A 8 legellentmondásosabb karakter az elmúlt évek sorozataiból

Van itt sorozatgyilkos, bérgyilkos, hacker, és olyan is, aki csak szimplán bunkó – mégis szeretjük őket.

A sorozatformátum kifejezetten jót tesz az ellentmondásos karaktereknek, hiszen a filmekkel ellentétben több idejük van megmutatni személyiségük minden oldalát. Valójában ezért válhatnak szimpatikussá azok a figurák is, akik elsőre kifejezetten taszítóak: megismerjük a valódi jellemüket. Másfelől meg ott van a kiskacsa effektus, vagyis azzal a szereplővel megyünk, akit először megláttunk: gondoljatok arra, hogy a régi westernekben, ha a cowboyokat ismerjük meg közelebbről, akkor nekik, ha meg az indiánokat, akkor nekik szurkolunk. A sorozatok esetében ennél kicsit árnyaltabb a helyzet, hiszen a karakterek sosem egyértelműen feketék vagy fehérek, és a nézőnek újabb és újabb lehetősége van, hogy tetteik alapján megítélje őket. Következzen a nyolc legellentmondásosabb karakter az elmúlt évek sorozataiból.

 

Rue Bennett (Eufória)

Forrás: HBO

 

Az Emmy-díjas Zendaya által megformált Z generációs főszereplő egyben a történet narrátora is. A sorozat egy csapat tinédzsert követ, akinek történetei egymásba fonódnak. Rue édesapja halála után drogfüggőséggel és mentális problémákkal küzd. Folyamatosan rossz döntéseket hoz, még akkor is, ha tudja, hogy ez másokra milyen hatással van – viszont a legtöbbször a körülmények áldozata, így nem lehet teljesen elítélni erkölcsileg. Mivel vele megyünk a sorozatban, látjuk a pozitív és negatív jellemvonásit is, a második évad vége pedig pont egy olyan pillanatban ért véget, hogy nem tudni, merre billen épp az erkölcsi mérleg.

Itt nézheted: HBO Max

 

Sandor Clegane – a Véreb (Trónok harca)

Forrás: HBO

 

George R. R. Martin regényfolyamából készült sorozatban többen is jelentős karakterívet járnak be, de az egyik legizgalmasabb utat a Királyi Testőrség tagja, Sandor Clegane teszi meg, aki brutális és kegyetlen módszereiről ismert, nem véletlenül Véreb a beceneve. Rory McCann alakításában egyszerre elborzasztó és szerethető figura lesz Clegane, aki jelentős jellemfejlődésen megy keresztül, miután megkedveli a két Stark-lányt: Sansát (Sophie Turner) és Aryát (Maisie Williams). Dezertált a Feketevízi csatában, szökevényként vándorolt, majd miután majdnem meghalt, csatlakozott a Zászló Nélküli Testvériséghez. A sorozat többi karakteréhez hasonlóan a Véreb is összetett figura, aki drámai utat jár be Westeros erőszakos világában, így nem csoda, hogy a nézők egyik kedvencévé vált.

Itt nézheted: HBO Max

 

Gregory House (Doktor House)

Forrás: Fox

 

A sokrétű angol színész és zenész, Hugh Laurie legnépszerűbb amerikai sorozatában egy olyan zseniálist orvost alakít, aki akkor is képes diagnózist felállítani, amikor mindenki más már tanácstalan – ugyanakkor Gregory House egy igazi erkölcsi rémálom. A legjobb diagnosztaként csapatával folyamatosan pörög, és azon ügyködik, hogy a legnehezebb orvosi eseteket oldja meg, így terelve el a figyelmét a brutális lábfájdalmáról, amitől gyógyszerfüggő lett. House zsenialitása igazából kétélű kard, mivel amennyit segít a betegeken, annyit árt a környezetének gyerekes, toxikus, a magánszférát nem tisztelő viselkedésével. Emberként egy istenkomplexusos, vicodinfüggő bunkó, orvosként viszont épp az istenkomplexusa és hajthatatlansága lesz az, ami miatt nem adja fel, hogy megmentse a betegeket. A sorozat tételmondata a sokat idézett „mindenki hazudik”, és mivel ez House cinikus életfilozófiája, magányra van ítélve.

