Véres, izgalmas és kőkemény a Vonat Busanba 2

Pár éve volt méltán hatalmas siker a dél-koreai zombiapokalipszist egy expresszvonaton lefuttató horror, most pedig előkerült a folytatás, a Peninsula első előzetese, ahol emelik a tétet.

A 2016-os dél-koreai Vonat Busanba - Zombi expressz az év egyik legjobb, ha nem a legjobb horrorja volt – hozzánk csak 2018 elején jutott el -, és világszerte akkora sikert aratott, hogy tulajdonképpen meglepő, hogy csak mostanra készült el a folytatás. És az is meglepő, hogy azt nem Vonat Busanba 2-nek nevezték el, hanem az elsőre teljesen semmitmondó Peninsula, vagyis Félsziget címet kapta, ami még úgy is semmitmondó marad, ha tudjuk, hogy Korea maga is egy félsziget. Tényleg, eljutottak a zombik Észak-Koreába is?

Az első részben történtek után 4 évvel később játszódó folytatásból az ugyan nem derül ki, hogy a halálos vírus Észak-Koreát is elpusztította-e, az viszont kiderül, hogy a Délből szinte semmi sem marad, csak romok és a fertőzött élőhalottak hordái. Ide kell visszatérnie egy katonának, gondolom, a félsziget csücskéről, Busanból, aki egyszer már elmenekült innen, de most életbevágóan fontos küldetést kell végrehajtania. Valami olyasmit, mint Snake Plisskennek a Menekülés New Yorkbólban (1981), vagyis valamit vagy valakit ki kell menekítenie a magára hagyott világból, ahol a világ söpredékének túlélői a saját törvényeik szerint élnek, a jelek szerint egy börtönkolóniában. Ahol gladiátorviadalokat rendeznek emberek és zombik között. Persze az új cím annyiban indokolt, hogy vonatnak itt nyoma sincsen, hőseink viharvert teherautókon vágnak át a tébolyult hordákon – amikor a törött szélvédő kifejezetten hátrányt jelent.

Sejtésem és a most kijött első angol nyelvű előzetesben látottak alapján a folytatás valószínűleg nem lesz képes hozni az első rész elképesztő minőségét. Ott a szűkre szabott helyszín – maga a vonat és néhány állomás -, illetve a vonatút által meghatározott szintén szűk időtartam és kevés szereplő eleve garantálta a hihetetlen feszültséget, itt sokan vannak az élők, egy egész város a helyszín és milliónyi fertőzött van, ennek ellenére a látottak így is elég izgalmasak. Összesen két mondat hangzik el az előzetesben, a második egy kislány szájából, és így szól: „Megijedtél?”- Mi megijedtünk. És ki tudja, ezt a filmet is ugyanaz a Sang-ho Yeon rendezte, mint az eredetit, és még az is lehet, hogy újra valami elképesztőt tesz le az asztalra. A bemutató időpontja egy másik vírus miatt még teljesen bizonytalan, Franciaországban augusztust emlegetnek, Amerikában pedig valamikor őszre tervezik a premiert.