Dexter

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimisorozat, 53 perc, 2006

Értékelés:

826 szavazatból
Szerinted?

Dexter Morgan már kiskorában is különlegesen viselkedett. Több állatot is megölt, amiről utólag az apja is tudomást szerzett, ám fia gyilkolási kényszere ellen nem tudott semmit sem tenni. Egy nap úgy dönt, megtanítja Dexternek a tökéletes bűntény elkövetését, mellyel azokat sújtaná, akik kicsúsztak a hatóság kezei közül, és tettükért megtorlást érdemelnek. Napjainkban Dexter a miami rendőrségnek dolgozik vérnyomelemzőként, de elfedi igazi természetét. A valóságban Dexter egy fegyelmezett és vérengző pszichopata, és az éj leple alatt oltja ki vérszomját, gondosan legyilkolva a sorozatgyilkosokat, akik után egész nap nyomoz.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Dexter Morgan
Maria Laguerta
Angel Batista
Vince Masuka
Harry Morgan
Astor Bennett
Cody Bennett
Rita Bennett
Tom Matthews
James Doakes őrmester
Miguel Prado
Anton Briggs
Frank Lundy
Walter Simmons
Sylvia Prado
Tinédzser Dexter
Barbara Gianna
Paul Bennett
Ellen Wolf
Laura Moser
Yuki Amado
Christine Hill
Carlos Guerrero
Neil Perry
Jeremy Downs
Lumen Ann Pierce
Stan Liddy
Jordan Chase
Boyd Fowler
Cole Harmon
Alex Tilden
Emily Birch
Sam testvér
Travis Marshall
Jamie Batista
Hannah McKay
Isaak Sirko
Louis Greene
Ryan Chambers
Lisa Marshall

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2011
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj

    2010
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj

    2009
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
macska78 márc. 18. 20:05:07 10/10
Egyik legjobb sorozat.
1/10
Kommentátor febr. 18. 22:11:01 1/10
Nagy reményekkel kezdtem el nézni, mert annyi jót hallottam/olvastam róla, de negyed óra, húsz percig bírtam.
10/10
soulfly 2023 febr. 16. - 20:06:04 10/10
Számomra mind a nyolc évadán keresztül roppant mód élvezhető, kiváló, a maga nemében rendkívüli sorozat, Michael C. Hall zseniális alakításával és egy, szerintem méltatlan - talán javítható (?) - befejezéssel (New Blood).
A Schopenhauer-olvasó egyhatodnak kötelező :)
10/10, nem kérdés.
9/10
Richard Kovács 2022 jún. 17. - 08:25:59 9/10
Mikor jön már a folytatás?
5/10
ferinyul 2022 jan. 02. - 10:48:51 5/10
Durvan tulertekelt...
Valoban jo sorozatokat pedig 1-2 ev utan elkaszalnak...
6/10
sawyerx 2021 nov. 25. - 10:00:03 6/10
Logikusan fel van építve és meg van magyarázva Dexter jelleme, arra pedig kíváncsi lennék, hogy valami professzor vagy-e, hogy ennyire kened-vágod a sorozatgyilkos/szociopata témát. Ha ennyire mesevilágban élsz, nézz utána bármelyik földrészen a leghírhedtebb sorozatgyilkosoknak. De hogy egy sorozatgyilkosról szóló sorozatban egy sorozatgyilkos gyilkol... felháborító!
Akinek pedig az jön le a sorozatból, hogy Dexter a jófiú, akiről mindenki példát vehetne, na azoknál van baj fejben. Az ilyenek miatt érdemes kitenni a +18-as karikát a képernyő szélére.
7/10
nick név 2021 febr. 23. - 23:38:13 7/10
Egy rendkívül különleges sorozat, az évadokat tekintve közel sem egységes színvonallal. Ami viszont egységes, az a nézőpont, ami felszínes, ócska módon bemutatva közönséges relativizálásnak tűnhetne, de talán abban rejlik a Dexter varázsa, hogy kifejezetten jól mutatja be azt, amit megannyi helyen már kívülnézetből, elcsépelt módon láthattunk.
Azt nem állítom, hogy maradéktalanul hitelesen teszi ezt, mert az elvileg pszichopataként ábrázolt főhős hatalomtól mentes, komoly érzelmeket, önzetlen érzelmi kötődést táplál a családja és egyéb szerettei iránt, ami elvileg inkonzisztens lenne a saját természetével. Egy fundamentális szabályt másít meg a széria, ami ha nem tűnik fel az embernek, alapvetően befogadhatóvá teszi az önkéntes bosszúálló szerepébe bújt főhőst, viszont ha szemet szúr, folyton felvet bizonyos kérdéseket (itt merül fel a nagyon fiatalon traumatizált szociopata lehetősége, ami hitelessé tehetné Dexter érzelmi kötődésének minőségét, ha persze maga a gyilkosságsorozat elkövetése nem lenne olyan tökéletesen lelketlen és helyenként mámoros egyben. Olyan, mintha Dexter-t egy pszichopatából és egy szociopatából gyúrták volna össze sajátos módon. Nyilván fogódzkodókat kínál fel a széria a néző számára, különben nem lenne a sorozat létének értelme, az igazi teljesítmény ebben az, hogy a körülmények ellenére nem válik hamissá, nem bukik bele az egészbe).
Nem hibátlan, az ember tudja, hogy a valóságban ilyen nincsen és mégis elfogadja a képernyőn, persze a fellelkesített pszichopata önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy elvigyen egy sorozatot, kifejezetten jól megírt epizódok és évadok is kellenek ehhez (a remekül megírt monológokat és dialógokat szerettem nagyon ebben a sorozatban). Mivel az évadok hullámzó színvonalúak, azt sem tudom mondani rá, hogy egy leszálló pályán lett volna a sorozat íve, ezt a 7. évad 8. része is kifejezetten alátámasztja a számomra. A lezárás nem túl erős, részben kicsit szentimentális, bár nekem nem fájt, a sorozat lényegében egyben van, nem mondanám kimagaslónak összegészében ( kimagasló pillanatai vannak inkább), a felállását tekintve még döcög is helyenként, és végül mégis működik.

