10 „tökéletes” sorozat a Netflixről

Az alábbi Netflix sorozatok szerepelnek jelenleg a Rotten Tomatoes kritikaösszesítő oldalon tökéletes, 100 százalékos eredménnyel, ami persze nem jelenti azt, hogy mindenki egyformán szereti őket.

A lány a maszk mögött (2023)

Ne tessék csodálkozni, hogy annyi koreai sorozat szerepel ezen a listán és a Netflix kínálatában úgy általában. A streaming óriás rengeteg pénzt fektetett a félsziget filmgyártásába, és ez ki is fizetődött – és nem csak a Squid Game elképesztő sikere miatt. Az egyik legújabb sorozat egy irodista lányról szól, aki elégedetlen a külsejével, ám éjszaka titokzatos maszkos influenszerré változik, hatalmas sikert aratva - ám egy sor balszerencsés esemény felborítja az életét. A sorozat attól (is) különleges, hogy a főhős Kim Mo Mit négy különböző színésznő játssza a történet különböző „állomásain”.

 

A műsorlista (2022)

Mielőtt alapjaiban változtatta meg a zeneipart, a Spotify is csak egy olcsó startup volt  a sok közül – ezúttal Svédországból - nagy álmokat dédelgető alapítókkal és alkalmazottakkal. Akiknek a Szilícium-völgy óriásaival és a nagy lemezkiadók szövetségével kellett megmérettetniük magukat, majd amikor megjött a várt siker, az amerikai trösztellenes törvényekkel találtak szemben magukat. A sorozat a Spotify és alapítója, Daniel Ek (Edvin Endre) valós történetét meséli el, de dokumentumfilm helyett dramatizált, élőszereplős formátumban.

Cyberpunk: Edgerunners: (2022)

Egy korrupciótól és kibernetikai implantátumoktól hemzsegő disztópiában egy tehetséges, de vakmerő utcagyerek, miután mindenét és mindenkijét elveszítette, törvényen kívüli zsoldos – élfutó” akar lenni.  A japán "felségjelzésű", de részben lengyel animátorok által készített széria a legendás by Mike Pondsmith nevével fémjelzett Cyberpunk 2077 videójáték alapján készült, és villámgyorsan megtalálta a maga közönségét, aminek köszönhetően az eredeti videójáték eladási mutatói is az egekbe szöktek.

 

Egy különleges ügyvéd, Woo (2022)

A briliáns ügyvédnő, Woo Young-woo egy menő ügyvédi iroda újoncaként, egyúttal autistaként néz szembe a kihívásokkal a tárgyalóteremben és azon kívül is. Bár 64-es az IQ-ja és lenyűgöző memóriája, Woonak az is problémát jelent, hogy idegenek előtt megszólaljon – viszont rajong a bálnákért, és ez a történet fontos eleme. A szívmelengető dramedy elképesztően sikeres lett hazájában és világszerte is, így borítékolható volt, hogy berendelik a folytatást, amit már be is jelentettek, de csak 2024-ben érkezik majd.

 

Három nővér (2022)

A magyar cím becsapós, azt hihetnénk, hogy a koreaiak Csehov klasszikusát dolgozták fel, míg az angol verzió (Little Women) Louisa May Alcott regényét idézi, de másról van szó. Három, nagyon szegényen felnőtt nővérről, akik váratlanul egy hatalmas összeghez jutnak, ami megváltoztatja életüket, de nem jó értelemben.

A pénzre ugyanis az ország egyik leggazdagabb családja is igényt tart.

A sorozat sikerét elsősorban a társadalmi kérdések bátor feszegetése hozta meg – az „ázsiai kistigris” Dél-Korea páratlan sikere mögött elképesztő mértékű korrupció állt, és a jelenlegi gazdasági és politikai elit is nagyrészt ennek köszönheti hatalmát.

 

Dash és Lily (2020)

Ez az egyik legszerethetőbb, legeredetibb romantikus sorozat a Netflixen, amiben az übercinikus Dash (Austin Abrams) és az örökké pezsgő, optimista Lily (Midori Francis) még az előtt, egymásba szeretnek, hogy konkrétan találkoznának. A két idegén ugyanis egy kis piros noteszben vált üzeneteket egymással egy New York-i könyvesboltban, az ismerkedésük szerves része pedig különböző merész vagy őrült kihívások teljesítése – mindezt persze a Karácsony szellemében. Amit Dash elképesztő módon utál.

 

A szerelem siklóernyőn érkezik (2019-2020)

Az angol címén a Crash Landing on You a műfaj rajongói szerint a valaha készült legjobb kdrámák közé tartozik, és sikeréhez nyilván nagyban járult hozzá az is, hogy témája érinti az oly áhított ország újraegyesítést. Történik ugyanis, hogy járőrözés közben egy fiatal észak-koreai katona nyakába pottyant egy dél-koreai örökösnő, aki siklóernyőzni indult, de egy váratlan vihar átsodorta a demilitarizált övezeten, és most nagy bajban van, hiszen kémként ki is végezhetik. A jószívű katona azonban elrejti, és kezdődhet az egyszerre vicces és rendkívül izgalmas kalandok sora – és persze a két fiatal sem marad közömbös egymás iránt.

 

Lidia ügyvédnő (2023)

Lidia Poet valós személy volt, Olaszország első női ügyvédje volt, aki úttörő munkát végzett a XIX. századi Olaszországban, hogy nők is betölthessenek közhivatalokat. Lidia ugyan elvégezte a jogi kart és megszerezte az ügyvédi címet, de féltékeny férfi kollégái elérték, hogy a címét visszavonják – ezt csak 65 éves korára, hosszú harc után szerezte vissza -, ám őt ez nem érdekelte. Bátyja ügyvédi irodájában kezdett dolgozni hivatalosan csak asszistensként, de egy idő után már ő intézett mindent, csak a beadványokat nem írhatta alá. A Netflix sorozatában az egyre népszerűbb Matilda De Angelis alakítja a bátor és leleményes ügyvédnőt.

 

Nyers gyémántok (2023)

Ebben a 8 epizódos belga krimisorozatban egy tékozló fiú lerombolja ortodox zsidó családja birodalmát, aminek következtében elhidegült bátyja visszatér Antwerpen gyémántnegyedébe, hogy rendet tegyen a káoszban.

Ezt a gyémántnegyedet persze sokszor láthattuk már,

de csak amolyan epizodistaként, mint például a Blöff legelején végrehajtott rablásnál, de most végre főszereplő lehet a maga különleges „mikrokozmoszával”,sajátos karaktereivel, írt és íratlan szabályaival.  

 

Kötelesség/Szégyen (2019)

Az általában eredeti címén emlegetett Giri/Haji egyik legjobb „karcos” krimisorozat, amely a Netflixen elérhető. Családja egy nyomozót (Takehiro Hira) küld Londonba, hogy megkeresse elveszettnek hitt bérgyilkos testvérét, hogy ezzel megakadályozzanak egy jakuza háborút, amely azzal fenyeget, hogy maga alá temeti Tokiót. Ennél persze sokkal több történik az angol-japán sorozatban, amiben a BBC volt a Netflix produkciós partnere, és amelyben egy angol rendőrnő (Kelly Macdonald a Trainsporttingból) és az albán maffia is komoly szerepet kap.