10 talányos tény, amit tuti nem tudtál a Szörnyecskékről

A forgatókönyvet az első két Harry Potter-film rendezője, Chris Columbus írta. A producer Steven Spielberg volt, aki több ponton átírta a sztorit, és azt akarta, hogy bábuk helyett egy jelmezes majom legyen a gonoszkodó szörnyecske.

1. Hatalmas baki van a film alapötletében! A történetet jól ismerjük: egy Billy nevű kisvárosi srác (Zach Galligan) szert tesz egy plüssmaickóhoz hasonlatos kis szerzetre, akit nem érhet víz, távol kell tartani az éles fénytől és soha sem szabad megetetni éjfél után. Sajnos Billy sorra megszegi a szabályokat, és ez végzetes következményekkel jár, Gizmó ugyanis szaporodni kezd, és a gonosz kis utódjai elindulnak, hogy feldúlják a kisváros karácsonyi nyugalmát... Csakhogy van egy nagyon csúnya baki ebben a sztoriban (nem csoda, hogy a Szörnyecskék is bekerült a megmagyarázhatatlan hülyeségeket tartalmazó filmekkel foglalkozó cikkünkbe). Gizmó ugye éjfél után nem kaphat semmit enni. No de pont éjfél kivételével tulajdonképpen mindig „éjfél után van”, tehát ha napközben eszik, igazából az is éjfél után van, és tulajdonképpen sosem hangzik el, hogy mennyivel éjfél után ehet szegényke először...

A kis Gizmó (forrás: InterCom)

 

2. Bár a Szörnyecskék nem Steven Spielberg filmje, sokat köszönhet neki Gizmó és a többi gézengúz. A forgatókönyvet az első két Harry Potter-mozifilm rendezője, Chris Columbus írta meg. Állítása szerint nem a második világháborús pilóták életét megkeserítő gremlinek ihlették a sztorit, és még csak nem is Roald Dahl mesekönyve, hanem a saját padlásszobája adta, ami fölött éjjelente egy csapat egér motoszkált a sötétben, halálra rémítve a fiatal filmest. Columbus forgatókönyve azonban senkit sem érdekelt, egész addig, amíg el nem jutott Steven Spielberghez, aki rajongott az ötletért, hogy vegyítsék a horror és a vígjáték elemeit. Be is vitte a projektet a Warnerhez, leszerződtette rendezőnek Joe Dantét, és a saját cégén, az Amblin Entertainmenten keresztül társproducerként vett részt a forgatásban. Sok dolgot meg is vétózott:

nem engedte például, hogy a szörnyecskék levágják Billy anyjának a fejét, valamint azt sem, hogy a zöld kis kópék megegyék Billy kutyáját, majd a kisvárosi McDonald'sban a hamburgerért sorban állókat.

Szintén Spielberg kérése volt, hogy ne Gizmó változzon át gyilkos kedvű szörnyecskévé, hanem először legyenek gonosz, szőrös ikertestvérei (ők Stripe és a többiek), és belőlük legyenek gonosz, ragyás szörnyek, így a nézők számára Gizmó végig szimpatikus szereplő maradhat.

3. Spielberg eredetileg szörnyjelmezbe öltöztetett majmokkal akarta leforgatni a filmet. De rá kellett jönnie a próbafelvételek során, hogy ez nem fog működni, mert a tesztmajom teljesen megvadult. A stáb végül a bábokat választotta, így a film egyik legnagyobb erénye pont az lett, hogy a kedves kis Gizmóból előpattanó, rosszcsont szörnyetegeket tényleg elkészítette a trükkmester Chris Walas (aki egyébként A légy gyomorforgató effektjeiért is felelős). Csakhogy ezekkel a bábukkal legalább olyan nehéz volt a munka, mint a szörnynek öltöztetett majommal: a mű-Gizmó például nagyon kicsi volt, és gyakran tönkrement, ezért a stábban végül már körbement egy lista, hogy mi az, amit szigorúan tilos csinálni a film kellékfiguráival.

2. A Warner Bros. vezetősége jóval kevesebb szörnyecskét akart Szörnyecskékbe. A film producere, Steven Spielberg viszont azzal szerelte le a stúdió embereit, hogy kijelentette:

Nos, kivághatjuk belőle a szörnyecskéket, és akkor át is nevezhetjük a filmet Emberekre.
A kis Gizmó a 3D-szemüveg rejtelmeivel ismerkedik (forrás: InterCom)

 

5. Ez Nick Frost kedvenc karácsonyi filmje. A Haláli hullák hajnala, a Vaskabátok és számos további kiváló brit vígjáték sztárja 2020-ban vallott több másik kollégájával együtt arról, mik a karácsonyi kedvencei. Akkor mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, hogy Frost egyebek között két óriási kedvencét, a Szörnyecskéket és a Die Hardot szokta az ünnepi áhítat alatt újranézni.

6. A magyar szinkron kissé megváltoztatta a Szörnyecskék végét. Az eredeti fináléban a narrátor bekrepált légkondikról és elromlott videómagnóról beszélt.

