Tom Hanks a náci tengeralattjárók réme

A színész a II. világháború megszállottja, és a normandiai partraszállás, illetve a nyugati hadszíntér után az ún. atlanti csatában vállalt szerepet. Többet is.

Tom Hanks legalább akkora rajongója mindennek, ami a II. világháborúval kapcsolatos, mint legjobb cimborája, Steven Spielberg, gyűjt mindent, ami a konfliktussal kapcsolatos, és természetesen egyik legfontosabb filmje, a Ryan közlegény megmentése (1998) is ehhez fűzi. Az elit alakulat (2001) minisorozatnak pedig executive producere, sőt, egy epizódnak forgatókönyvírója és rendezője volt, majd a csendes-óceáni hadszíntéren játszódó The Pacific - A hős alakulat (2010) sorozatnak is executive producere lett. Aztán eltelt tíz év, de a szenvedély nem múlt el, és régóta dajkált új projektje, a Greyhound első előzetese most jött ki.

A címszereplő egy amerikai torpedóromboló, a valóban létezett Greyhound, a főszereplő pedig a hajó frissen kinevezett kapitánya, a németesen csengő nevű Ernest Krause parancsnok, aki a háború elején egy konvoj kíséretét kapja feladatául. A háborúnak ebben a szakaszában az Atlanti-óceánt a német tengeralattjárók uralták, „farkasfalkába” szerveződve iszonyú veszteségeket okozva a szövetséges hajóknak – a semlegeseknek is, mert nem nagyon válogattak -, de a Greyhound azon kísérőhajók közé tartozott, amely eredményesen vette fel ellenük a harcot. És ebből a küzdelemből elég sokat mutat meg a trailer, azt is, amikor maga a romboló kerül halálos veszélybe, és azt is, amikor végre visszavág.

Hanks nem csak a főszerepet és a producerkedést vállalta magára, hanem a forgatókönyvet is ő írta meg, amelynek alapjául  C.S. Forester The Good Shepherd című könyve szolgált. A rendezést a pályáját operatőrként kezdő Aaron Schneiderre (A temetésem szervezem) bízta, a főbb szerepekben pedig Stephen Graham, Rob Morgan és Elisabeth Shue látható. És lehet, hogy az elmúlt évek haditengerészeti háborús filmjei nem tették túl magasra a lécet – lásd Midway  vagy a Nicolas Cage-féle A bátrak háborúja -, de a Greyhound egyrészt nagyon izgalmasnak ígérkezik, másrészt nagyon igényesnek. Mert az világos, hogy egy ilyen filmet ma már nem lehet korhű igazi hajókkal leforgatni, de az egész akkor is nagyon igazinak tűnik, ha itt a belső felvételeken kívül szinte minden CGI - kivéve Tom Hankset. A hazai bemutató dátuma 2020. május 7., vagyis nagyon sokat nem kell várni.