Tom Hardy lesz Al Capone, és ez már biztos!

Az egykor rettegett, de már egy évtizede a rácsok mögött rohadó szifiliszes gengsztert alakítja majd napjaink egyik legnépszerűbb színésze, pályafutása talán legnagyobb kihívásaként.

Tom Hardy nagyjából egy hete erősítette meg, hogy következő filmje, a Fonzo egy, Al Caponéról szóló életrajzi mű lesz, ami meglehetősen szokatlan irányból közelíti meg a hírhedt gengszter életét. A Fonzo már 2016-ban „majdnem” összejött, aztán egy időre elfelejtődött, de most már nem csak címe, főszereplője, rendezője, de egy majdnem kész stábja is van, sőt, a forgatás kezdetét is kitűzték: a kamerák április 2-án kezdenek forogni New Orleansban.

 

Hogy mi az a szokatlan irány, amelyen keresztül a Fonzo megközelíti az eredeti Sebhelyesarcú életét? Az, hogy elsősorban a hírhedt gengszter börtönéveit mutatja be, amikor viszonylag fiatalon, alig 47 évesen elkezdi gyötörni a demencia, az egyre fokozódó memóriazavar, illetve az egészségére is súlyosan kiható szifilisz. Persze ez az irány mégsem lesz annyira szokatlan, hiszen lehetővé teszi, hogy a rátörő emlékek flashback formájában előhozzák az ereje és hatalma teljében lévő Al Capone életét is. És mindkét Al Caponét Tom Hardy alakítja majd, aki már eddig is meglehetősen sok gengsztert és rengeteg bűnözőt alakított. Még viszonylag kezdőként ő volt a Gengszterbirodalom (2009) című sorozat főhőse, a Fékezhetetlenben (2012) egy szeszcsempész testvérhármas legidősebb tagja volt, a Legendában (2015) pedig a leghírhedtebb angol gengsztereket, a Kray fivéreket keltette életre szintén kettős szerepben.

Bár Hardy napjaink egyik legnépszerűbb színésze és vitathatatlan tehetség, sokan mégis szkeptikusak a filmmel szemben, de nem a főhős, hanem a rendező személye miatt. Az illető ugyanis az a Josh Trank, aki a hatalmas sikernek bizonyuló, a költségvetésének tízszeresét hozó Az erő krónikáját (2012) és a hatalmas bukás A Fantasztikus Négyest (2015) készítette, és akit felvettek az új Star Wars film rendezésére, majd kapásból ki is rúgták. Amit ő nehezen viselt, és nyilvános vitába keveredett a stúdióval, amiből nem jött ki jól, és úgy tűnt, nemkívánatos személy lett Hollywoodban, ám ez most megváltozhat. A forgatás ugyanis már most, április 2-án megkezdődik New Orleansban, sőt, most az is kiderült, kik lesznek Hardy partnerei.

Kyle MacLachlan lesz Capone börtönorvosa, Linda Cardellini a gengszter feleségét, Matt Dillon pedig a legjobb barátját alakítja. Ehhez jön még a szintén gengszterspecialista Kathrine Narducci, aki annak idején Charmaine Bucco volt a Maffiózókban, és akit Martin Scorsese The Irishman című filmjében Al Pacino és Robert De Niro oldalán láthatunk. És apropó De Niro, ő is játszotta már Al Caponét – ráadásul Brian De Palma rendezésében! - csakúgy, mint Rod Steiger, Jason Robards és Ben Gazzara, vagyis Hardy és Trank meglehetősen nagy fába vágják a fejszéjüket – igaz, ha valaki látta a Bronsont, az tudja, Hardy börtönfilmben is nagyon jó.

 És íme, a film szinopszisa: „Az egykor oly sikeres üzletember és szeszcsempész, Alfonse Capone, aki vasököllel uralta Chicagót, 47 évesen, majdnem egy évtizednyi rabság után a demencia áldozatává válik. Múltja és jelene eggyé válik, ahogy pályafutásának erőszakos és kegyetlen emlékei gyötörni kezdik.”