Woody Allen ártatlanságról beszél egy most nyilvánosságra hozott interjúban

Most hozták nyilvánosságra azt az interjút, amit tavaly nyáron készítettek a rendezővel, a botrányos Allen kontra Farrow kapcsán.

Harminc évvel ezelőtt adott utoljára interjút Woody Allen az amerikai televízióknak, ám tavaly júliusban válaszolt Lee Cowen, a CBS Sunday Morning riporterének kérdéseire. Ezt az interjút mutatták be vasárnap a Paramount Plus streaming platformján, hozzácsapva egy másikat, amit Gayle King készített Dylan Farow-val, még 2018-ban. Március 14-én ért véget az HBO meglehetősen megosztó dokumetumsorozata, az Allen kontra Farrow (kritikánk itt olvasható), ennek farvizén közölték a felvételeket. A 35 perces összeállítás a két interjú mellett egy harmadik videót is tartalmaz, amiben Erin Moriarty, a Sunday Morningtól azt boncolgatja, hogy egy művész botrányos magánélete mennyire befolyásolja művei élvezetét, illetve ezek után el lehet-e választani az alkotót a magánembertől?

Miután kikerült ez az összeállítás, a Variety Allen szóvivőjénél, Letty Aronsonnál (Allen húga, egyben producere) érdeklődött, hogy tudtak-e erről az egészről? Aronson először egy felháborodott közleményt adott ki, és botrányosnak nevezte, hogy a CBS becsapta Allent. Később, némileg higgadtabban, e-mailben tájékoztatta a Varietyt, hogy az interjú Allen akkor frissen megjelent Apropó nélkül című önéletrajzi könyve kapcsán készült, és semmi olyan nem volt a pakliban, hogy később a csatorna a dokumentumfilmben tárgyalt szexuális zaklatás kapcsán, ráadásul a Dylan Farow interjújával egybecsomagolva tervezné közzétenni.

Forrás: David Mcgough / DMI / The LIFE Picture Collection via Getty Images

 

A rendezőről saját nevelt lánya, Dylan Farrow állította egy 2014-es nyílt levélben, hogy hétéves korában molesztálta. Amikor az állítólagos események történtek (1992-ben), Dylan örökbefogadó szülei, azaz Allen és Mia Farrow épp egy eldurvuló gyermekelhelyezési vita közepén jártak, ráadásul zajlott is hatósági nyomozás az ügyben, és az illetékesek arra jutottak, nincs bizonyíték a gyermek állítására, akinek többek szerint Farrow tanította be az apja bűnösségéről szóló vallomást.

Soha nem éltem együtt Miával, soha nem aludtam a házában, amikor elmentem hozzá. Kapcsolatban voltunk, de soha nem vált hitvesi kapcsolattát.

– mesélte Allen a nevezett interjúban. Az Allen kontra Farrow ezzel szemben felvételekkel és a gyerekekkel készült interjúkkal bizonygatja, hogy Allenre apaként tekintettek a gyerekek. Cowen rákérdezett Soon Yi-Previnre is – aki a rendező jelenlegi felesége, egykori nevelt lánya. Allen elmondta, hogy Farrow már azelőtt tudta, mielőtt elmondták volna neki, ugyanis a színésznő kifejezetten a lányról készült fotókat talált a rendező házában. (Az HBO dokumentumfilmjében tanúk állítják, hogy ez a kapcsolat akkor kezdődött, amikor még a lány középiskolába járt.) Egyébként nem érzi, hogy helytelen dolog volt összejönni vele. Két kislányt fogadtak örökbe Previnnel, amiről, a vádakra reagálva Allen ezt mondta:

Nem adnak két kislányt valakinek, aki szerintük pedofil.

Az HBO filmjében megszólaló tanúk több, fura találkozást is leírtak Allen és Dylan Farrow között, de a rendező tagadja a molesztálást. Abban viszont hisz, hogy nevelt lánya nem hazudik.

Nem hiszem, hogy kitalálja. Nem hazudik. Hiszem, hogy ő hisz ebben.

Cowen megkérdezte Allent, hogy mit gondol azokról a színészekről, akik az utóbbi időben sorra elpártoltak tőle, és nyilvánosan sajnálkoztak, hogy dolgoztak vele. A rendező szerint jószándékúak, de ostobák. 

Mindezzel, amit tesznek, egy ártatlan embert üldöznek, és éltetik a hazugságokat.

Akár igaz, akár nem, Woody Allen karrierje gyakorlatilag véget ért.

(Forrás: Variety)