A magyar változat munkatársai viszont 1989-ben jobbnak látták, ha inkább a Kádár-kori kisember hétköznapjaihoz közelebb álló dolgokkal, például a felrobbanó Videoton Color Star tévékkel, vagy a megbízhatatlan kazettás magnókkal példálóznak, nem pedig a „hanyatló Nyugat” idehaza még ismeretlen vívmányaival, ami akkoriban még csak a gazdag kevesek kiváltsága volt itthon. Így aztán a magyar szinkronban ezt mondta a narrátor:

Hát itt a történet vége. Ha felrobban a televízió, kilyukad a mosógép, és elönti a fürdőszobát, ha a magnó csak visszafelé megy, nem kell mindjárt hívni a szerelőt. Helyesebb felgyújtani a villanyt és benézni a fiókokba, szekrényekbe, sőt, az ágy alá is. Mit tudja az ember, hátha egy manó szórakozik.

7. Mit írt a korabeli magyar sajtó a Szörnyecskékről? A patinás Filmvilág szaklap sajnos semmit. Az MSZMP Nógrád megyei tanácsának és pártbizottságának napilapja, a Nógrád viszont egy nagy cikket szentelt a filmnek az 1989. február 16-i, csütörtöki számban. Erdős István írásában a filmszínházakból kiveszőfélben lévő mozivarázst ünnepelte a Szörnyecskék kapcsán, miközben a korszakban nagy népszerűségnek örvendő (bár többnyire szintén csak a gazdag családok kiváltságaként ismert) másolt VHS-kazetták kultuszát korholta:

Csigaházba bezárkózó magányosságunk videó-mécseseinek monoton szomorúsága, a műholdakról özönlő csodák ridegsége, a moziszervezeteket föl-le srófolgató kultúrpolitika manipuláló korlátoltsága mind feledhető, ha ott ülünk együtt a nézőtéren egy izgalmas film vendégeiként. A napokban mozijainkba kerülő Szörnyecskék című Joe Dante rendezte film, ilyenféle helyzetet teremt. Izgalmas, fontos profimunka, amely 1989-ben még akkor is életteli szórakozásra, gondolkodtatásra képes, ha tudjuk, 5 éve került először nézők elé a nagyvilágban. Míg időközben itthon a feketevideózás egyik slágere lett, külföldön a kritika hol magasztalta, hol leszólta, de a közönség, a gyerekek, az ifjúság mindenütt mellette állt, ahol vászonra kerülhetett.

8. A Szörnyecskék nélkül nem lenne Rémecskék sem. Amikor 1984-ben bemutatták Amerikában a filmet, a közönség azonnal megkedvelte a cuki Gizmót és a randalírozó testvéreit. Nem csoda, hogy a nagy sikerre való tekintettel mindössze két év múlva, 1986-ban már el is készült minden idők egyik legszemérmetlenebb koppintása, a Rémecskék (amit természetesen be is válogattunk tavaly nyáron a legpofátlanabb filmes nyúlásokat lajstromozó cikkünkbe). Ebben a sci-fi vígjátékban világűrből érkeznek a Földre a szőrös kis rémek, hogy mindent felfaljanak, bár ők már közel sem annyira aranyosak, mint Gizmó. A Rémecskékkel párhuzamosan, illetve bemutatása után több más film is plagizálta a Szörnyecskéket (Vérszomjas szörnyecskékTrollA koboldok éjszakájaMunchies), egy kicsit sem csökkenti az alkotók bűnét.

9. Hatalmas kasszasiker lett a Szörnyecskék, naná, hogy készült hozzá egy folytatás is. Joe Dante 11 milliós költségvetésből forgatta le a filmet, ami végül 212.9 millió dollárt kaszált. Igaz, ez csak a negyedik helyre volt elég az amerikai mozijegyeladási toplistán, mert a kultfilmekben igen gazdagnak számító 1984-es esztendőben olyan klasszikusok előzték meg, mint a Beverly Hills-i zsaru, a Szellemirtók és az Indiana Jones és a Végzet Temploma. A Warner minden esetre berendelte a második részt, ami Gremlins 2: The New Batch címmel került a mozikba 1990-ben (itthon az InterCom forgalmazta Szörnyecskék 2. - Az új falka címmel, és az HBO is nagy sikerrel vetítette a '90-es években). Sajnos azonban a forgatás költsége egyes becslések szerint 50 millió dollárra kúszott fel annak köszönhetően, hogy ebben az epizódban az első részben látottnál sokkal több szörnyecske dorbézolt sokkal látványosabban a Clamp irodaházban. És mivel a film az igen szerény, mindössze 41,5 milliós mozibevételével gyakorlatilag megbukott, sosem követte harmadik rész.

10. A mai napig várunk a Szörnyecskék 3-ra. Legalább 15 éve keringenek mindenféle pletykák a Szörnyecskék franchise feltámasztásáról, ám mindeddig nem tért vissza a mozikba Gizmó a ronda kis testvéreivel. Pedig Chris Columbus egy E-Online Newsnak adott interjújában (amit mi is szemléztünk anno itt a PORT.hun) azt mondta, 2013 óta kész a Szörnyecskék 3 forgatókönyve, ami azóta is ide-oda pattog a stúdiók között, ráadásul Spielberg áldását adta már a harmadik részre. Ez egyébként 30 évvel a második rész eseményei után játszódna, és a régi szereplőgárdából négyen is visszatérnének benne: az új részben is Zach Gilligan lenne Billy, aki eddig sosem tudta megakadályozni Gizmó testvéreinek randalírozását, a barátnőjét Phoebe Cates alakítaná, de visszatérne a Clamp irodaház ura, John Glover, valamint Robert Picardo is, mint a balfék Forster, akit a Szörnyecskék 2-ben behálózott a nővé változott gremlin.

A Szörnyecskék jelenleg az HBO Max kínálatában tekinthető meg.