Todd Phillips reagált a Joker négy Golden Globe-jelölésére

Őt is meglepte, hogy esélyes a legjobb rendező díjára, Joaquin Phoenix alakítását viszont az egekbe dicsérte.

Már a Velencében megnyert Arany Oroszlán-díjnál sejteni lehetett, hogy a Joker egy nem mindennapi képregényadaptáció, és legalább akkora kulfilm lesz, mint a Sötét lovag Heath Ledgerrel. Azt viszont valószínűleg maga a rendező, Todd Phillips sem gondolta volna, hogy a film 1 milliárd dollár feletti bevételt hoz össze (pedig R-kategóriás film!), és összesen négy Golden Globe-díjra lesz esélyes.

Todd Phillips, Joaquin Phoenix és a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díja (fotó: Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis via Getty Images)

 

A címszereplőt alakító Joaquin Phoenix jelölése borítékolható volt, ezen kívül a Joker a legjobb film és a legjobb zene mellett a legjobb rendező kategóriájában is nagy esélyes – utóbbi talán pont Todd Phillipst lepte meg a legjobban. A rendező így nyilatkozott a Variety magazinnak:

Amikor elvállaltam ezt a filmet a Warnernak, sosem gondoltam volna, hogy jelöléseket kap és kasszát robbant. Akkor csak arra gondoltam, hogy sikeresen befejezzük a produkciót. Az, hogy miért lett ennyire népszerű a film a nézők körében, több dolog jó kombinációján múlt. Egyértelmű, hogy Joaquin és az alakítása magával ragadó volt, mert ő aztán tényleg beleásta magát abba, amit csinált. Munka közben végig azzal viccelődtem, hogy nem kell ide utómunka, Joaquin maga a vizuális effektünk. Már azelőtt pontosan tudtam, hogy nagyon alaposan rákészül majd erre a szerepre, és valami nagyon különlegeset fogunk alkotni, hogy egyáltalán elkezdtük volna a forgatást.

A Golden Globe-díjakat 2020. január 5-én fogja kiosztani a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szövetsége, de a Joker valószínűleg a SAG-díjat, azaz a forgatókönyvírók céhének trófeáját is besöpri majd – és komoly eséllyel indul majd a jövő évi Oscar-versenyen is. (via IndieWire)