Végre egy eredeti rajzfilm!

Semmi bajunk a Hihetetlen család 2-vel vagy a Hotel Transylvania 3-mal, de jó lenne egy olyan egész estés animációs filmet látni, ami nem valaminek a folytatása, és az Apróláb a jelek szerint még jó is!

Persze, időnként beesik a hazai mozikba – nem mindegyikbe, a kisebbekbe -, néhány teljesen ismeretlen német, orosz vagy ukrán egész estés animáció, amik nem feltétlen rosszak, de ordít róluk a megfelelő technikai tudás és megfelelő stúdióháttér, de rajtuk kívül olyan igazán nézhető és élvezhető szinte kizárólag valamelyik korábbi, jól bevált, okosan bevezetett siker folytatása. Ezek profin megcsinált, abszolút vállalható darabok, csak semmiféle újdonságot nem jelentenek a nézőknek vagy kihívást az alkotóknak, viszont rengeteg tolltartót, pólót, pizsamát, McDonald's menüt és még ki tudja mit lehet eladni velük. És ilyenkor értékeli igazán az ember, különösen, ha kisgyereke van, ha egy eddig nem ismert, teljesen eredeti darab fut be egy olyan stúdiótól, amely többször bizonyította, hogy tud jó rajzfilmeket csinálni.

Merthogy a Warner Bros most hozta ki új egész estés animációs filmje, az Apróláb (Smallfoot) végleges előzetesét, ami a korábbi trailerekkel ellentétben már a történetet is megmutatja, ha csak vázlatosan is. És ez a történet nagyon vicces, akárcsak a karakterek. Akik jetik. Akiket Bigfootnak, azaz Óriáslábnak is szoktak hívni – bár az igazi jetihívők szerint csakis az észak-amerikai példányokat lehet így hívni. És ebben a történetben nem csak néhány kósza jeti éldegél a Himalája hófödte csúcsai között, hanem egy egész társadalom, akik viszont semmit nem tudnak a külvilágról, arról, mi van a felhők alatt. És ennél fogva sosem találkoztak az emberrel sem, bár léteznek legendák egy Apróláb nevű teremtményről, de az ilyesmiben épp eszű jeti nem hisz – ha hisz, akkor a többi tök hülyének nézi. Aztán egy Migo nevű egyszerű szőrmók mégis találkozik egy emberkével, ha csak rövid időre is, és mivel mindenki őrültnek tartja, elindul lefelé, hogy hazahozzon egy aprólábat mutatóba, hogy végre higgyenek neki. És az apróláb persze nem örül mindennek…

És mindez tényleg vicces, pláne úgy, hogy bár egymás között a jetik szépen, artikuláltan beszélnek, szerencsétlen emberünknek ez csak rémítő üvöltés, és amikor hősünk felmelegítené a csonttá fagyott aprólábat, a delikvens számára a nyárson való megsütés rémképét vetíti a barlang falára. Nekünk, magyar nézőknek ez majdnem mindegy lesz, hiszen szinkronizáltan nézzük majd a filmet, de hősünk hangját Channing Tatum adja, és az eredeti verzióban megszólal majd Zendaya, Danny DeVito, a rapper Common, illetve a kosaras legenda LeBron James is. A filmet egyébként Karey Kirkpatrick (Túl a sövényen, Seholország) rendezte a Warners Animation Group számára, a társrendezője Jason Reisig volt, a produkció mögött pedig a Gru és az Őrült, dilis szerelem írói, valamint a LEGO-filmek producerei állnak. A hazai bemutató szeptember 27. – ami egy nappal az amerikai premier előtt lesz - várjuk.