A legjobb streaminges filmújdonságok októberben

Lesz erotikus thriller, bírósági dráma, időutazós horrorkomédia és korhatáros apavígjáték is.

Erős hónapnak ígérkezik az október, már ami az új bemutatókat illeti a streamingplatformokon. Most a teljesség igénye nélkül ajánlunk 8 olyan produkciót, amiben remélhetőleg nem kell csalódnunk. Fontos: az összeállítás a Variety cikke alapján készült, így a dátumok nem feltétlenül egyeznek meg a magyar premierek dátumával, illetve nálunk Paramount+ sincs, az oda felkerülő produkciók a SkyShowtime-on szoktak elérhetővé válni idővel.

Mindent szabad (október 6. - Netflix)

Az eredetiben Fair Play címen futó alkotás Chloe Domont forgatókönyvíró-rendező bemutatkozó nagyjátékfilmje, ami az idei Sundance fesztiválon keltett nagy feltűnést. Annyira, hogy a megszerzése érdekében valóságos licitháború tört ki, amit végül (állítólag 20 millió dollárral) a Netflix nyert meg.

A sztori szerint két munkatárs titkos viszonyt folytat, és annyira szerelmesek, hogy már a házasságot fontolgatják, amikor közbeszól egy előléptetés, amire mindketten esélyesek – és végül a nő, Emily nyeri meg. Ez szép lassanként hatalmas feszültséget generál nemcsak a céges munkacsoportban, de a lány és szerelme, Luke között is.

A két főszerepet alakító Alden Ehrenreich és Phoebe Dynevor mellett szerepel a filmben Eddie Marsan is (a két főhős főnökét alakítja), és az előzetes alapján nemcsak ő, de mindkét fiatal színész nagyot fog játszani.


A fájdalom ügynökei (október 27. - Netflix)

A fájdalom ügynökeiben Emily Blunt egy Liza nevű egyedülálló anyát alakít, aki, hogy jobb életet biztosítson a lányának, egy hanyatló gyógyszerészeti startupnál kezd dolgozni, egy Pete nevű fickó (Chris Evans) keze alatt.

A nő tarol az új munkában, és csak úgy dől a lé, ám kiderül, hogy mindezt egy veszélyes panamázás teszi lehetővé, aminek beláthatatlanok a következményei. A cég, ahol Liza dolgozik, egy újfajta, opiát alapú fájdalomcsillapítót árul (innen a cím), ami nagyon hatásos a rákbetegek körében, ám a termék sikere nemcsak egy csomó pénzt hoz a nőnek és partnereinek, de kábítószerfüggők tömegeit az országnak.

A Dopesickbe / A gyilkos csodaszerbe oltott A Wall Street farkasaként működő alkotást a több Harry Potter-film direktoraként ismert David Yates rendezte, és Blunton és Evansön kívül szerepel benne Catherine O’Hara és Andy Garcia is.


The Caine Mutiny Court Martial (október 6. - Paramount+)

Idén augusztusban hunyt el William Friedkin, aki így már nem érhette meg utolsó filmje bemutatóját. A Velencei Filmfesztiválon debütált The Caine Mutiny Court Martial című jogi drámában egy nem túl lelkes ügyvédnek (Jason Clarke) kellene megvédenie a haditengerészet első tisztjét (Jake Lacy), miután az egy heves tengeri viharban átvette az irányítást egy hajó felett a kapitánytól (Kiefer Sutherland). A tárgyalás során megkérdőjeleződik, hogy igazak-e a hajón történt események.

A Variety kritikusa szerint: "Ez a film a sallangmentesség definíciója: egyetlen díszlet, homogén megvilágítás, olyan nyelvezet és vágás, amely az elegáns és a minimalista határán mozog. A darabot, amelyet Herman Wouk saját, 1951-es regényéből adaptált, Friedkin átdolgozta, és a helyszínt a második világháborúból a 9/11 utáni Amerikába helyezte át. A film azonban minden változtatás ellenére is egy színdarab marad. És ez egyszerre jó és lekorlátozó."


