, azt végül Julia Ducournau filmje, a Titán című pszichothriller kapta. A díjakról döntő zsűri soraiban ülő Spike Lee viszont véletlenül túl korán jelentette be, hogy a Titán nyert, nem kevés bonyodalmat okozva ezzel a legnagyobb rangú francia filmfesztivál szervezőinek. A bakiról szóló videó (ami egyébként kísértetiesen hasonlít Fay Dunaway és Warren Beatty 2018-as Oscar-fiaskójára), természetesen azonnal mémként kezdet el terjedni az interneten:

A baki után Spike Lee hollywoodi kollégáját, Sharon Stone-t invitálták a mikrofonhoz, hogy ismertesse a nyertest. Spike Lee utólag bocsánatot kért a bakiért:

Eddigi életem 63 éve alatt megtanultam, hogy az embernek jár egy második esély. Nekem ez a második esélyem. Bocsánatot kérek ezért a kellemetlenségért. Sok dologban bizonytalan voltam az éjjel, nem volt szándékos. Nagy sportrajongó vagyok. Most úgy viselkedtem, mint az a srác a meccs végén, aki kihagy egy büntetődobást vagy egy szabadrúgást. Erre nincs bocsánat. A Titán stábja szerencsére azt mondta, »Spongyát rá, Spike!« Ez nekem nagyon sokat jelent.

Íme a Cannes-ban díjazottak listája:

  • Arany Pálma-díj: Titán
  • Nagydíj: A Hero & Compartment No 6 (megosztva)
  • A zsűri díja: Ahed’s Knee és Memoria (megosztva)
  • Legjobb színésznő: Renate Reinsve, The Worst Person in the World
  • Legjobb színész: Caleb Landry Jones (Nitram)
  • Legjobb rendező: Leos Carax (Annette)
  • Legjobb forgatókönyvíró: Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car)
  • Arany Kamera-díj: Antoneta Alamat Kusijanović (Murina)
  • Rövidfilmes Arany Pálma-díj: Tang Yi (Tian Xia Wu Ya)
  • A zsűri által külön dicséretben részesített rövidfilm: Jasmin Tenucci (Ceu de Agosto)

A fenti díjazottak mellett Tilda Swinton is kapott egy rangos trófeát Cannes-ban: egy piros Palm Dog-nyakörvet, amit azért neki nyújtottak át, mert az ő három angol springer spániel fajtájú kutyája (név szerint Dora, Rosy és Snowbear, azaz: Jegesmackó) volt a legügyesebb filmes kutya. A három házikedvenc a színésznő tavalyi filmjében, a The Souvenir: Part II című brit filmdrámában szerepelt. Ez volt egyébként a jubileumi 20. alkalom, amikor Cannes-ban kiosztották a Palm Dog-díjat az előző évi filmtermés legügyesebb színészkutyáknak.

Sajnos maguk a díjazottak nem tudtak jelen lenni a rangos eseményen. Swinton a köszönőbeszédében el is mondta, mi volt ennek az oka:

Őszintén be kell vallanom, hogy ezt díjat nagyon meg akartam szerezni. Évek óta szemezünk vele. Szerettem volna elhozni ide a kutyákat is, de elfoglaltak. Úgy hallottam, épp a Skót-felföld tengerpartján vannak.

(via The Independent & The Guardian)