Ukrán menekülteknek segít a Schindler listája piros ruhás kislánya

Oliwia Dąbrowska mindössze 3 éves volt Steven Spielberg filmjében, most 32 évesen segíti a Lengyelországba érkező ukrán menekülteket.

Oliwia Dąbrowska 3 éves volt, amikor bevonult a filmtörténelembe Steven Spielberg Oscar-díjas klasszikusával, a Schindler listájával: ő volt ugyanis a fekete-fehér produkció piros kabátos kislánya, aki a krakkói gettóban ténfergett, miközben a náci csapatok likvidálták a lakókat.

Dabrowska időközben 32 éves lett, Lengyelországban él, és az Ukrajnában dúló háború elől menekülő civileknek segít a lengyel-ukrán határon. Március 9-én megosztott egy művészi ábrázolást a filmben látható ikonikus jelenetéről, ahol a kabátja színét vörösről kékre változtatta, Ukrajna kék-sárga zászlaját idézve.

Ő mindig is a remény szimbóluma volt. Legyen újra az.

 

Egy későbbi posztjában Dąbrowska a lengyel-ukrán határon végzett karitatív munkájáról írt, amihez a közösségi médiában kért segítséget.

Ez vagyok én, a lengyel/ukrán határon, Korczowa közelében. Ott voltam a bátor anyámmal, ez a hely a hátam mögött a befogadóhely. (...) Ma Oroszország Javorivot bombázta. mindössze 20 kilométerre Lengyelországtól. Olyan közel! Félek, de ez csak még jobban motivál, hogy segítsek a menekülteknek. (...) Nem tudok mindent elmondani, amit ott láttam, mert nincsenek megfelelő szavak a fejemben... Aki még sosem látott ilyet, az nem tudja elképzelni ezt a rémálmot ezeknek az embereknek a szemében. (...)

 

Dąbrowska a posztjaiban most elsősorban anyagi támogatást kér, hogy az önkéntesek gördülékenyebben tudják kifizetni az ukrajnai menekültek szállását, élelmezését, tisztálkodószereit és babaholmiját. A lengyel adománygyűjtő oldal elérhetőségeit az alábbi Instagram-posztban írta le:

(via Deadline)