Több mint hatvan díjat osztottak ki a Magyar Filmdíjak átadásán

Az elmúlt hétvégén lezárult az 5. Magyar Filmhét, ahol átadták a 4. Magyar Filmdíjakat, nagyjátékfilmes és televíziós kategóriákban egyaránt.

Az esemény keretében április 22. és 27. között a budapesti Corvin moziban több mint 200 magyar filmet vetítettek: az előadások közül több telt házas is volt. Az 5. Magyar Filmhétre az alkotók a 2018-ban Magyarországon moziforgalmazásba került, televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. Idén 21 nagyjátékfilm és három egész estés animációs film versenyzett a budapesti Corvin moziban.

A versenyben lévő alkotások közül a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek a díjakról, amelyeket vasárnap este adtak át a Vígszínházban. A legjobb mozifilmnek járó díjat a Rossz versek kapta, a legjobb rendező a fődíjas film direktora, Reisz Gábor, a legjobb női főszereplő Szamosi Zsófia (Egy nap), a legjobb férfi főszereplő Hegedűs D. Géza (A hentes, a kurva és a félszemű) lett. A közönségdíjat a BÚÉK című remake kapta, a legjobb elsőfilm kategóriában az Egy nap győzedelmeskedett. A többi díjazottat ezen a linken nézhetjük meg.

Ónodi Eszter a legjobb női főszereplő a legjobb sorozatban, az Aranyéletben. Forrás: HBO

 

Idén először rendeztek külön díjátadót a televíziós forgalmazású alkotások számára. A tévés díjakat már egy nappal korábban, szombat este átadták Budapesten, a Pesti Vigadóban. A televíziós szekcióban – a mozifilmek tizenhét kategóriájával szemben – nem kevesebb mint 45 kategóriában osztottak díjakat, hat műfajban. A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai az 5. Magyar Filmhéten bemutatott alkotások közül választották ki a kategóriák jelöltjeit, majd a győzteseket. A titkos szavazás eredményeként a legjobb tévéfilmnek járó díjat a Trezor című, Köbli Norbert által írt, Bergendy Péter rendezte, Anger Zsolt főszereplésével készült történelmi thriller kapta.

A sorozatok versenyében az Aranyélet minden kategóriát megnyert (köztük a legjobb sorozatnak, a legjobb női és férfi főszereplőnek, a legjobb női és férfi mellékszereplőnek és a legjobb forgatókönyvnek járót). A legjobb tévés dokumentumfilm a Gettó Balboa lett, a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó elismeréssel pedig a Vad Balatont jutalmazták. A legjobb kisjátékfilm idén Kovács István tavaly diák-Oscart nyert Ostrom című alkotása. A győztesek teljes listája ide kattintva látható.


(via Magyar Filmakadémia)