Utalások az új Alien-filmben, amiket csak a fekete öves rajongók szúrnak ki

Vannak újrahasznosított mondatok, cipők, órák, és még a kék köd is visszatér. SPOILERES összeállítás!

Mozikba került végre az Alien: Romulus, amely rengeteget utal az Alien-franchise eddigi epizódjaira. Fede Álvarez így nyilatkozott az easter eggekről:

„Mindenhol ott vannak, de ideális esetben nem zavaróak. Semmi sem akadályozza, hogy élvezzék a Romulust az új nézők, ha még nem látták egyik korábbi filmet sem. De ha igen, és rajongó vagy, akkor mindenhol szembejönnek. (…) Tényleg mindent megtettünk annak érdekében, hogy meglegyenek ezek a kapcsolódások a rajongók számára. Vadászhatnak a húsvéti tojásokra, és meg is találják őket.”

Összeszedtük mi is a legfontosabb utalásokat és inspirációs forrásokat, de a lista messze nem teljes.

A sztori

Maga a sztori is egyetlen nagy „tisztelgés” az eredeti Alien-trilógia előtt, vagy ha úgy tetszik, rejtett remake-je azoknak. A fináléban például a Xenomorph a szokott módon pusztul el: az utoljára életben maradt hősnő (itt Ripley helyett Rain) kiszivattyúztatja a lényt az űrbe, majd hibernált állapotba teszi magát, de előtte még készít egy hangüzenetet, amelyben az egyetlen emberi túlélőként azonosítja magát.


Vaksötét

Fede Álvarez nemcsak az Alien-franchise-ból, de saját magától is merít. Az uruguayi rendező eddigi legnagyobb sikere a Vaksötét, amelyben egy csapat fiatal betörésre készül. Egyiküknek, Rockynak arra kell a pénz, hogy a pusztulófélben lévő Detroitból a napfényes Kaliforniába költözhessen a kishúgával. A házban észrevétlenül, síri csöndben, szó szerint lábujjhegyen kell közlekedniük, nehogy meghallják őket. Ez gyakorlatilag a Romulus alaphelyzete is, ott a fiatalok azért hajtják végre a betörést, hogy elmenekülhessenek egy élhetőbb világba a saját, napfénymentes világukból, a főhős Rain számára is a(z android) testvére a legfontosabb, az egyik legfeszültebb jelenetben pedig a szereplőknek síri csöndben kell átlopózniuk egy arctámadókkal teli termen, és itt sem tudnak nagyon sokáig kinyitni egy ajtót.

Ash visszatér

Az természetesen nem easter egg, hogy A nyolcadik utas: a Halál androidja, Ash, illetve annak egy verziója is feltűnik a filmben, mert ő nemcsak utalás szintjén van jelen, hanem a cselekmény fontos része. A 2020-ban elhunyt, de – a család engedélyével – digitálisan életre keltett „Ian Holm” által alakított Rook azonban nemcsak külsőleg hasonlít Ash-re, de szó szerint is idézi őt, amikor ez a mondat hagyja el a száját:

Nem hazudhatok neked az esélyeidről, de együttérzek veled…”


Bishop mondata

Ahogy a franchise összes részében, úgy a Romulusban is fontos szerepet játszik egy android szereplő, sőt, itt kettőt is kapunk. Rook mellett Rain „testvére”, Andy is az, aki egy ponton A bolygó neve: Halál Bishopját idézi:

Jobban szeretem a mesterséges személy kifejezést.”


Vészjósló telefon

Forrás: Creative Assembly

 

Alvarez filmje az Alien-franchise kapcsolódó részeiből is idéz, de leginkább a Creative Assembly 2014-es, Alien: Isolation című játékából, amely mintegy 27 évvel A nyolcadik utas: a Halál eseményei után játszódik. Ott a sajátos kinézetű vészhívó telefonok szolgálnak „regisztrációs pontokként”, ezek teszik lehetővé a játékos számára a mentést, de nem jelentenek biztonságos menedéket, mivel gyötrelmesen lassú működésük miatt a főszereplő, Amanda Ripley mindig azt kockáztatja, hogy felnyársalja hátulról a lény. Az Alien: Romulusban is vannak ilyen vészhívó telefonok, és mindig akkor láthatóak, amikor valami rossz dolog készülődik.

A hibridlény

A Romulus fináléjában a súlyosan megsebesült, állapotos Kay (Isabela Merced) nagy kockázatot vállal a túlélésért: egy állítólag gyógyító hatású fekete folyadékot fecskendez magába (amelyet a Prometheusban szereplő patogén, de egyben életet teremtő anyagból szintetizáltak). Úgy tűnik, hogy jobban lesz, de a terhessége felgyorsul, és végül egy alien-gyerek hibridnek ad életet, ami rekordgyorsan óriásira nő. Az új teremtmény egy Xenomorph és a Prometheusban látott humanoid mérnökök keverékére hasonlít, ami nyilván nem véletlen. A lény ugyanakkor az Alien 4. – Feltámad a Halált is megidézi, amelyben a klónozott Ellen Ripley-nek is lesz egy „gyermeke”, egy idegen-ember hibrid, ami gyakorlatilag egy Xenomorf emberi koponyával.

