5 érdekesség és 5 kiváló alkotás Winona Ryder születésnapjára

A '80-as és a '90-es években ő volt a fél világ kedvence, amíg depressziója és egy 2001-es bolti lopási ügy tönkre nem tette a karrierjét. A Netflix Stranger Things című sorozata szerencsére másodszorra is a legnagyobb hollywoodi sztárok közé repítette.

1. Winona Ryder a minnesotai Winonában született 1971. október 29-én, Winona Laura Horowitz néven. A keresztnevét tényleg a szülővárosáról kapta, a Laurát pedig az Egyesült Államokban élő híres brit sci-fi író, Aldous Huxley felesége, Laura Huxley után, akivel könyvkiadásban dolgozó szülei nagyon jó barátságban voltak. A Ryder családnév onnan jött, hogy amikor 1986-ban megkapta élete első filmszerepét a Lucas című romantikus filmben, telefonon felhívták, hogy milyen névvel szerepeljen a stáblistán: az ekkor 15 éves színésznő pedig a Winona Rydert mondta be, mivel az apja épp egy Mitch Ryder-lemezt hallgatott otthon.

Bár tízéves korában családjával együtt Minnesotából Kaliforniába költözött (ahol 13 éves korától kezdve játszott a San Franciscó-i American Conservatory Theater színpadán) Winona Ryder sosem felejtette el Winonát – olyannyira nem, hogy

tavaly fel is robbantotta az internetet azzal a Winona In Winona című Super Bowl-reklámmal, amelyben visszatért a szülővárosába egy népszerűsítő kampány erejéig.



2. A Beetlejuice – Kísértethistória című horrorvígjáték tette világszerte ismert színésznővé. Tim Burton azért adta neki a szellemekkel társalgó különc tinilány szerepét, mert látta a Lucasban nyújtott alakítását. És mivel Tim Burton következő gót meséjében, az Ollókezű Edwardban is ő lett a főszereplő, Hollywood lényegében örökre beskatulyázta a színésznőt a kosztümös drámák és horrorok királynőjének; sorra kapta is az efféle szerepeket, többek között az 1992-es Drakulában, az 1993-as Az ártatlanság korában, az 1994-es Kisasszonyokban, az 1996-os A salemi boszorkányokban és az 1997-es Alien 4 - Feltámad a halálban.

Winona Ryder 1990-ben Las Vegasban, az amerikai Mozitulajdonosok Szövetsége (National Association of Theatre Owners) rendezvényén, ahol megkapta a jövő színésznőreménysége díjat (forrás: Michael Ochs Archives/Getty Images)

 

3. 1989-től 1993-ig Johny Depp-pel járt. A fiatal sztárpár '89 nyarán ismerkedett meg Winona Ryder A rock 'n' roll ördöge című filmjének premierjén. Két hónappal később randevúzni kezdtek – Depp ekkor tetováltatta magára a „Winona Forever”, azaz „Winona mindörökké” feliratot. Ez volt az a híres tetkót, amit végül 1993-as szakításuk után kénytelen volt „Wino Forever”-re, azaz „Bor mindörökké”-re átalakíttatni. A szakítás után a színésznő két évig Matt Damonnal járt, de 2000-ben vele is szétmentek. 2011 óta Scott Mackinlay Hahn divattervező a párja.

Így festett Winona Ryder és Johnny Depp sztárpárként 1990-ben (forrás: Barry King/WireImage/Getty)

 

4. A színésznő a 2000-es években kikopott Hollywoodból, csak bolti lopásával tudott bekerülni a hírekbe. Winona Ryder az ezredfordulón egyértelműen karrierje csúcsán volt; 2000-ben csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. 2001-ben azonban egy 6 ezer dollár (mai áron számolva: 1,8 millió forint) értékű bolti lopás miatt irányult rá a közfigyelem. A színésznő tettét kleptomániájával magyarázták, később viszont ő maga azt nyilatkozta, hogy a szorongására és depressziójára szedett gyógyszerek hatása miatt lopott (ettől kezdve nyíltan felvállalta a mentális betegségekkel való küzdelmét).

2002-ben próbára bocsátás mellett kártérítésre és közmunkára ítélték,

de elhúzódó bírósági ügyének még évekig tartó sajtóvisszhangja volt a bulvármédiában, ami miatt egyetlen producer sem mert vele forgatni. Így aztán Winona Ryder karrierje lényegében véget ért; csak kisebb mellékszerepekben tűnt fel (Kamera által homályosan, Star Trek, Fekete hattyú, Frankenweenie stb.), de ezekben is csak a perek végleges lezárta után, 2006-tól.

