Több színésznő is ronda dolgokat állít az új Bond-film rendezőjéről

Cary Fukunaga, a Nincs idő meghalni és a True Detective rendezője állítólag évek óta helytelenül viselkedik a forgatásokon, és visszaél a pozíciójával, hogy nála jóval fiatalabb nőkkel létesíthessen intim kapcsolatot. Hasonló lelki terrorról számolt be egy korábbi írótársa is.

Több nő is azzal vádolja Cary Joji Fukunagát, a True Detective tévésorozat és a legutóbbi Bond-film, a Nincs idő meghalni rendezőjét, hogy helytelenül viselkedett a forgatásokon: visszaélt a pozíciójával és a hatalmával, hogy nála jóval fiatalabb nőkkel létesíthessen intim kapcsolatot. Névtelenséget kérő források ugyanis elmesélték a neves Rolling Stone magazinnak, hogy az AppleTV+ hamarosan induló Masters of the Air című második világháborús minisorozatának forgatásán a 44 éves rendező „egyértelműen hatalommal való visszaélést” követett el, amikor „fiatal színésznőkkel és a stáb tagjaival kezdeményezett viszonyt”.

Cary Joji Fukunaga, Léa Seydoux és Daniel Craig (forrás: Franco Origlia / Getty Images)

 

Fukunaga tagadja ezen állításokat, az ügyvédje, Michael Plonsker pedig közleményt adott ki, amelyben megjegyezte:

Semmi pikáns nincs abban, ha az ember baráti vagy beleegyezésen alapuló romantikus kapcsolatokat folytat nőkkel. Soha, senki, egyetlen alkalommal sem beszélt ilyen érzésekről. (...) [Fukunaga] olyan munkakörnyezetet teremt, amely kreatív, együttműködő és mindenkit befogadó.

Fukunagának azonban azzal a váddal is szembe kell néznie, hogy a most 23 éves, korábban híres gördeszkás színésznő, Rachelle Vinberg (aki 18 évesen ismerkedett meg a rendezővel) korábban a közösségi médiában megosztott egy szelfit Fukunagával, a következő kommentárral:

Évek mentek el azzal, hogy féltem tőle. Ez a férfi egy groomer [olyan felnőtt, aki kiskorúval kezdeményez bizalmas viszonyt, hogy később szexuális kapcsolatot is létesíthessen vele – a szerk.], és évek óta csinálja ezt a sz*rt. Vigyázzatok, nők!

Vinberg később újra posztolta Fukunaga abortuszpárti Instagram-sztoriját a precedensnek számító Roe v. Wade ügy megsemmisítését célzó, kiszivárgott legfelsőbb bírósági véleménytervezetet követően (ebben az 1973-as ügyben a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az Egyesült Államok alkotmánya védi a terhes nők azon szabadságát, hogy az abortusz mellett dönthessenek – megsemmisítve ezzel számos tagállam abortuszt betiltó törvényét).

Szóval [Fukunaga] ezt posztolta ma. És ez felbosszant, mert szó szerint nem törődik a nőkkel. Csak traumatizálja őket. Sok lánnyal beszéltem már. B*szd meg, Cary!
Rachelle Vinberg a Skate Kitchen 2018-as premierjén (forrás: Sonia Recchia / Getty Images)

 

Vinberg egy nappal azután találkozott Fukunagával egy castingon, hogy betöltötte a 18. életévét. Korábban egy gördeszkaparkban ment oda hozzá egy castingos, hogy jelentkezzen egy Samsung reklámhoz, aminek Fukunaga volt a rendezője. A színésznő elmesélte, hogy Fukunaga megkérte őt, tegyen úgy, mintha az unokahúga lenne, amikor együtt mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Fukunaga ügyvédje ezt így kommentálta:

[Fukunaga] egy nagyon rövid és konszenzusos romantikus kapcsolatot folytatott [Vinberggel], amely már véget ért. Vinberg állításainak alapja, hogy bizonyára nem volt boldog Fukunaga úrral. De mint ahogy azt mindenki tudja, a kapcsolatok mindig véget érnek, és sokszor az egyik fél (vagy mindkettő) boldogtalan.

A mániákus című, 2018-ban Fukuna rendezésében leforgatott Netflix-minisorozat ikerpárja, Cailin Loesch és Hannah Loesch korábban megosztottak egy blogbejegyzést, amelyben azt állították, hogy Fukunaga „eljegyezte őket” egy olyan (kissé bizarr) kapcsolatban, amely éveken át tartott, miután 20 éves korukban találkoztak a Netflix-széria forgatásán.

Nem erőszakoltak meg minket, nem rúgtak ki az állásunkból, és nem kényszerítettek minket akaratunk ellenére semmire. Akkor most miért fáj annyira, hogy ezt az embert, akitől mi önként eljöttünk, úgy állítják be mások, mint a tiszteletreméltó alkotót, aki egy »régóta várt feminista csavart« vitt egy ikonikus filmes franchise-ba? Az írásunk lényege nem az, hogy boszorkányüldözést indítsunk Cary vagy bármelyik férfi ellen. Soha nem is fogjuk tudni biztosan, hogy mik voltak a szándékai. Csak azt tudjuk, hogy mi történt, és hogy mit éreztünk miatta. Azért osztjuk meg, mert tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül az élményünkkel, és azzal, ahogyan mindez velünk maradt, és összetörte a szívünket.

