A 21. század 10 legjobb tévésorozata – a PORT.hu olvasói szerint

Vajon bekerült a legjobbak legjobbjai közé a Trónok harca? Hát a Downton Abbey? No és a Lost, a Battlestar Galactica vagy a Walking Dead?

25 éve minden év november 21-én megtartják a televíziózás világnapját, 1996-ban ugyanis az ENSZ tagállamai erre a napra szervezték meg a World Television Forumot, vagyis a televíziós világfórumát. A jeles napra készülve ezen a héten arról kérdeztük Facebook-oldalunkon a PORT.hu olvasóit

szerintük melyik a 21. század legjobb sorozata.

Nem reprezentatív felmérésünkre 400-nál is több válasz érkezett – nagyon köszönjük! Ha nem számítjuk a nyilvánvaló trollkodásokat (Surda, Thomas, a gőzmozdony, Parker Lewis, Covid-járvány stb.), a posztban olvasóink tévénézési szokásairól egész érdekes kép rajzolódik ki, amelyben egy-két régi klasszikus mellé bekerültek a streaming platformok aktuális nagy dobásai is.


Cikkünk végén összehasonlításképp megmutatjuk azt is, hogy a patinás The Guardian pár évvel ezelőtt mely szériákat kiáltotta ki a 2000-es és a 2010-es évek 100 legjobb tévésorozatának (teljes listájukat itt lehet átböngészni, mi csak az első 10 helyezettet vettük át, elvégre úgyis mindenki ezeket nézi meg legelőször, bármennyi helyezettje is legyen egy efféle kilométeres lajstromnak).

 

10. A vezércsel (2020)

Alighanem magát a Netflixet is meglepte, mekkora sikere lett tavalyi sakkozós sorozatuknak, A vezércselnek (The Queen’s Gambit), melynek az alapja Walter Tevis 1983-as, The Queen's Gambit című (magyarul is megjelent) regénye. A széria főhőse Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), a csendes kis árva, akinek már 8 évesen a sakk a legkedvesebb elfoglaltsága, 16 éves tinilányként pedig az Egyesült Államok sakkbajnokságán küzd a győzelemért.

Ám miközben szakmai képességei fejlődnek, a tét is növekszik, és egyre félelmetesebbnek tűnik számára elszigeteltsége, ami miatt nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. A sakkpartik során viszont kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, talán visszanyerheti az irányítást. És hamarosan eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban (ugyanis a hidegháború kellős közepén járunk). A sorozat tavaly ilyenkor a fél világból sakkozót csinált:

a Google-keresőbe egyre többen írták be azt, hogy „hogyan kell sakkozni”, a játékboltok pedig arról számoltak be, hogy kétszer annyi sakktáblát adtak el, mint korábban!

 

9. Drót (2002–2008)

David Simon és Ed Burns forgatókönyvírók kultsorozatát többször is minden idők legjobb szériájává választották már – legutóbb pont egy hónappal ezelőtt szavazták meg az új évezred legjobbjának a BBC-nek nyilatkozó kritikusok és iparági szereplők. A sztori egyetlen baltimore-i kábítószeres gyilkossági nyomozást göngyölít fel, ám egyáltalán nem a szokványos krimiszerű módon, hanem mindhárom fél szemszögéből. Az eseményeket mind a rendőrök, mind a célpontok, mind a bűnözők nézőpontjából megvizsgálja a sorozat, így az egyes epizódeok egy olyan világot tárnak elénk, ameyben nehéz különbséget tenni jó és rossz, bűn és büntetés között.

A sorozat zsenialitását dicséri, hogy az alábbi, mémmé vált videóban a két helyszínelő zsaru, Jimmy McNulty (Dominic West) és Bunk Moreland (Wendell Pierce) nyomozók 

kizárólag a 'f*ck' szitokszót (valamint annak variációit) ismételgetik különböző hanglejtéssel,

mégis tökéletesen érthető, hogyan rekonstruálja a két kopó a gyilkosság eseménysorát és az elkövető pozícióját.

