Végre megtudjuk, mi ütött Shia LaBeoufba!

Hollywood legnagyobb fiatal tehetségének tartották, majd ámokfutásba és önpusztításba kezdett, de most Honey Boy címen filmet készített fiatalkoráról, nyilván terápiás céllal.

Hollywood imádta, a nézők imádták, fantasztikus szerepeket kapott már nagyon fiatalon, Shia LaBeouf volt a nagy ígéret, a tiniszínész, akiből bármi lehetett volna. Szinte észrevétlenül lett a Disturbia háziőrizetben lévő kissrácából a Transformers főhőse, majd Harrison Ford fia és örököse az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában, de túl nagy volt rajta a nyomás, és mint most kiderült, otthonról is hozott egyet ’s mást. A Honey Boy című életrajzi filmben saját fiatalkoráról mesél, és most itt a film első előzetese is.

Shiát az elmúlt években többször letartóztatták különféle balhéi miatt  - autóbaleset, kocsmai verekedés, erőszakoskodás a barátnőjével, nyilvános részegeskedés stb. -, legutóbb pedig tavaly júliusban ugrott össze azzal a rendőrrel, akit kihívtak rá, mert agresszíven viselkedett egy járókelővel, aki nem akart neki tüzet adni. Aztán néhány félresikerült performansz és pocsékul teljesítő szerep után – egy jó filmje azért volt, a Borg/McEnroe – eltűnt, a hírek szerint egyebek közt egy teljes hónapot töltött el egymagában egy lappföldi, elzárt kis kunyhóban, de most itt van újra. A Honey Boy róla szól élete különböző stádiumaiban – róla, és az apjáról, akit ő alakít. A film forgatókönyvét is ő maga írta, sőt, gondolkodott a rendezésen is, de, hogy meglegyen a kellő távolságtartás, ezt a feladatot az eddig sikeres dokumentumfilmeket készítő izraeli Alma Har'elre (Bombay Beach, LoveTrue) bízta, aki a kritikusok szerint fantasztikus munkát végzett.

Mindent persze ne vegyünk készpénznek, hiszen hősünknek nem Shia a neve, hanem Otis Lort, és arra sem vennénk mérget, hogy az itt James néven szereplő apja valóban büntetett előéletű rodeóbohóc volt, bár arról már korábban lehetett hallani, hogy apuci zűrös alak. A lényeg, hogy két síkon követhetjük Otis/Shia életét, kiégett fiatal színészként (Lucas Hedges) és 12 éves gyerekszínészként (a rengeteget dicsért Noah Jupe), aki már olyan jól keres, hogy nem csak magát, de apját is eltartja. Aki egyszerre rémes alak és szánalmas figura a kopaszodó fejével, bundesliga frizurájával és ostoba életbölcsességeivel. Ennél sokkal több nem derül ki az előzetesből, ahol a színészt különböző szerepekben és különböző forgatásokon is látjuk, csak pár furcsa epizód, amik nyilván a filmben nyernek értelmet. Amit egyébként a Sundance Filmfesztiválon zajos sikerrel mutattak be, de forgalmazásba csak most kerül, egész pontosan november 8-án. Shia, Hedges és Jupe mellett persze sokan mások is fontos szerepet kaptak a Honey Boyban, mint az énekes FKA Twigs, Natasha Lyonne, Maika Monroe, Clifton Collins Jr., Mario Ponce és Martin Starr.