Tovább tarol a magyar sikerfilm

Az Egy nap című alkotás főszerepét játszó Szamosi Zsófiát díjazták a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Pintér Béla társulatából, a Terápia című sorozatból és az Oscar-díjas Mindenki című kisfilmből ismert Szamosi a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte az idei, 40. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Kairói Nemzetközi Filmfesztivál az egyetlen A-kategóriás filmes mustra Afrikában, egyúttal a kontinens legfontosabb filmes seregszemléje.

Az Egy nap című alkotást, Szilágyi Zsófia bemutatkozó munkáját itthon már közel 20 ezer néző látta – és nem a kairói díj az egyetlen, amit elnyert. Májusban Cannes-ban a Kritikusok Hetén a FIPRESCI-től, a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől a legjobb elsőfilm díját kapta. Szamosi Zsófiát a kassai Art Filmfesztiválon a legjobb színésznőt illető Kék Angyal-díjjal tüntették ki, majd a Szarajevói Filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták.

Az Egy nap legutóbb a luxemburgi CinEast filmfesztiválon győzedelmeskedett, ahol a nagydíjat ítélték oda neki. Szilágyi alkotása pedig legközelebb az Európai Filmdíjak legjobb elsőfilmes mezőnyében lesz esélyes a győzelemre, hiszen ott találjuk a hat jelölt között. Az Európai Filmakadémia december 15-i, sevillai gáláján dől el, valóban nyer-e a magyar film.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét, egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről. A mű főhőse egy háromgyerekes anya, a cselekmény nagy része pedig a hétköznapok rutinjára épül, miközben a háttérben a főhősnő házasságának válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.