Visszatér a Sárga tengeralattjáró!

Idén nyáron lesz 50 éves a Beatles legendás egészestés rajzfilmje, és jól meg is ünneplik az alkalmat tökéletesre restaurált filmmel, képregénnyel meg mindennel!

Pedig John, Paul, George és Ringo nem nagyon akartak egy újabb filmet. Már hármat csináltak, köztük a Help!-et, sok munka volt bennük, és vegyes volt a fogadtatásuk, így elég kelletlenek voltak, amikor George Dunning rendező és társai megkeresték őket a Sárga tengeralattjáró ötletével. Végül nem azért mondtak igent, mert annyira tetszett nekik a koncepció vagy imádták az animációt, hanem mert így ki tudták játszani az őket a United Artist filmstúdióhoz fűző, négy filmre szóló szerződésüket. Ezért is szerepel a négy gombafejű, vagyis az igazi The Beatles a film zárójelenetében. Amit 1968 nyarán, pont 50 éve mutattak be! És ezt most minden Beatles rajongó megünnepelheti. Van is hozzá felújított előzetes!

Szorgos kezek ugyanis kockáról kockára 4K formátumban felújították a legendás rajzfilmet, amit most nyáron tökéletes 5.1 sztereó surround hangzással küldenek újra moziba szerte a világon - amit egy újonnan készített képregény is elkísér. Reméljük, nálunk is, bár a moziforgalmazásra nem tenném fel a lakást, de az Uránia Nemzeti Filmszínház például kifejezetten az ilyen zenés alkotásokra specializálódott az elmúlt pár évben. És miért is legendás a Sárga tengeralattjáró? Mert a film, amelyben az együttes rajzolt formában bepattan a címbéli tengeralattjáróba, és megmenti Borsország vidám lakóit a zenét és minden örömöt elrabló kék mufurcoktól nem csak nagyszerű mese és remek musical, hiszen az egész történet a Beatles dalai köré íródott, hanem új korszakot kezdett meg az animációs film számára.

Bár egy kisebb hadseregnyi animátor, rajzoló és rajzfilmes dolgozott rajta, a film „külalakjáért” az art direktorként felvett, legendás német grafikai tervező, Heinz Edelmann felelt, aki egyfajta hallucinogén, a kor (hippi) szellemiségét remekül kifejező, sőt, megelőző képi világot hozott össze. Ez minimális, pár vonalas animációval is ragyogó színvilágot, kifejező cselekményt és vibráló összképet jelent, ami olyan későbbi művek számára szolgált inspirációként, mint a magyar János vitéz vagy Terry Gilliam munkái a Monthy Python számára. És alig várjuk, hogyan néz ki mindez felújítva, bár megjegyzem, a filmet már korábban kétszer is leporolták, de soha nem ilyen jó minőségben.

Aki pedig csak és kizárólag a Beatles miatt nézné (újra) meg a filmet, az meg fog lepődni, mert furcsa módon nem maguk a zenészek szólaltatják meg a róluk mintázott és elnevezett karaktereket. Ezt egyéb elfoglaltságaik miatt profi színészekre bízták – haragudtak is a rajongók -, amiből komoly kavarodás lett, mert a George Harrison hangját adó kollégáról menet közben kiderült, hogy katonaszökevény, el is vitték, és az vette át a helyét, aki Ringót is megszólaltatja.