7.5
1/10
babo0410 2020 máj. 20. - 20:23:03 1/10 Előzmény Sz. Péter
De pont ilyenről szól. Megideológizálja a gyilkolását, de mindig megől vslakit, és aztán eljátsza, hogy ő milyen jó fiú, és aztán elvárja, hogy mindenki szeresse. Sajnos fater nézi ezt a borzalmat, így tudom.
És a kommentekben sokan pont azt ecsetelik mennyire jó lenne egy ilyen ember, mert a rendőrök mennyire nem tesznek semmit. Egyesek már már a rendőröket tartják rossznak, mert korruptak. Egy egy igazságosztó, aki kinyírja a rosszakat, az milyen jó.
Engem kifrjezetten bosszant a film "főhőse".
Sz. Péter 2020 máj. 20. - 19:54:18 Előzmény babo0410
"mindenkit halomra gyilkolászó sorozatgyilkos"
Pont nem ilyen emberről szól.

Ha pedig valamelyik nézőnek az jön le, hogy Dexter mennyire "jó" ember, azzal nagy problémák vannak. :)

Ne végletekben gondolkodj.
1/10
babo0410 2020 máj. 20. - 18:18:29 1/10
A hozzászólások azért borzalmasak, mert megnézitek, és máris a rendőrség a gonosz, és egy mindenkit halomra gyilkolászó sorozatgyilkosra vágytok igazságosztónak. Szuper! És a sorozat pont ezt sugallja. Hogy Dexter mennyire jó ember, és még a gyilkolászásai is meg vannak magyarázva. És ez a legrosszabb az egészben.
1/10
babo0410 2020 máj. 20. - 18:09:18 1/10
Nem tudom kinek miért tetszik a sorozat, engem kicseszettül bosszant. Van egy őrült sorozatgyilkos, aki mások viselkedését kéri számon, miközben ő gyilkol meg embereket. Szerintem a főszereplő kibbebaszottúl idegesítő volt.
10/10
zimike 2019 febr. 10. - 23:36:57 10/10
Sajnos igazad van .....egyszerűen ABBAHAGYTÁK számomra is érthetetlen módon !
Már épp minden szereplőnek jól kirajzolódott a karaktere és jöhetett volna a várva várt
második évad ....aztán mégse jött - immáron majdnem 5 éve (2014) a sorozat
egyszerűen a KÚTBA esett.
Hasonlóan szomorú vagyok a 2018 elejére immáron másodszorra beharangozott
Vaksötét 2 elmaradása miatt is. .
Milyen jó hogy az alábbi filmeket folytatták :
Köpök a sírodra
Motel
Wolf Creek (Haláltúra)....hamarosan jön a harmadik rész.

Viszont egész jó lett a Kártyavár befejező- Kevin Spacey mentes - 6ik évada is.
Érdekes megfigyelni hogy a sorozatok epizódjainál már egyre általánossá válik
hogy más-más valaki rendezi őket a sorozaton belül.
Ja és visszatérve a Dexterre hogy ne offoljuk teljesen szét ezt a topikot
hallotad-e hogy Silvester Stallone kedvenc sorozata lett !
Emiatt választotta az utolsó Rambo filmjében a John Rambo-ban a női
főszereplőnek a Dexter feleségét játszó Julie Benz -t .
9/10
Kensi Blye 2019 febr. 10. - 10:02:40 9/10 Előzmény zimike
