Tudtad, hogy a Sikoly megtörtént eseményeken alapul?

Idén lesz 25 éves az első Sikoly-film, nemrég mutatták be a közelgő ötödik rész előzetesét, ráadásul mindjárt itt a halloween – minden adott tehát, hogy feltárjuk a tinihorror vérfagyasztó hátterét.

Kevin Williamson forgatókönyvíró saját bevallása szerint részben az olyan slasherekért való rajongása miatt írta meg az általa még Scary Movie-ra keresztelt film forgatókönyvét, mint John Carpenter Halloweenje. Az író először a hátborzongatóan félelmetes nyitójelenetet vetette papírra, majd három nappal később el is készült a teljes scripttel. Williamson ügynöke attól félt, nehéz lesz eladni az újszerű hangvétellel és stílusban megvalósított forgatókönyvet, de végül valódi licitháború alakult ki érte Oliver Stone cége, illetve a Bob és Harvey Weinstein-féle Miramax között.

A film végül a Miramaxé lett, akik azonnal lekötöttek hozzá két folytatást is. A városi legenda szerint pedig a két Weinstein nevezte át a horrort az eredeti Scary Movie-ról Screamre, azaz Sikolyra, Michael Jackson azonos című dala nyomán. (Vicces adalék, hogy a Sikoly-filmek paródiáiként készült Horrorra akadva-mozik eredeti címe később Scary Movie lett.)

De az író horrorrajongása mellett volt még egy fontos ihlető forrása az első Sikoly megszületésének.


Williamson az ötletet az 1990-ben történt gainesville-i kaszabolós gyilkosságokból merítette, amelyekről sok más nézővel együtt ő is a híradóból értesült (ez ihlette a Courteney Cox által megformált riporternő, Gale Weathers figuráját). A Gainesville-i Hasfelmetsző, azaz az akkor 36 éves Danny Rolling először megpróbálta megölni a saját apját, majd az év augusztusában

néhány éjszaka leforgása alatt öt egyetemistával végzett

a floridai városban – mindegyiküket a saját lakásában végezte ki, ugyanazzal a gyilkos fegyverrel: egy késsel.

Rolling a holttesteket bizarr pózokba beállítva hagyta hátra, ami hatalmas riadalmat keltett a környékbeli diákokban. Szerencsére a férfit hamar elfogta a rendőrség: szeptember 7-én letartóztatták betörés miatt, és ennek során több olyan bizonyítékot is találtak nála, amelyek egyértelműen a gyilkossági helyszínekhez kötötték a személyét. Öt rendbeli gyilkossággal vádolták meg, majd 1994-ben el is ítélte a bíróság: injekció általi kivégzésére 2006-ban került sor. Amikor még 1994-ben Rolling bűnösnek vallotta magát, elárulta:

a gyilkosságokkal az volt a célja, hogy olyan híres legyen, mint egy másik hírhedt sorozatgyilkos, Ted Bundy.

Kevin Williamson 2014-ben. Forrás: Brian Gove / WireImage / Getty Images


A férfi később, nem sokkal kivégzése előtt további három ember meggyilkolását is bevallotta (egy családot ölt meg a louisianai Shreveportban, évekkel gainesville-i ámokfutása előtt), így végeredményben nyolc ember halála szárad a lelkén.

De vissza Kevin Williamson forgatókönyvíróhoz:

amikor először hallott egy beszámolót a híradóban a gainesville-i gyilkosságsorozatról, egyedül volt otthon, és miközben a híreket nézte, észrevette, hogy nyitva van egy ablak a nappalijában.

A Sikoly ikonikus szellemálarcos gyilkosa. Forrás: Budapest Film


Eszébe ötlött, hogy milyen könnyű lenne bárkinek behatolni a lakásába és kárt tenni benne. Az alkotó szerencsére nem esett túlzottan pánikba: inkább megírta a forgatókönyv vázlatát. „Éppen a gainesville-i gyilkosságokról szóló Barbara Walters különkiadást néztem, és már ez nagyon félelmetes volt. Aztán a reklámszünetben zajt hallottam, és kiderült, hogy nyitva maradt az egyik ablak. Már két napja egyébként, csak észre sem vettem. Szóval tényleg megijedtem.

Magamhoz vettem egy henteskést a konyhából, fogtam a mobilom, és felhívtam egy barátom.

Amikor elkezdett horrorfilmekről kérdezgetni, beugrott a nyitójelenet, és ezzel ki is írtam magamból a rettegést” – mesélte a forgatókönyvíró még 1998-ban a CNN-nek.


(via IndieWire, Nerdist)