13 hátborzongató skandináv krimi, amit kár lenne kihagyni

Akár régóta rajongsz a skandináv krimiért vagy még csak most kóstoltál bele ebbe a világba, itt egy lista, ami a műfaj legjobbjait gyűjti össze.

A skandináv krimik teljesen egyedi és különleges hangulatot hoznak, ami sokunk kedvence, mutatjuk, miből válogathatsz, ha fogalmad sincs, mit nézz szombat vagy vasárnap este az ágyban.

Látszólag normális (2023)

A Netflix limitált sorozatát az azonos című könyvből adaptálták, amiből több mint félmillió példányt adtak el Svédországban. A történet középpontjában egy pap és ügyvéd felesége áll, akik egy látszólag tökéletes család élén állnak. Az életük azonban hirtelen felfordul, amikor a lányukat gyilkossággal vádolják.

A streaming szolgáltató egyik legnépszerűbb skandináv sorozata, ami tele van izgalommal, rejtéllyel és természetesen hatalmas titkokkal. A trailert itt nézheted meg:

 

A nyomozás (2020)

Ez a dán thriller a koppenhágai rendőrség valós ügyéből vett nyomozásának történetét meséli el a "tengeralattjáró-ügyben" - Kim Wall újságíró meggyilkolásában. A nő 2017-ben tűnt el, miután interjút akart készíteni egy férfival, aki saját maga építette a hajóját.

A gyilkossági csoport vezetőjének, Jens Mollernek (Soren Malling) és Jakob Buch-Jepsen főügyésznek (Pilou Asbæk) egymás között kell minden kétséget kizáróan bizonyítania, hogy Wallt meggyilkolták. A gyilkosság néhány évvel ezelőtt az egész világban nagy port kavart.

 

A híd (2011)

Amikor a svédországi Malmö és a dániai Koppenhága közötti hídon holttestet találnak, a gyilkosság felderítésére két ellentétes oldalról érkező nyomozót állítanak párba: a szociálisan esetlen svéd nyomozót, Saga Norént (Sofia Helin) és a barátságosabb dán nyomozót, Martin Rohde-t (az első két évadban Kim Bodnia, a harmadik és negyedik évadban Henrik Sabroe alakította).

A dán kolléga azon kevesek egyike lesz, akik valóban megértik a makacs Norént. A sorozat 2018-ban ért véget, és összesen 38 epizód készült belőle.

 

Trom (2022)

Természetesen ez a Feröer-szigeteki sorozat sem maradhat ki a listából. A történet egy aktuális cselekményt követ - a bálnák és delfinek brutális lemészárlását, amelyről a távoli szigetek különösen ismertek. Tromban egy helyi állatvédő holttestét találják meg egy bálnavadászat közepette, ami felkelti a neves feröeri újságíró, Hannis Martinsson (a dán Ulrich Thomsen alakítja) érdeklődését. Hamarosan belekeveredik az ügybe, amelyet a szigetek rendőrnyomozója, Karla Mohr (Maria Rich) vezet.

 

Gyilkosság (2011)

A kritikusok és a nézők egyaránt imádják, sőt sokan a Gyilkosság miatt függtek rá a skandináv thrillerekre. Vitathatatlanul ez az a sorozat, amely a műfajt a mainstreambe repítette, így nem meglepő, hogy még egy amerikai remake is született belőle.

 

A Valhalla gyilkosságok (2019)

És most utazzunk el Izlandra! Nína Dögg Filippusdóttir játssza Katrin "Kata" Gunnarsdottir szerepét, aki a reykjavíki rendőrség keményen dolgozó nyomozója. Miután épp most szembesül azzal, hogy nem kapta meg a megérdemelt előléptetést. Kata nincs a legjobb passzban, amikor új, Oslóban élő társával, Arnarral (Björn Thors) kell összefognia, hogy egy rituális gyilkosságsorozat ügyében nyomozzon, amely egy, a város szélén található, problémás fiúknak fenntartott iskolához kapcsolódik. Kár lenne kihagyni. 

 

Peremvidék (2016)

Ez a finn sorozat egy lépéssel távolabb lép a hideg, szürke városoktól, amelyek oly sok északi krimiben szerepelnek, és a cselekményt Helsinkitől északra, Lappeenrantába, a havas hegyek és kísérteties erdők földjére helyezi át.

