5 alulértékelt thriller, amit érdemes megnézni a Netflixen

A streamingóriás rejtett kincsei a borzongás kedvelőinek.

Bár az egyik legnépszerűbb filmes műfaj a thriller, ami épp reneszánszát éli, nem minden film tud eljutni a nézőkhöz, főként, ha elvész a Netflix hatalmas kínálatában. Öt olyan thrillert szedtük össze, amit most megnézhetsz a streamingóriás felületén, és lehet, korábban elkerülte a figyelmedet – vagy az a fránya algoritmus fel sem dobta.

 

Kaliber: A valóság ösvénye (2018)

Egy olyan filmmel indítunk, ami talán a Netflix-katalógus egyik legeldugottabb thrillere. A Kaliberben két jó barát, Marcus és Vaughn vadászatra indul a skót felföldre. A helyiek nem látják szívesen őket, és ők sem valami kedvesek velük. Ilyen előfordul, ez nem is lenne olyan érdekes, ám másnap véletlenül lelőnek egy kisfiút, ez már komolyabb baj és tragédia. De még ezt is tudják tetézni: megpróbálják eltusolni és elmenekülni a kisvárosból, ám az nem olyan egyszerű, mint hitték. A Kaliberre a bemutató idején szinte senki sem figyelt fel, és azóta is csak egy szűk réteg ismeri. Mondjuk, aki látta, az nem csalódott benne, az is biztos, mivel a Rotten Tomatoeson 95%-on áll. A film egyszerre realisztikus és megrendítő, és azt mutatja meg, hogy egyetlen hiba elég ahhoz, hogy valaki az erőszak útjára lépjen.

 

Az otthonom (2020)

Egy sikeres cégvezetőt egyszer csak kirúgnak a munkahelyéről, aminek következtében elveszíti a családját és kénytelen eladni új lakását. Ám az új lakóknak nincs szerencséjük vele, mivel elkezd leskelődni utánuk, sőt, még ennél is messzebbre megy.

A ravasz spanyol thriller ügyesen bánik a műfaj közhelyeivel, és a rafinált forgatókönyv nem engedi elszabadulni a toposzokat.

Helyette egy családi erkölcsökről és az emberi tisztesség határairól szóló tanulmányt kapunk, amiben újból és újból meglep, meddig képes elmenni a főszereplő.

Ez is érdekelhet

13 hátborzongató skandináv krimi, amit kár lenne kihagyni

Akár régóta rajongsz a skandináv krimiért vagy még csak most kóstoltál bele ebbe a világba, itt egy lista, ami a műfaj legjobbjait gyűjti össze.

Lássuk!

 

Hater: A gyűlölet új arca (2020)

A film főszereplője egy bizonytalan, de okos fiatalember, Tomasz, akit ámulatba ejt egy felsőosztálybeli család. A közösségi média legsötétebb bugyraiban trollkodik: egész konkrétan az internetes gyűlöletkeltés a munkája. Hamar rájön, hogy ezzel a módszerrel az említett család becsületét is ki lehet kezdeni, elég pár poszt a megfelelő platformon. A 2019-es Corpus Christit is jegyző lengyel rendező, Jan Komasa társadalmi thrillere 2020 egyik legjobb filmje:

érzékletesen megmutatja, mennyire függünk a közösségi médiától, és milyen durván képes befolyásolni bennünket.

 

Idegenek egymás között (2022)

A sztori középpontjában Mark Frame, egy beépített rendőr áll, akinek egyetlen célja, hogy rávegyen egy gyanúsítottat a vallomásra. Henry Teague a fő gyanúsított egy fiatal tinédzser elrablásában és meggyilkolásában, de semmilyen bizonyíték nincs ellene. Frame úgy hiszi, kiszedheti a vallomást Teague-ból, ha összebarátkozik vele, de barátságuk túl messzire megy, és a rendőr a vegytiszta ármánykodás nyúlüregébe zuhan. Az Idegenek egymás között megtörtént eseményeken alapul, bár nem a történet az igazi erőssége ennek pszichológia thrillernek, hanem a két színész, Joel Edgerton és Sean Harris közti kémia.

Kritikánk a filmről

Milyen érzés egy gyerekgyilkossal összespanolni?

Ez a Netflixen futó ausztrál dráma, az Idegenek egymás között alapvetése: egy beépített rendőrnek össze kell haverkodnia egy gyerekgyilkossággal gyanúsított férfival, hogy annak bizalmát elnyerve megoldhassa az ügyet.

Lássuk!

 

Mercy (2016)

Négy testvér találkozik egy farmon, ahol az édesanyjuk haldoklik. Bár elhidegültek egymástól, de úgy döntenek, újraegyesítik a családot. Ám tervüket keresztülhúzza egy csapat  maszkos idegen, aki odakint ólálkodik és arra vár, hogy megtámadja őket. Ez a film

tipikus példája annak, hogy miként tud valami teljesen észrevétlen maradni, ha a Netflix nem reklámozza, és még az algoritmus sem dobja fel.

Pedig egy olyan műfaji darabról van, amiben végig ott sistereg a feszültség, és még egy kiadós csavart is tartogat a végére, amire nem lehet előre felkészülni.

Listánkon ez az egyetlen cím, ami bár elérhető Magyarországon, de nincs hozzá se felirat, se szinkron (hogy megnézd, engedélyezned kell az angol nyelvű tartalmak megjelenítését).

 

(via Movieweb)