5 fontos dolog, ami már kiderült a Sárkányok házáról

A sorozatbeli trónviszályt az I. Henrik angol király halálát követő anarchia és polgárháború ihlette. Már készül a második évad, pedig csak augusztus 21-én kezdi el vetíteni az HBO az elsőt.

George R. R. Martin és az HBO Sárkányok háza című sorozatának sztárjai is vendégszerepeltek a nemrégiben megtartott San Diegó-i Comic Conon, ahol elárultak néhány fontos részletet az augusztus 21-én debütáló Trónok harca-előzménysorozatról. Többek között azt, hogy még be sem mutatták az első évadot, de már készül a második! Íme az öt legfontosabb információ a HBO-s Sárkányok házáról.

Forrás: HBO


1. Fontos szerepet kap a nők elnyomásának kérdése.
A Trónok harca atyjának, George R.R. Martinnak feltettek egy olyan kérdést a Comic Conon, hogy Westeros népe „miért annyira királynőellenes?” A szerző viszont csak szőrmentén válaszolt, és inkább arról mesélt, milyen (az uralkodóházak nőági örökösödését is érintő) valós történelmi eseményből merített ihletet a sorozat:

A történelemből merítek ihletet, és a [brit] történelem elemeit veszem át.

A Trónok harca, ahogy azt sokan felismerték, nagyjából a rózsák háborúja. Ez a sorozat viszont a középkori [brit] történelem egy korábbi időszakán, az anarchia korszakán alapul. Szabadon vettem át elemeket a valós történelem azon időszakából, amikor I. Henrik, Anglia királya örökös nélkül maradt, mert [Vilmos Adelin], a törvényes fia megfulladt, miközben megpróbált átkelni a La Manche-csatornán. Egyetlen törvényes gyermeke maradt, a lánya, Matild, így őt nevezte ki örökösének, és a királyság nemeseit arra kérte, esküdjenek neki hűséget.

Néhány évvel később [I. Henrik] meghalt, és a nemesek elfelejtették az esküt, mert úgy voltak vele, hogy az már nem érvényes. Hiszen ott van Matild unokatestvére, [Blois-i] István, aki át is kelt a Csatornán, kifosztotta a kincstárat, és királlyá koronáztatta magát, megnyitva ezzel az anarchiának nevezett korszakot.

Ez egy szörnyű és véres időszak volt, ami a Sárkányok háza történetében is vissza fog köszönni.”

A cselekmény ugyanis arról szól, hogy belviszály tör ki Daemon herceg (Matt Smith) és Rhaenyra hercegnő (Emma D'Arcy és Milly Alcock) között, akik mindketten I. Viserys Targaryen király (Paddy Considine) Vastrónjáért versengenek.

2. George R.R. Martin az idei Comic Conig nem is találkozott a sorozat szereplőivel. A 73 éves bestsellerszerző ugyanis nagyon ügyelt arra, hogy a világméretű koronavírus-járvány idején távol tartsa magát az emberektől. Otthon maradt Santa Fében, nem találkozott a forgatókönyvíróként és executive producerként jegyzett új szériája szereplőivel, és nem látogatott el a Sárkányok háza forgatására sem. (A sors iróniájaként pár napja kiderült, hogy az író épp a Comic-Conon kapta el a Covidot.)

Fabien Frankel, Matt Smith, Milly Alcock, Emily Carey, Steve Toussaint, Eve Best, Paddy Considine, Ryan J. Condal, Olivia Cooke, George R.R. Martin és Emma D'Arcy a 2022-es San Diegó-i Comic-Conon (forrás: FilmMagic for HBO / Getty Images)

 

3. A stáb már a második évadra készül. Az HBO ugyan hivatalosan még nem jelentette be a Sárkányok háza második évadát (hiszen még az első sem ment le), de a Comic-Conon az egyik showrunner, Ryan Condal elmondta, hogy a produkció már dolgozik a folytatáson. Még viccelődött azzal is, hogy „le kellett vágni pár fejet” annak érdekében, hogy beleférjenek a szűkebbre szabott költségvetésbe a 2. évadra.

4. George R. R. Martin nem fog szerepelni a sorozatban, amíg meg nem írja az évek óta várt regényét. Aki tehát  abban reménykedett, hogy az író végre a képernyőn is látható lesz egy aprócska szerepben az általa kitalált Trónok harca franchise-ban, annak rossz hírünk van. A Sárkányok háza első évadában biztosan nem bukkan fel, mert (elvileg...) minden idejét régóta ígérgetett regénye, a The Winds of Winter írására fordítja. A szerző sokadik szabadkozása elég nagy derültséget okozott a Comic-Conon:

Lehet, hogy nem tudjátok, de van ez a könyv, amit épp írok, és egy kicsit késésben vagyok vele. Nem hiszem, hogy felkeresnék egy forgatást, vagy bármi hasonlót csinálnék, amíg be nem fejezem, és le nem adom regényt.
George R.R. martin, a Trónok harca franchise atyja, az eredeti regénysorozat írója (forrás: HBO)

 

5. A színésznők, akik Rhaenyra és Lady Alicent fiatalabb és idősebb verzióit alakítják, nem dolgoztak együtt a karaktereken. A Sárkányok házának két fontos főhőse lesz: Viserys elsőszülött gyermeke, Rhaenyra hercegnő (Emma D'Arcy és Milly Alcock), illetve Lady Alicent Hightower (Olivia Cooke és Emily Carey), akik gyerekkorukban a legjobb barátnők, a történet előrehaladtával pedig látjuk őket felnőttként is. Milly Alcock és Emily Carey azonban a panelbeszélgetés során elárulták, hogy a forgatás alatt nem töltöttek el közös időt a karakterek felépítése érdekében a másik két színésznővel, mert nagyrészt rájuk volt bízva, hogy milyenek lesznek a figuráik, és nem kellett alkalmazkodniuk „az idősebb verzióikhoz”.

(via Variety)