 

8. Gomorra (2014)

Roberto Saviano Gomorra című könyve megdöbbentette a világot, mert előtte még soha senki nem írt ennyire döbbenetes leleplező könyvet a Dél-Olaszországot uraló bűnszövetkezetről, a Camorráról. A könyv alapján 2008-ban film, 2014-ben pedig tévésorozat született. A cselekmény a valaha szebb napokat látott festői olasz város, Nápoly egyik legfélelmetesebb Camorra-főnökének lebukásával indul, amely után kezdetét veszi a véres harc a megüresedett helyéért.

Ez nem az a Nápoly, amit a Lonely Planet-útikönyvekben meg a képeslapokon látsz, hanem a földi pokol, ahol a törvényeket a maffia a hozza, és ahol a hatalom, a pénz és a vér az élet szentháromsága.

 

7. Dexter (2006–2013)

A PORT.hu olvasói valószínűleg nem a Dexter laboratóriumára gondoltak, amikor a Dextert nevezték meg kedvenc sorozatuknak, hanem Michael C. Hall nyolc évadot megélt krimisorozatára, amelyben ő alakítja Dexter Morgant, a miami rendőrség vérnyomelemzőjét. Ez a széria persze nem olyan nyomozósorozat, mint a Dr. Csont vagy a CSI: A helyszínelők...

Dexter ugyanis valójában egy fegyelmezett és vérengző pszichopata,

aki az éj leple alatt öli meg azokat a sorozatgyilkosokat, akik után napközben nyomoz.

 

6. Agymenők (2007–2019)

A csapatnyi különc geekről szóló, nem kevesebb mint 12 évadot megélt népszerű tévésorozat, a Big Bang Theory (nálunk: Agymenők) főhősei, Leonard (Johnny Galecki) és Sheldon (Jim Parsons) az elméleti fizika nagymesterei, akik nyugodtan élik unalmas életüket, és fogalmuk sincs a való világ történéseiről. Amikor váratlanul beköltözik Penny, az új szomszéd (Kaley Cuoco), a két jó barát élete gyökeres fordulatot vesz. Feltárul előttük a való világ, annak minden szépségével és nehézségével együtt.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk jó néhány alkalommal itt a PORT.hu hasábjain, az Agymenők egészen váratlanul ért véget, hiszen

a sikerei csúcsán lévő szériának akkor még további két évadot terveztek a producerek.

Csakhogy a Sheldont alakító Jim Parsons mindenkit meglepve bejelentette, hogy magánéleti okok miatt távozni szeretne, az alkotók pedig úgy voltak vele, hogy ha egyetlen főszereplő is elmegy, akkor nincs értelme továbbvinni nélküle a sorozatot.

 

5. Homeland: A belső ellenség (2011–2020)

Ebben a többszörösen díjnyertes amerikai sorozatban Nicholas Brody (Damian Lewis) iraki szolgálata idején az ellenség fogságába esik, egy sikeres mentőakcióban azonban kiszabadítják, így 8 év elteltével hazatérhet feleségéhez és gyermekeihez. Eltűnése és váratlan visszatérése szinte sokkolja családját. Felesége új társra talált, gyermekei pedig alig emlékeznek rá. Az őrmestert a fogság rendkívül megviselte, de nem tudni, pontosan mi történt vele. Úgy tűnik, sok titkolnivalója van, és egyáltalán nem segítőkész. A megszállott és rögeszmés CIA-elemző, Carrie Anderson (Claire Danes) árulónak tartja a hősként tisztelt férfit, és mindent elkövet, hogy bebizonyítsa: Brody a belső ellenség.