Közben megnéztem én is A gyilkosnak ölni kell sorozatot Azt nem értem, hogy az 1. évad után miért kaszálták el. Remek kis sorozat, a cselekményvezetés is rendben volt. Nem egy szokványos lezárás volt, csak tippelhet a néző, hogy mi is lett a finally. Ennél sokkal balgább sorozatok kapnak több évadot, számomra érthetetlen miért kaszálták el. Az biztos, hogy a You-nak indul a második évada.
9/10
Kensi Blye 2019 febr. 10. - 07:16:22 9/10
Közben megnéztem én is A gyilkosnak ölni kell sorozatot Azt nem értem, hogy az 1. évad után miért kaszálták el. Remek kis sorozat, a cselekményvezetés is rendben volt. Nem egy szokványos lezárás volt, csak tippelhet a néző, hogy mi is lett a finally. Ennél sokkal balgább sorozatok kapnak több évadot, számomra érthetetlen miért kaszálták el. Az biztos, hogy a You-nak indul a második évada.
10/10
zimike 2019 febr. 09. - 10:00:23 10/10 Előzmény Kensi Blye
Köszi a tippet ha tetszett a You! lehúzom én is.
Te pedig pótold be A gyilkosnak ölni kell (2014) sorozat megnézését ha még
nem lennél túl rajta . Rekordidő alatt néztem meg ezt a minisorozatot.
Persze a DEXTER az DEXTER marad ..... egyes szám első személyben elmondott
igazságosztása egy különleges élménnyé varázsolja .
9/10
Kensi Blye 2019 febr. 08. - 08:42:39 9/10 Előzmény zimike
Igen tudom miről is lehet szó. Eddig sem nagyon bíztam mondjuk a nézettségi adatokban, ebben mondjuk teljesen egyet is értek veled. Magas mutató ide vagy oda egy műsor legyen az film, dok. film, sorozat egyénileg mindenkinek meg van a véleménye a magas vagy alacsony mutatók ellenére. Pl kritikusok is. Sokszor minél jobban lehúzzák annál jobban érdekel és megnézem. És ilyenkor derül ki számomra, hogy ez a ferdített kikényszerített (sajnos nincsen független média) kritika ellenére is nagyon nagyon jó kis sorozat volt. Pl így voltam a You! c. sorozattal is.
10/10
zimike 2019 febr. 07. - 13:31:38 10/10 Előzmény Kensi Blye
A nézettség mérés valódiságában én NEM BÍZOK !!!
Sokszor gazdasági vagy politikai érintettsége lehet az ilyen méréseknek !
Remélem tudod miről van szó :
"....A nézettség mérése országos szintű, reprezentatív minta alapján történik. A felmérésben részt vevő panel mérete 2007 elején 840 háztartás volt, amely később 940, 2009 áprilisától 1040, majd 2015 januárjától 1120 háztartásra nőtt. A felmérésben szereplő háztartásokat egy minden évben megismételt, 5000 háztartásra kiterjedő elő-felmérés során minősítik elő, ebből választják ki azt a 200-300 új háztartást, ami szükséges a részt vevő háztartások számának megőrzéséhez....."

