Tudtad, hogy eredetileg más lett volna A Birodalom visszavág vége?

Már játszották a mozik a filmet 1980 májusában, amikor Lucas pótforgatásra rendelte be a trükkmestereket!

A napokban volt 40 éve, egészen pontosan 1980. május 17-én, hogy először vetítették le a washingtoni Kennedy Centerben (ez a hely az Egyesült Államokban afféle Nemzeti Kulturális Központ szerepet tölt be) az 1977-es Csillagok háborúja várva várt folytatását, A Birodalom visszavágot, ami köztudottan minden idők legjobb Star Wars-filmje (az, hogy hogyan és miként írt róla Kádár-kori szaksajtó, ebben a cikkben vettük górcső alá). A jubileum alkalmából a StarWars.com megosztott egy érdekes kulisszatitkot a filmről JW Rinzler The Making of The Empire Strikes Back című könyvéből: 1980. május 21-től az első száz amerikai mozi már javában vetítette a Birodalom limitált számban rendelkezésre álló, 70 mm-es kópiáit, amikor megcsörrent a telefon a Lucasfilm saját trükkgyáránál, az Industrial Light & Magic irodájában.

A vonal túlsó végén maga George Lucas volt, aki arra kérte az ILM-et, hogy üstöllést dobjanak össze pár új jelenetet a film lezárásához, mert a nézők nem értik, melyik szereplő melyik űrhajóban van! Az ILM-nél először azt hitték, ez csak egy rossz tréfa – de nem az volt, Lucas teljesen komolyan gondolta!

A mindenki által jól ismert lezárás ez: Han jégbe fagyva várja további sorsát, Luke pedig épp nemrég tudta meg Felhővárosban, hogy Vader az apja. Lando és Csubi a Millennium Falconban ülve indulnak el, hogy majd valahogy kiszabadítsák Hant, Luke pedig épp a Vader által levágott keze helyére operált művégtagot próbálgatja Leia, a két droid és egy orvosrobot társaságában a Felkelők egyik Nebulon-B fregattján. Íme a jelenet:

Lucas viszont úgy gondolta, hogy a nézőknek nem eléggé egyértelmű, hogyan válik ketté a csapat, és ki melyik hajón van. Ezért aztán ara kérte az ILM-et, hogy toldjanak be plusz jeleneteket. Fókuszáljon rá hosszabban a kamera a pisztoly alakú fregatt aljára csatlakozott Falconra, amikor Lando azt mondja, indulásra készen állnak. Szintén utólagos betoldás, amikor Lando pilótafülkés jelenete után látványosan átsvenkel a kamera a Falconról a fregattra, ott is arra a barlangszáj alakú ablakra, ami az orvosi szobáé, és amit a vágás utáni következő jelenetben az innenső oldalról látunk, amikor Luke adóvevőn válaszol Landónak. Ezeket a toldásokat az eredeti, 1980-as lezárás nem tartalmazta a 70 mm-es moziváltozatban:

Az ILM-nél tehát nem volt mit tenni, Lucas parancsára leporolták a forgatáshoz használt űrhajómaketteket, összekalapáltak pár újat, és 3 hét alatt megcsinálták azokat a plusz jeleneteket, amelyek egyértelműbbé tették, melyik főszereplő melyik űrhajóban tartózkodik. Lucasnak erre ennyi volt a válasza:

Várjunk csak! Srácok, ha ezt a részt ilyen gyorsan meg tudtátok csinálni, akkor miért tartott olyan sokáig megcsinálni az összes többit?

Engem egyébként sokkal jobban érdekelt volna az a kulisszatitok, hogy Lando ebben a jelenetben miért Han ingét és mellényét viseli?!? Nem tudta elhozni Felhővárosból az utazóbőröndjét a cifra palástjaival meneküléskor, ezért kénytelen volt azt felvenni, amit egykori hajója, a Falcon gardróbjában talált? (via Digitalspy.com)