Látványos filmek Szolnokon

A Mundruczó Kornél Evolúció című filmjével nyitó fesztiválon európai filmek szállnak versenybe a legjobb látványtervezésért járó díjért. A repertoárban szerepel egy a Dr. Caligari díszletei inspirálta sötét thriller a Monarchia utáni Bécsről, egy amerika-kritika ütős sci-fi, navaho indiánokkal és John Malkovich főszereplésével, egy komor Pinokkió feldolgozás, amelyben Roberto Benigni Gepettóként tűnik fel.

Itt lesz látható először az Utolsó éjszaka a Sohoban című, a 60-as évek glamúros Londonjában játszódó horror és az idei Oscar-esélyes észt film, Az utolsók című lappföldi western.

Lengyel fekete komédiát is láthatunk egy menopauza küszöbén álló, Szűz Mária szobrokat gyűjtő főhősről. Német heimatfilm a horror műfaji elemeivel és egy olasz élőszereplős képregény-adaptáció is szerepel a fesztivál programjában. Kosztümös cseh filmet is bemutatnak Václav Havel életéről.

Nemzetközi hírű filmesek tartanak előadásokat: Jean Rabasse a Natalie Portman főszereplésével készült Jackie című film díszlettervezezéséről ad elő; Peter Webber, a Sírhant Művek HBO-sorozatok és a Leány gyöngy fülbevalóval című filmek rendezője filmrendező mesterkurzust tart, és lesz reklámok és dokumentumfilmek látványtervezéséről szóló előadás is.

Áttűnés című ismeretterjesztő flash konferenciát rendeznek, amelynek célja, hogy megismertesse a magyar filmes látványtervezés történetét, kiemelkedő alakjait és eredményeit az érdeklődőkkel.
Filmvetítéssel és beszélgetéssel emlékeznek meg a névadó, az Oscar-díjas Alexandre Trauner munkásságáról.

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz emlék-kiállítással is várják az érdeklődőket, a fesztivál idején Bényei Tünde textiltervező munkáin keresztül pedig betekintést kaphatunk a filmes- és színházi szakma egyik fontos területébe, a patinázásba.

Az egyetemi hallgatókat pályaorientációs előadásokkal várják. Könyvbemutatót is tartanak: Film és Jog a gyakorlatban és a Magyar producerek sorozat első kötete, amely egy beszélgetés-sorozat kortárs alkotókkal, akiktől megtudjuk, mi egy producer feladata, hogyan dolgozik a rendezővel, hogyan keresi az új projekteket, a filmforgalmazás, a fesztiváloztatás és a kortárs trendek kérdései is szóba kerülnek.

LANDING PAGE
http://www.ataff.hu/hu/2021/kezdolap