Légyszíves olvasd el az egész történetet :

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nézettségmérés
10/10
zimike 2019 febr. 07. - 13:17:25 10/10 Előzmény Kensi Blye
".... Persze nem azt állítom, hogy azok rossz filmek de sokszor volt olyan, hogy hiába a jó értékelés annak ellenére sem volt rám nagy hatással a film....."

Ebben 100% ig egyetértünk hiszen hogy egy film tetszik-e nagyon vagy csak kicsit vagy éppen kicsit se ....nos ebben NYILVÁN SOK A SZUBJEKTIÍV elem és persze a fordítottja is igaz : ott a SOK JÓ vélemény a filmről....... és mi mégsem bírjuk megnézni !
Úgy vélem igazad van abban hogy a többségi vélemény nem biztos hogy a MEGBÍZHATÓ a
HELYTÁLLÓ vélemény . És ez nem csak a tudományos kérdésekben lehet így hanem filmes kérdésekben is .
Pl 500 éve mindenki azt gondolta hogy a Föld lapos csak egy valaki állította hogy gömböjű
az is máglyán végezte !
Mégis hiszek abban hogy a filmek megítélésében is van azért egy OBJEKTÍV MAG és azért
itt nem arról kell dönteni hogy valami lapoa vagy gömbölyű ( persze átvitt értelemben
itt is erről kell dönteni hogy lapoa -e a film vagy kerekded egész )
Ezért tudatosan keresem azokat akiknek hasonló izlésük van mint nekem és tőlük próbálok
még nem látott filmekről spoilermentes infóhoz jutni .

Szerintem a Criminal minds és a A gyilkosnak ölni kell /Those Who Kill/ minisorozat. egy
szinten van és mégis a Criminal minds mellett értékelésben sőt az értékelők számában is
döbbenetesen ALULMARADT ez a minisorozat.




9/10
Kensi Blye 2019 febr. 07. - 09:46:17 9/10 Előzmény zimike
IMDB értékelések száma számomra megdöbbentő. Míg egy wiki nézettség alapján amerikai nézők száma ezzel szember 10x akkora volt a Gyilkos elméknél mint a Dexternél. Szerintem annyiban maradhatunk, hogy mindkettő nagyon nívós sorozat Dexterben több a drámai elem is mint egy Gyilkos elmékben más módon mutatja a be a sorozatgyilkost. Igen a 24 is például remek kis sorozat volt. Sajnos számomra az imdb értékelések sokszor (pl egy film tekintetében is) érthetetlenek... Persze nem azt állítom, hogy azok rossz filmek de sokszor volt olyan, hogy hiába a jó értékelés annak ellenére sem volt rám nagy hatással a film.
10/10
zimike 2019 febr. 03. - 17:46:07 10/10
Sajnos mégis csak a Dexter az első hiszen az IMDb -n majdnem 600 ezren tartották
többre mint a Gyilkos elméket !!!
az értékelés is megyőzöbb :
IMDB Dexter : 8.7 (587 ezer szavazat)
IMDb Criminal minds : 8.1 (135 ezer szavazat )
Majdnem 600 ezer ember azért mégiscsak több mint a mi kis ( persze nálunk legnagyobb) filmes
portálunk a port.hu
Remélem itt is BE FOGJA ELŐZNI A Dexter a Gyilkos elméket !
Összes hozzászólás