A sorozat középpontjában Kari Sorjonen nyomozó (Ville Virtanen) áll, akit – ahogy a skandináv krimikben már megszokhattuk - egy csipetnyi szociális esetlenség jellemez, és aki fotografikus memóriájáról és páratlan sikeréről ismert a rejtélyek megoldásában. 

 

A gesztenyeember (2021)

Ezt a népszerű sorozatot a Netflixen darálhatod le. Jó hír, hogy a szériát a Gyilkosság című sorozat alkotói írták, ami elég biztos jele a minőségnek. A Koppenhágában játszódó sorozattal egy megrázó gyilkossági nyomozásba csöppenünk - egy játszótéren találnak egy holttestet, amelynek egyik keze hiányzik.

A holttest fölött ott lóg a gyilkos névjegye: egy gyufaszálakból és két gesztenyéből készült "gesztenyeember" baba. Az ügyet az ambiciózus fiatal nyomozó, Naia Thulin (Danica Curcic) és új társa, Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard) kapja, akik egy hatalmas felfedezést is tesznek, ugyanis rájönnek, hogy kapcsolat van Rosa Hartung (Iben Dorner) politikus eltűnt és feltételezhetően halott lányával. Már az első epizód is lebilincselő.

 

Clark (2022)

Ezt a sorozatot is a Netflixen láthatod, főszereplője a mindig kiváló Bill Skarsgård. A sztori valós történéseken és személyeken alapul, Svédország leghírhedtebb bankrablójához és gengszteréhez, Clark Olofssonhoz köthető a Stockholm-szindróma kifejezés is.  

Skarsgård fantasztikusan alakítja a karizmatikus bűnözőt, és a sorozat azt is tökéletesen bemutatja, hogy  Clark hogyan hencegett a bűnözéseivel, hódításaival, és hogyan csinált teljesen hülyét a rendőrökből. 

 

Holtszél (2018)

A kiváló finn drámasorozat 3 évadot élt meg,  mindháromban Sofia Karppi (Pihla Viitala) helsinki rendőrnyomozó áll a középpontban, akinek alig néhány hónappal férje elvesztése után, első megbízatásakor Anna Bergdahl meggyilkolása ügyében kell nyomoznia, akinek holttestét egy építkezésen találták meg. Vonakodva csatlakozik hozzá új társa, Sakari Nurmi nyomozó (Lauri Tilkanen), akit frissen helyeztek át a gyilkossági csoporthoz. Hátborzongató, izgalmas és lebilincselő sorozat. 

 

Futóhomok (2019)

Kár lenne kihagyni a listáról a norvég Futóhomok című sorozatot, ami egy iskolai mészárlás utóhatásait mutatja be. A történet szerint a tehetős stockholmi elővárost iskolai tragédia rázza meg, majd egy látszólag kiegyensúlyozott tinédzser kerül a vádlottak padjára gyilkosságért. Jó ideig a néző sem tudja eldönteni, mi az igazság. A sorozat tökéletesen mutatja be azt is, mit tehet velünk egy bántalmazó kapcsolat.

 

Ófærð (2015)

Még egy sikersorozat Izlandról! Az Ófærð a legsötétebb és leghangulatosabb krimi, amit északról kaphatunk. Ólafur Darri Ólafsson játssza a frissen elvált, kissé leharcolt nyomozót, Andri Olafssunt, míg Ilmur Kristjánsdóttir az ő fanyar és szarkasztikus társát, Hinrikát. Amikor egy megcsonkított és feldarabolt holttestet mos a partra a víz, a páros számára világos lesz, hogy egy gyilkos érkezett a kisvárosukba. Mi a különleges ebben a sorozatban? Habár a színészek remekül alakítják a szerepeiket, és a sztori is jó, mégis fontos kiemelni, hogy az egész dolog igazi színfoltja az izlandi időjárás, amely önálló karakterré emelkedik.

 

A tetovált lány (2009)

A legjobbat kellett a végére hagynunk. Az északi krimik listája sosem lehetne teljes A tetovált lány nélkül. A svéd író, Stieg Larsson Millennium-trilógiájának első bestsellere eredetileg 2005-ben jelent meg, és elképesztő nagy hatással volt arra, hogy a skandináv alkotásokat Amerikában is elismerjék. 

A trilógiából 2009-ben népszerű svéd televíziós minisorozat készült Millennium címmel, amely Noomi Rapace svéd színésznőt is beemelte a köztudatba. Az első könyvből 2011-ben Hollywoodban is készült egy kasszasikerfilm David Fincher rendezésében, Rooney Mara és Daniel Craig főszereplésével.