Az ikonikus 424-es gőzmozdony 100. születésnapját ünneplik a Vasúttörténeti Parkban

A július közepi centenáriumi eseményt kiállítással és koncerttel teszik különlegessé a szervezők.

 

Idén nyáron, július 14-én, vasárnap a vasúti történelem iránt érdeklődők egy újabb különleges eseményen vehetnek részt: a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány és a MÁV Rail Tour szervezésében egész napos színes programokkal ünneplik ugyanis a 424-es sorozatú gőzmozdony 100. évfordulóját. Kiállítás keretében ismerhetik meg az érdeklődők a különleges vasúti jármű történetét, este pedig a Csík zenekar és Presser Gábor közös koncertjét is meghallgathatják a Vasúttörténeti Park Orient csarnokában.

Idén július 14-én ismét egy nagyszabású esemény helyszínéül szolgál a Vasúttörténeti Park, a középpontban ezúttal a 424-es gőzmozdony áll majd, amely tekintélyes, 100 éves múltra tekint vissza. A kerek évforduló mellett a mozdony körül kialakult kultusz is kivételessé teszi az eseményt, mivel a vasútkedvelők és a téma iránt érdeklődők körében rendkívüli népszerűségnek örvend az 1924-ben üzembe helyezett járműtípus.

Kép: 424 348 ingavonati próba után 1962. július, fotó: Borbély István gyűjtemény

A napközbeni esemény programjából – ami 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket – nem maradhat ki a gőzmozdony bemutató és a mozdonyparádé, amely ezúttal Somogyi Zoltán rádiós műsorvezető tolmácsolásában zajlik majd, és megtekinthetőek lesznek a magyar mellett cseh és szlovák mozdonyok, valamint a szintén ikonikus Truman gőzmozdony is. További izgalmak is várnak a látogatókra többek között a jövőbeli világot a gőzzel működő technológiával elképzelő ún. Steampunk szubkultúra bemutatók és játékok keretében. A Steampunk egy jövőbeli fantáziavilágot képzel el, ahol a gőzé, mint energiaforrásé a főszerep, így a felhasználási területeinek is csak a képzelőerő szabhat határt. Ebbe a kitalált világba kalauzolnak el a játékok, amiket a helyszínen kipróbálhatnak az érdeklődők, így például az esernyőpárbaj vagy a teapárbaj. A teának az ún. Teapot rally esetében is főszerepet szánnak: itt egy teáskannával felszerelt autóval kell versenyezniük a játékosoknak úgy, hogy az utat 3 perc alatt teljesítik. Ezek mellett akár a Kincskereső játékban is részt vehetnek a vállalkozó kedvűek, amelyet a Steampunk csapata a Vasúttörténeti Parkkal közösen dolgozott ki: a Park területén elrejtett kártyák rejtvényeit kell megoldaniuk, a helyes megfejtéseket bemutató játékosok pedig ajándékot kapnak. A programok sora még folytatódik: a Közlekedési Múzeum 424-es gőzmozdonyra épülő interaktív edukációs kitelepülése is megtekinthető lesz, illetve a MÁV Rail Tours szervezésében, megváltott vonatjegy ellenében, a ’Gőzfelhős csillagtúrán’ is utazhatnak a Déli pályaudvartól a Vasúttörténeti Park területére. A gyermekek szórakoztatására ismét lesz csillámtetoválás, arcfestés, ugrálóvár és kézműves foglalkozás is, de 424-es kitűzőket is készíthetnek majd.

Kép: 424 353 Hortobágy állomáson 1983, FORTEPAN ETH Zürich adománya

A 100 éves évfordulót egy kiállítással is megünneplik, amelyet a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Magyar Vasúttörténeti Park együttműködésben jegyez, és amelynek megnyitója szintén július 14-én lesz. Aznap 10 és 18 óra között látogatható a kiállítás is, sőt, ezt követően 1 évig lesz megtekinthető a Park 1. emeleti kiállítóterében. Itt számos animációval, kisfilmmel, infopanellel és fotókkal mutatják be a mozdony történetét, és persze műtárgyakból sem lesz hiány.

A Csík zenekar és Presser Gábor közös koncertjével zárják az ünneplést július 14-én: 19 órától az Orient csarnokban lépnek majd fel, ahol stílszerűen a LGT 424-es csatahajó című dala is felhangzik majd.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Vasúttörténeti Park szervezésében valósulhat meg ez az egyedülálló esemény, szakmai együttműködő partnereinkkel igyekszünk méltó módon megünnepelni a 100 éves évfordulót. A kiállítással és a koncerttel együtt egy igazán színes programmal készülünk, amely biztosan különleges élményt nyújt majd az érdeklődőknek.

– mondta el Schvéd Norbert, a Vasúttörténeti Park vezetője.

 

Jegyinformáció:

  • A 10 és 18 óra között megtekinthető centenáriumi rendezvényre a normál nyitvatartásban érvényes jegyárak aktuálisak, a jeggyel a kiállítás is látogatható.
  • A Csík zenekar és Presser Gábor közös koncertre külön jegyet kell váltani. A jegyek online megvásárolhatóak a Vasúttörténeti Park weboldalán, annak webshopjában, illetve 2024. július 1-től a helyszínen, a főbejárati pénztárban.
  • A rendezvényre és a koncertre elérhető egy ún. kombinált jegy is, amivel mind az egész napos centenárium esemény, mind a kiállítás, mind a koncert együttesen látogatható. A kombinált jegy szintén a Vasúttörténeti Park webshopjában elérhető.
  • A ’Gőzfelhős csillagtúráról’ további információ: https://www.mavrailtours.hu/hu/programs/show/251

 

További információ: www.vasuttortenetipark.hu

A Szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!