Itt nézheted: Skyshowtime, Amazon Prime Video, Netflix

 

Elliot Alderson (Mr. Robot)

Forrás: Skyshowtime

 

Az Oscar-díjas Rami Malek által alakított Elliot erősen feszegeti az etikai határokat, hiszen egyszerre mérnök és önbíráskodó hacker: bár a célja az, hogy felszámolja a korrupt vállalatot, aminél dolgozik, az ehhez vezető út erősen megkérdőjelezhető erkölcsileg. Ahogy egyre jobban megismerjük a karaktert, egyre több minden derül ki róla a traumatikus múltjától kezdve a kábítószerfüggésén át a mentális problémákig. Mivel megvan a technikai tudása ahhoz, amit véghez akar vinni, saját narratívájában hősként állítja be magát, ám valójában amit tesz, az messze áll a hősies jelzőtől, viszont annyira mégsem, hogy ne szurkoljunk neki. Ennek egyik oka, hogy Elliot gondolkodásmódja messze túlmutat a társadalmi normákon.

Itt nézheted: Skyshowtime

Ez is érdekelhet

A 7 legidegesítőbb filmes karakter

Azokat a figurákat gyűjtöttük össze, akiket az alkotók nem szántak gonosznak, mégis a legszívesebben megölnénk őket, annyira irritálóak.

Tovább

 

Villanelle és Eve (Megszállottak viadala)

Forrás: AMC

 

Ez egyetlen sorozat, de mindjárt két karakter (így jön ki a címbeli nyolc): a Sandra Oh és Jodie Comer által alakított főszereplők jócskán megkavarják a klasszikus hős és gonosztevő párosáról alkotott gondolkodásunkat. Eve (Oh) a brit hírszerzés ügynöke, Villanelle (Comer) pedig egy bérgyilkos, aki azt a feladatot kapta, hogy végezzen vele. A négy évados macska-egér játék során kölcsönös vonzódás alakul ki köztük, és míg az egyik felfedezi a benne rejlő sötétséget, a másik épp a sötét múltja elől igyekszik menekülni. A két nő a morális skála ellentétes oldalairól indul, és középen találkoznak.

Itt nézheted: HBO Max

 

Marty Byrde (Ozark)

Forrás: Netflix

 

Jason Bateman a főszereplője és az egyik rendezője is ennek a sorozatnak, melyben Marty Byrde, az egykori pénzügyi tanácsadó Chicagóból Missouriba hurcolja feleségét, Wendyt (Laura Linney) és két gyereküket, hogy pénzt mosson egy mexikói drogkartellnek, amibe egykori üzlettársa keverte őket. Marty és Wendy a négy évadon keresztül egyre jobban elmélyed a bűnözés világában, hogy betartsák az alku rájuk eső részét. Marty elsődleges célja végig az, hogy megvédje a családját, a pénzmosás csak ennek, valamint a megélhetésnek az eszköze, így az egész széria során mindkét pólust képviseli erkölcsileg, és a végén pedig azon töpreng, hogy családja biztonsága megérte-e mindazt, amit el kellett követnie érte.

Itt nézheted: Netflix

 

Dexter Morgan (Dexter)

Forrás: Christian Weber / CBS via Getty Images

 

A végére eljutottunk a gyilkosok gyilkosához, a metakillerhez, aki bár öl, de azokkal végez, akik másokkal végeznek. Ilyen figura a Michael C. Hall által alakított Dexter Morgan is, aki ráadásul a Miami rendőrségen dolgozik vérelemzőként. Nappal bűneseteket old meg, éjjel pedig bűntényeket követ el: Dexter ugyanis sorozatgyilkos, aki olyan gyilkosokra vadászik, akik kicsúsztak a törvényhozás kezei közül. Erkölcsileg valóban elítélendő, amit tesz, de az igazságérzetünknek mindenképp jót tesz. Ráadásul ahogy egyre jobban megismerjük a karaktert, kiderül, hogy mindezt nem hobbiból teszi, hanem traumatikus múltja miatt lesz úrrá rajta a vérszomj, amit megtanult kordában tartani. Az Emmy-díjas sorozat alaposan felkavarta a nézők erkölcsi érzékét.

Itt nézheted: Skyshowtime

 

(via Collider)