5+1 tipp hatlábas nyári kalandokhoz

Kirándulás kutyával – amennyire egyszerűnek tűnik, annyira bonyolult is tud lenni. Tappancslistás tippek és trükkök kezdő kalandozóknak.

1. Mérd fel a kutyád!

Te ismered legjobban a kutyádat, ezért neked kell mérlegelned, hogy készen áll-e akár csak egy rövidebb túrára is, vagy esetleg egy többnapos menetre. Te tudod, hogy mennyit tud sétálni, futni, mennyire aktív, milyen idős, hallgat-e rád minden körülmények között. Ha felvetődött benned a kutyás kirándulás ötlete, az legyen az első, hogy ezeket végiggondolod és a válaszok alapján kiválasztod a nektek legmegfelelőbb útvonalat.

Ha komolyabb túrába vágtok, érdemes megejteni egy állatorvosi látogatást is, ahol kicsit mélyebben mérhetik fel a kutyusod állapotát, illetve megkaphatja a kötelező oltásokon felüli, parazitaellenes kezeléseket is. És az állatorvos segíthet egy elsősegélycsomag összeállításában is.

2. Etetés és itatás a vadonban

Folyadék mindig legyen nálad, nem támaszkodhatsz arra, hogy lesz a közeletekben olyan természetes vízforrás, amiből a kutyusod csillapíthatja a szomját. A legegyszerűbb, ha külön, jól záródó kulacsban viszed neki a vizet, és kitöltöd egy edénybe (vagy a tenyeredbe), amikor megszomjazik.

Egynapos kirándulásnál nem szükséges külön étkezésről gondoskodnod, többnaposnál azonban csomagolj a megszokottnál kicsit több eledelt, hiszen a kiránduláson a négylábú társak több energiát emésztenek fel, mint egy átlagos napon.

Arra figyelj, hogy ne közvetlenül a reggeli etetés után vágjatok neki a túrának: a kutyák gyomorcsavarodást kaphatnak az evés utáni intenzív mozgástól.

3. Mi ne maradjon ki a hátizsákból?

Mindenképp legyen nálad póráz, nyakörv és láthatósági mellény. A bilétán tüntesd fel a kutya legfontosabb adatait és a te elérhetőségedet is. A térkép mellett szoríts helyet a hátizsákodban kakizacskónak, kullancs elleni nyakörvnek és szájkosárnak.

Ne felejtsd otthon az oltási könyvet sem, ha pedig külföldön jártok, kedvencednek is szüksége lesz útlevélre. Illetve legyen nálatok elsősegélycsomag is, hiszen akár a legkisebb sérülésnél vagy kellemetlenségnél is jól jöhet!

Pipáld ki a kellékeket Lia és Nina listája alapján! Nézd meg a nagyszénási kirándulásukról készült részt, és legyetek ti a legfelkészültebb kutya-gazdi páros! :)

4. Pompásan utazunk

Bár kezdhetitek a kirándulást rögtön a saját küszöbötökről is, ennél valószínűbb, hogy valamilyen közlekedési eszközt igénybe kell vennetek, ahhoz, hogy elérjetek a startvonalhoz.

Ha autóval vágtok neki az útnak, gondoskodj megfelelő szállító dobozról vagy táskáról! Megfelelő, azaz nem csak elfér benne a kutyusod, de kényelmesen ki is tud nyújtózni, és biztonsági övvel tudod rögzíteni a boxot. Ha többórás útnak néztek elébe, szánj időt a gyakori megállásra is. Ha megálltok, sose hagyd a túratársad az autóban a melegben, mert ez akár az életébe is kerülhet.

Ha a túra előtt, után vagy közben tömegközlekedésre kell szállnotok, fontos, hogy képben legyél az adott társaság utazási feltételeivel.

Lia és Nina busszal utaztak Keszthelyre, hogy onnan indulva teljesítsék a Kéktúra következő szakaszát, és elérjenek Tapolcára. Nézd meg, hogy viselte Nina a buszutat! :)

5. Mit is csináljunk a kiránduláson?

Leginkább kiránduljunk! :) Viszont a kiránduláshoz is érdemes egy izgalmas célt vagy közbenső állomásokat rendelni, így biztosan mindenki motivált marad egész végig. Jó ötlet beiktatni egy hosszabb-rövidebb fürdőzést egy kutyabarát strandon, felderíteni az ország-világ legszebb szegleteit, és persze játsszatok és fussatok, amennyit csak a lábatok bírja! :)  Lia és Nina a visegrádi útjukon nem csak bebarangolták a környéket, de benéztek a városba is, labdáztak az erdőben és ittak egy közeli forrásból is. Nézd meg itt a kalandjaikat!

+1. Menj biztosra!

Szerencsére egyre több hely van, ahol szívesen látják a négylábú útitársakat, de a félreértések elkerülése végett erről mindig tájékozódj előre, ne érjen kellemetlen meglepetés a megérkezéskor. Legyen szó szálláshelyről, közeli parkokról, éttermekről vagy strandokról, keresd a kutyabarát helyeket!