Winona Ryder és ügyvédje, Mark J. Geragos 2002 nyarán lesifotósok, tévéstábok és riporterek gyűrűjében érkezik a Beverly Hills-i Városi Bíróságra, a bolti lopási ügy tárgyalására. Akkora volt a szenzációhajhász újságírók tömege, hogy a színésznő megsérült a fotósokkal való dulakodásban (fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

 

5. A 2016-ban hódító útjára induló Stranger Things újra elhozta számára a világhírt. A közönség azonnal újra a szívébe zárta Winona Rydert a népszerű Netflix-sorozat főszereplőjeként: Beetlejuice-, Sellők- és Ollókezű Edward-rajongók milliói ujjongtak örömükben szerte a világon, hogy a Duffer testvérek a '80-as évekhez ódát zengő sorozatukban nem feledkeztek meg a korszak legnagyobb tinisztárjáról, aki hamarosan már a széria 4. évadában fogja anyatigrisként óvni az ocsmány túlvilági szörnyetegektől a CB-rádiózó és walkmant hallgató tinédzsereket.

Winona Ryder és párja, Scott Mackinlay Hahn a Stranger Things 3. évadának 2019-es Santa Monica-i díszbemutatóján (forrás: Matt Winkelmeyer/FilmMagic/Getty Images)


Az alábbiakban összeszedtünk öt kiváló filmet, illetve tévésorozatot, amit mindenkinek kötelező látnia Winona Rydertől!

 

1. Beetlejuice – Kísértethistória

Barbara (Geena Davis) és Adam Maitland (Alec Baldwin) haláluk után a saját házukban találják magukat szellemként. Időszakos nyugalmukat megzavarja egy nagyvárosi család (Catherine O'Hara, Jeffrey Jones, Winona Ryder) beköltözése. Mivel Maitlandék túl kedvesek szellemnek, az új jövevények megrémítésére tett minden igyekezetük hiábavalónak bizonyul. Végül Beetlejuice-t (Michael Keaton) hívják segítségül, ám neki más tervei vannak.

 

2. Drakula

Drakulát, a véreskezű vajdát (Gary Oldman) évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste mégsem omlott porrá. Hírlik, hogy sírjából éjjelente borzongató kalandra indul, és harapása után mind többen csatlakoznak a temetők mélyén bolyongó vámpírok seregéhez. A félelmetes teremtményt emésztő vágyakozás gyötri elhunyt hitvese után. Egy nap a kastélyba vetődő Jonathan Harker (Keanu Reeves) medáljában meglátja egy lány arcképét, aki kísértetiesen hasonlít egykori asszonyára, így hát útra kel, hogy megkeresse a gyönyörű angol nőt, Mina Murray-t (Winona Ryder). London lakói azonban nem készültek fel a pokoli teremtmény érkezésére – kivéve persze Abraham Van Helsing professzort (Sir Anthony Hopkins), a híres-hírhedt vámpírvadászt! A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

3. Végállomás: esküvő

Frank (Keanu Reeves) és Lindsay (Winona Ryder), két kelletlen és kellemetlen vendég eleget tesz a meghívásnak, és elutazik egy isten háta mögötti távesküvőre. Találkozásukkor hamar felfedezik, hogy több közös vonásuk is van: mindketten utálják a menyasszonyt, a vőlegényt, az esküvőt, saját magukat és különösképpen egymást. Mogorvaságuk azonnal elszigeteli őket a többi vendégtől, így kénytelenek egymás társaságát élvezni. A hétvége előrehaladtával a szócsaták kereszttüzében az ellentétek lassan vonzani kezdik egymást, s fellobbannak az érzelmek. A Végállomás: esküvő a két sztár negyedik közös filmje a Drakula, a Kamera által homályosan és a Pippa Lee négy élete után. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

4. Összeesküvés Amerika ellen

A Philip Roth azonos című díjnyertes regényén alapuló hatrészes minisorozat Amerika alternatív múltjában játszódik, amit egy New Jersey-ben élő munkásosztálybeli zsidó család szemszögén keresztül mutat be. A sorozat a család történetét követi, miközben megélik Charles Lindbergh politikai felemelkedését, aki ugyan hősként tisztelt pilóta, ám xenofób populista is, és elnökké választása után a fasizmus felé tereli az országot. A sorozat az HBO GO kínálatában érhető el.

 

5. Stranger Things

Egy Indiana állambeli, világvégi kisváros nyugalmát a boldog és hurráoptimista '80-as évek derekán a 12 éves Will Byers eltűnése zavarja meg, amit további rejtélyes események követnek. A helyi seriff a fiú anyjával és barátaival összefogva Will keresésére indul – ám a tinédzser váratlan előkerülése csak a kezdete lesz annak a földi pokoljárásának, amit az álmos kisváros lakói a későbbi évadokban kénytelenek elszenvedni. A sorozat a Netflix kínálatában érhető el.