A Loesch-ikrek azt is állítják, hogy egy pezsgőfürdőzés alkalmával Fukunaga megkérdezte őket arról, hogy hajlandóak lennének-e részt venni vele egy édeshármasban, hiszen „a vérfertőzés rendben van, ha mindegyik fél beleegyezik”. Fukunaga azonban az ügyvédjén keresztül azt állítja, hogy a blogbejegyzésben sugalltakkal ellentétben ő valójában sosem kérte azt a Loesch nővérektől, hogy vegyenek részt egy édeshármasban.

Hannah Loesch és Cailin Loesch 2018-ban (forrás: Dia Dipasupil/Getty Images for TLC)

 

Azt azonban két forrás is állítja A mániákus stábjából, hogy Fukunaga szerette magát fiatal nőkkel körülvenni. Egyikük visszaemlékezése szerint:

Úgy hívták őket, hogy »a rajongói klub«. Én meg azt kérdeztem: »Mi a fenéért lógnak mindig ezek a fiatal lányok körülötte, mint a kiskutyák?«

Rachelle Vinberg és a Loesch-ikrek után Fukunaga több korábbi partnere is nyilatkozott. Kristine Froseth, aki szintén járt Fukunagával, megosztotta Vinberg eredeti írását a rendezőről egy Instagram-sztoriban. A modell Lizzie Swanson és barátja, Charlie Plummer színész (aki Kristine Froseth-tel együtt szerepelt az Alaska nyomában című Hulu-sorozatban), szintén megosztották Vinberg állításait.

 

Lizzie Swanson azt nyilatkozta a Rolling Stone-nak, hogy „egy időben ismerte Caryt, és bár fizikailag a rendező soha nem tett vele semmit”, a kapcsolatuk alatt megtapasztalt „érzelmi minták és manipulatív taktikák nagyon-nagyon hasonlóak voltak” ahhoz, amire Vinberg is utalt.

"Ez teljesen elb*szott és undorító. Hiszek nekik és teljes mértékben kiállok mellettük. Meg kell állítani [Fukunagát]!"
Lizzie Swanson a My Unorthodox Life című Netflix-sorozat premierjén (forrás: Noam Galai/Getty Images for Elite World Group)

 

Fukunagát már 2021-ben is azzal vádolták, hogy azért rúgta ki a True Detective stábjából Raeden Greert, mert a színésznő nem volt hajlandó félmeztelenre vetkőzni egy olyan jelenetben, ami eredetileg nem is volt benne a forgatókönyvben. Greer egy egzotikus táncosnő szerepét kapta meg, de a meztelenkedés nem szerepelt a szerződésében. A színésznő tavaly a The Daily Beast hasábjain így emlékezett vissza az esetre, amelyet igen megalázónak nevezett, és amiért végül 2013-ban el is bocsátották a sorozatból:

Cary [Fukunaga] azt mondta nekem, hogy »Ebben a sorozatban mindenki topless lesz. Az összes nő félmeztelen, a te karaktered is egy sztriptíztáncosnő, szóval muszáj!« Különböző dolgokkal próbált meggyőzni arról, hogy ez nem is olyan nagy ügy. Nagyon ízléses lesz, és csak nagyon jelentéktelen lesz a háttérben. Én meg azt kérdeztem: »Nos, ha ez olyan jelentéktelen, akkor miért ragaszkodunk annyira ahhoz, hogy meg kell tennem?« De csak mondta és mondta, és nem engedett.
Raeden Greer a 2018-as Landing Up című film premierjén (forrás: Greg Doherty/Getty Images)

 

Fukunaga ügyvédje most, a korábbiakhoz hasonló vádak közepette, miszerint szexuális preferenciák és visszautasított közeledések alapján rúgott ki szereplőket és stábtagokat, azt állítja Fukunagáról, hogy a rendező

nem is hozhat végleges döntést casting ügyekben. Mint a legtöbb rendező esetében, az színészválasztása is sok emberrel együtt meghozott döntés, és az egyén tehetségének képzettségén alapul, valamint azon, hogy az illető megfelelő-e a projekthez.

Nick Cuse, a Watchmen és A mániákus tévésorozatok író-producere, Fukunaga korábbi szerzőtársa, az Instagram-sztorijában biztosította támogatásáról Rachelle Vinberget és a Loesch-ikreket. Szerinte Fukunaga

A legszörnyűbb emberi lény, akivel valaha is találkoztam életemben. Engem nem azért karolt fel, hogy megd*gjon, de sokszor ugyanilyen trükkökkel vett rá, hogy megírjam neki a forgatókönyveit, amikhez aztán a nevét adta. Egyszer, miután három hétig dolgoztam neki egy forgatókönyvön, azt mondta, hogy nyissam ki a fedlapot, és írjam be a nevét a »Written By« rész alá. Szó szerint saját kézzel kellett beírnom az ellopott kreditet.

Cuse ugyan „konzultánsként van feltüntetve a Nincs idő meghalni című James Bond-film stáblistáján, de nem tudni, hogy ez volt-e az a forgatókönyv, amit a rendező állítása szerint „ellopott tőle”. Ez a fordulat azért lenne különösen pikáns a fentiek tükrében, mert Fukunaga eddig kifejezetten büszke volt arra, hogy a háromszoros Emmy-díjas Phoebe Waller-Bridge-et sikerült megnyernie a Nincs idő meghalni feminista szemléletű társ-forgatókönyvírójának.

(via IndieWire)