Koppintott folyosódizájn

Forrás: 20th Century Fox


Bár a Romulus nem a jó öreg Nostromón, hanem egy másik űrállomáson játszódik, a folyosók szándékosan retro, biomechanikus dizájnja kifejezetten összekapcsolja a filmet A nyolcadik utas: a Halál és az Alien: Isolation világával.


Para szellőzőnyílások

Forrás: 20th Century Fox

 

Hogyan lehet egy szellőzőnyílás vészjósló? Az Alien-filmeknek sikerül ez a bravúr, a sziszegő hangot kiadó, íriszszerű szerkezetek gyakran az élet és a halál közötti határt jelölik ki, ahogy A nyolcadik utas: a Halálban láthatjuk, amikor a Nostromo kapitánya, Dallas (Tom Skerritt) meghal, vagy az Alien: Isolationben, ahol egy egyszerű nyílásnyitás véres, borzalmas halálhoz vezethet.

A Romulusban frissítették az íriszdizájnt, de az új verzió is ugyanolyan félelmetes, amellett, hogy – paradodox módon – kellemesen nosztalgikus érzéseket is tud kelteni a nézőben.


Amanda Ripley-órája

Forrás: 20th Century Fox

 

A Romulusban elég nehéz lenne nem észrevenni a Cailee Spaeny által alakított Rain jellegzetes, retrofuturista karóráját. Nagyon hasonló órát viselt az Alien: Isolation című PlayStation-játékban a főhősnő, Amanda Ripley, Ellen Ripley lánya.

Ripley csukája

A bolygó neve: Halálban Ripley és Bishop a Reebok Alien Stompers nevű futurisztikus cipőjét viselte. Ennek a csukának a módosított, rövid szárú változata látható Rain lábán.

A Reebook természetesen nem hagyta a ki a ziccert: a film premierjéhez kapcsolódva limitált példányszámú replikát adott ki a sneakerből. A "Reebok Alien Romulus" cipő 170 dollárba (kb. 62 000 Ft) kerül, és nemcsak piszok jól néz ki, de gyárilag még direkt be is piszkosították.

Ripley beszólása

Hagyd őt békén, te ribanc!”

Ezt kiabálja az alien királynőnek Ripley A bolygó neve: Halálban, amikor a rémlény Newtot fenyegeti. Ugyanez a mondat Andy száját is elhagyja a Romulusban.

Szorgos kis lények

Az arctámadókat „Szorgos kis lények”-nek (eredetiben: „Busy little creatures”) nevezi Yarn A bolygó neve: Halálban, és ez a kifejezés itt is elhangzik.

Fura kék köd

Forrás: 20th Century Fox


Az első Alienben a szerencsétlen Kane (John Hurt) az, aki rábukkan az arctámadókra, miközben a rejtélyes, elhagyatott LV-426-on vizsgálódik. Mielőtt a férfit megtermékenyítené egy idegen tojásból kikelt arctámadó, a férfi egy kék ködréteget vett észre. Az Alien: Romulusban ugyanez történik David Jonsson karakterével, aki egyszer csak azt veszi észre, hogy bokáig jár valami „kék fényben”.


Az impulzus puska

Forrás: Fórum Hungary

 

A bolygó neve: Halálban a tengerészgyalogosok egy speciális impulzus fegyverrel veszik fel a harcok a lényekkel, és a Romulusban is főszerepet kap egy nagyon hasonló puska. Tyler (Archie Renaux) nyomja a fegyvert Rain kezébe, és meg is mutatja neki, hogyan kell használni, a fináléban pedig láthatjuk is, ahogy a lány zéró gravitációban levadássza a xenomorfokat.


Steatit Ampulák

Forrás: InterCom

 

Az Alien: Covenant fura, vázaszerű urnái, amelyeket a Prometheusból származó fekete trutyi tárolására terveztek, a Romulusban is láthatóak, egy hologram segítségével jelennek meg, amikor Rook a vegyületről mesél.

Éljen, jó lett az új Alien!

A horrorfilmes veterán, Fede Álvarez az Evil Dead után egy másik ismert franchise-t is sikeresen feltámasztott. A Magyarországon forgatott Alien: Romulusban minden benne van, amiért imádjuk A nyolcadik utast és A bolygó neve: Halált.

Kritikánk

 


Via: Cineworld / Gamesradar