 

4. Totál szívás (2008–2013)

2008 és 2013 között tévénézők millióinak szeme előtt változott át a végső stádiumú tüdőrákkal küzdő,  teszetosza kémiatanár, Walter White kegyetlen drogdílerré, aki a saját maga által kisüzemi eszközökkel kotyvasztott metamfetamint teríti egykori diákja, Jesse (Aaron Paul) segítségével. Bryan Cranston zseniálisan alakította az erőszakos, de valahol azért jót akaró, antihős drogcézárt, elvégre Walter White a halál biztos tudatában szeretett volna minél több pénzt összekaparni a családjának.

Egyes konteók szerint Walter White zuglaborjában kotyvasztották össze azt az anyagot, ami elindította a Breaking Bad melletti második leghíresebb AMC-sorozat, a The Walking Dead eseményeihez vezető zombiapokalipszist...

Azaz lehetséges, hogy a főhős szintetikus sufnidrogja, a Blue Sky mellékhatásai miatt tört ki a zombivírus...

 

3. A híd (2011)

Meglepően sok olvasónk említette ezt a 2011-es, svéd-dán koprodukcióban készült krimisorozatot, amelyben egy svéd politikusnő holttestére bukkannak az Öresund-híd közepén, ami Svédország harmadik legnépesebb városát, Malmőt köti össze Dánia fővárosával, Koppenhágával.

Így aztán mindkét ország rendőrei kénytelenek részt venni a nyomozásban, hiszen a holttest félbe van vágva, és pontosan az országhatáron hagyták...

 

2. Trónok harca (2011–2019)

Annak ellenére, hogy dühös rajongók ezrei követelik az HBO-tól, hogy írják át a népszerű fantasyszéria utolsó évadát, tévés berkekben a Trónok harca a mai napig az évszázad egyik legnagyobb dobásának számít, amit még a tűz mellett üldögélve éneklő Ed Sheeran sem tudott helyrehozhatatlanul tönkrevágni. Mindent egybevetve ugyanis egyáltalán nem volt olyan tragikus ez a sorozat. Sőt!

2011 és 2019 között talán semelyik másik tévés produktumban nem volt ennyi izgalom, vér, meztelenkedés, harc és ármány.

A kultikussá vált jeleneteknek se szeri, se száma: minden bizonnyal még évekig emlékezni fogunk a Vörös Nászra, Havas Jon valódi szüleinek kilétére vagy a két Clegane párbajára. Aki pedig vaskesztyűs arcul csapásnak élte meg a sorozat utolsó évadát, az remélhetőleg még ebben az életben vigasztalódhat majd az évek óta készülő A tél szelei című George R.R. Martin-könyvvel.

 

1. Csernobil (2019)

A PORT.hu nem reprezentatív közvélemény-kutatását toronymagasan az HBO és a Sky tavalyelőtti minisorozata nyerte meg – talán nem véletlenül, hiszen sok olvasónk már valószínűleg élt, amikor 1986. április 26-án akkori szomszédunkban, a Szovjetunióban bekövetkezett a történelem legsúlyosabb ember által előidézett katasztrófája, a csernobili atomerőmű 4-es blokkjának végzetes meghibásodása, és a robbanás nyomán keletkezett radioaktív felhő nemcsak Kelet- és Közép-Európát, de Skandináviát és a nyugat-európai országokat is beterítette.

Az HBO sorozata igen jó kritikai visszhangot kapott, mivel érzékletesen mutatta be az orosz tudósok drámai küzdelemét, valamint azt, hogy egy szovjet típusú, végletesen bürokratizált és átpolitizált, központosított rendszerben mennyire nehézkesen működik az információáramlás és a felelős döntéshozás. A főbb szerepeket Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakította a sorozatban, amelyről nem olyan rég mi is megírtuk itt a PORT.hu-n, hogy

ez minden idők legaddiktívabb tévésorozata.

 

Végezetül íme a 10 legjobb 21. századi sorozat a brit The Guardian cikke szerint (a 100-as lista többi 90 helyezettjét itt lehet megtekinteni):

A Port.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.