Úristen!!! Idén karácsonykor lesz egyáltalán Reszkessetek, betörők! és Bud Spencer a tévében?!?

Vajon a hazai csatornák szakítottak az évtizedes hagyománnyal? Régen a tévéműsor is jobb volt? Heti programajánló.

Hétfő: Bunyó karácsonyig

Mi az, amit a Reszkessetek, betörők! mellett minden karácsonykor levetít valamelyik kereskedelmi adó? Természetesen Bud Spencer és Terence Hill utolsó közös filmje, az 1994-es Bunyó karácsonyig! A Sepncer-Hill páros ugye westernhősként kezdte a karrierjét, és mielőtt külön-külön, saját tévésorozatokkal folytatták volna a pályájukat (lásd: Őrangyalok, Don Matteo) a '90-es években, westernhősként akartak elbúcsúzni a rajongóiktól. Természetesen nem azért hagyták abba a közös filmezést, mert összevesztek volna, hiszen a két sztár egészen Bud Spencer halála napjáig jóban volt egymással. Egyszerűen úgy érezték, hogy a '90-es évek kasszarobbantó hollywoodi akciófilmjei mellett ők már nem lehetnek olyan menő pofonosztók, mint fénykorukban, a '70-es és a '80-as években.

A bunyó karácsonyig egy igazi vadnyugati történetet mesél el a westernfilmek alkonyán. Moses (Bud Spencer) az egyik legprofibb fejvadász, ám váratlanul felbukkan a testvére, Travis (Terence Hill), akit képtelen lerázni, így nagyon megnehezül számára az 5000 dollárt érő bandita, Sam Stone (Boots Southerland) elfogása. A film érdekessége, hogy ezt is Terence Hill rendezte, akárcsak számos Lucky Luke epizódot és a Don Camillót!

Kedd: Reszkessetek, betörők!

Nincs karácsony Kevin nélkül! – harsogta éveken keresztül az RTL Klub reklámja, Kolosi Péter programigazgatóval a főszerepben. Aztán 2017-ben váratlanul a Tv2-höz kerültek a vetítés jogai: tavaly  Ördög Nóra, Stohl Buci, Tilla és Majka reklámozzák az ország első számú kedvencét, Macaulay Culkin megunhatatlan családi vígjátékát. A 2017-es szpot elég vérszegényre sikerült, az idei viszont egész vicces lett: Stohl lett a piros pulcsis, játékpuskával feszítő Kevin, Tilla és Majka pedig a két tökfej betörő!

Az 1990-es Reszkessetek, betörők! sztoriját alighanem minden magyar ismeri. A kis Kevin McCallister egyedül marad karácsonykor a családi kúriának is beillő kertvárosi házban, hogy ott Tom és Jerry-epizódokat idéző, vad kergetőzésbe kezdjen a balfácán Vizes Banda, akiket Joe Pesci és Daniel Stern alakít fergetegesen.

Szerda: Reszkessetek, betörők! 3

Tudta a kedves olvasó, hogy nemcsak Reszkessetek, betörők 1-2 létezik, de 3, 4, sőt, 5 is? Az utóbbi kettő persze csak béna direct-to-dvd folytatás, a harmadik részt viszont 1997-ben a mozik is bemutatták. Ráadásul szerepelt benne az akkor még csak 12 éves Scarlett Johansson is!

Eredetileg úgy volt, hogy ezt a részt is Chris Columbus rendezi meg, de hallani sem akart róla, így az előző két rész vágója, Raja Gosnell vette át a helyét. A Reszkessetek, betörők 1-2 forgatókönyvíró-producere, John Hughes is csak azért vállalta el a filmet, mert szerződés kötötte a Fox stúdióhoz. Macaulay Culkin sem akarta harmadjára is eljátszani Kevint, nehogy beskatulyázzák, ráadásul Joe Pesci és Daniel Stern is kiszálltak a puliból, hogy végre más projektekkel foglalkozhassanak. A korábbi két filmből így csak annyi maradt meg, hogy a harmadik rész is Chicago kertvárosi övezetében játszódik, és itt is egy komisz kisfiú védi meg karácsonykor a családi házat a gonosz betörőktől.

Csütörtök: Csizmadombi fenegyerek

Bud Spencer és Terence Hill legendás westernje, amit sokan Akik csizmában halnak meg vagy Akit nem a guta ütött meg címmel ismerhetnek, mivel a produkció több nevet is kapott a moziforgalmazóktól, a kazettamásolóktól és a tévés adásszerkesztőktől az elmúlt közel 50 évben. A film a Spencer–Hill-páros legelső közös filmjét, az Isten megbocsát, én nem!-et, valamint annak folytatását a Bosszú el Pasóban-t zárja le.

A Csizmadombi fenegyerek a „Bosszú-trilógia” legkevésbé spagettiwesternes, éppen ezért legviccesebb darabja. A két főszereplő természetesen itt is a macskaügyességű Cat Stevens (Terence Hill) és a morcos buldogra hasonlító cimborája, Hutch (Bud Spencer), de a két pofonosztó itt már olyan kedélyesen bunyózgat a vadnyugaton, mintha nem is az Isten háta mögötti, vadnyugati kisvárosban támadnának rájuk a banditák, hanem a napfényes Florida egyik bisztrójában, vagy egy egzotikus szigeten, ahol egy japán katona azt hiszi, még mindig tart a 2. világháború.

Péntek: Reszkessetek, betörők! 2

1990-ben akkorát szólt a Reszkessetek, betörők!, hogy a gyártó Hughes Entertainment és a forgalmazó 20th Century Fox azonnal győzködni kezdték Chris Columbus rendezőt: forgasson le egy folytatást is! Ő viszont eléggé vonakodott, saját bevallása szerint a második film az első rész butácska remake-je lettÉs tényleg csak annyi volt a különbség, hogy a kis Kevin ezúttal nem a saját házában harcolt a Harryvel és Marvval, hanem egy New York-i luxushotelből ment át egy elhagyott házba, és azt pakolta tele csapdákkal.

Szegény Macaulay Culkint még 26 évvel a második rész után is mindenki Kevin McCallisterrel azonosítja, a 38 éves sztár viszont mostanra már beletörődött, hogy animgifes mémmé vált, és egyesek minden karácsonykor képesek újranézni a Reszkessetek, betörők! 1-2-t (többek között én is). Azon azonban eléggé kiakadt, mennyire vacak videojátékokat adtak ki a képmásával – nemrég a híres Angry Videogame Nerd új Youtube-videójában játszotta végig ezeket, fergeteges önironikus humorral!