Kedvencek temetője: Vérvonalak (Október 6. - Paramount+)

Halloween alkalmából exkluzív ajándékot kapnak a Stephen King-rajongók, jön a Pet Sematary: Bloodlines (Kedvencek temetője: Vérvonalak) című előzményfilm, Jackson White és Forrest Goodluck főszereplésével. A hivatalos szinopszis szerint „1969-ben a fiatal Jud Crandall arról álmodik, hogy maga mögött hagyja szülővárosát, a Maine állambeli Ludlow-t, de hamarosan felfedezi a benne rejlő baljós titkokat, és kénytelen szembenézni egy sötét családi múlttal, amely örökre Ludlow-hoz köti. Judnak és gyerekkori barátainak meg kell küzdeniük egy ősi gonosszal, amely Ludlow-t az alapítása óta uralja, és ha egyszer feltárul, hatalmában áll mindent elpusztítani, ami az útjába kerül."


Vén csókák (október 20. - Netflix)

A stand-up komikus Bill Burr (aki szeptemberben Budapesten is fellépett) rendezi és játssza a főszerepet ebben a korhatáros Netflix-vígjátékban, amely az Oviapuhoz hasonló apakomédiák vulgárisabb verziója. Burr (aki egyben a társ-forgatókönyvíró is), Bobby Cannavale és Bokeem Woodbine három legjobb barátot alakítanak, akik életük későbbi szakaszában válnak apákká, és így kell megküzdeniük az óvodavezetőkkel, a milleniál vezérigazgatókkal és mindennel, amit 1987 után hoztak létre. További szereplők: Katie Aselton, Reign Edwards, Miles Robbins, Jackie Tohn és Rachael Harris.


Totally Killer (Október 6. - Prime Video)

A Sabrina hátborzongató kalandjai címszerepét alakító Kiernan Shipkával jön a Blumhouse Stúdió új horrorkomédiája Nahnatchka Khan rendezésében. Az időutazós történetben egy lány szembeszáll egy sorozatgyilkossal a múltban. A hivatalos szinopszis: "Harmincöt évvel három tinédzser sokkoló meggyilkolása után a hírhedt Sweet Sixteen Killer visszatér halloween éjszakáján, hogy egy negyedik áldozatot is követeljen. Jamie (Shipka) figyelmen kívül hagyja túlságosan védelmező anyja (Julie Bowen) figyelmeztetését, és szemtől szembe kerül a maszkos gyilkossal, majd az életéért menekülve véletlenül időutazást tesz 1987-be, az eredeti gyilkosságok évébe." A mellékszereplők között szerepel Olivia Holt, Charlie Gillespie, Lochlyn Munro, Troy L. Johnson és Randall Park.


The Burial (Október 13. - Prime Video)

Maggie Betts filmje a Torontói Filmfesztiválon debütált, ahol a kritikusok nagyon dicsérték Jamie Foxxt. Egy simulékony beszédű ügyvédet alakít, akit egy temetkezési vállalat tulajdonosa (Tommy Lee Jones) felbérel, hogy segítsen megmenteni a családi vállalkozását. A Variety kritikája szerint: "Maggie Betts a 2017-es debütálásán, a The Novitiate-en messze túlmutató tehetségről tesz tanúbizonyságot, és egy lelkesítő, régimódi közönségsikerrel állt elő ezzel a megtörtént eseményeken alapuló drámával, amelyben Jamie Foxx eddigi legszórakoztatóbb alakítását nyújtja.


Polite Society (október 17. - Prime Video)

A Variety filmkritikusa, Peter Debruge a Sundance Filmfesztiválon bemutatott Polite Societyt 2023-as év egyik legjobb filmjének nevezte. Indoklása szerint Nida Manzoor "egy tucatnyi különböző műfajból vett mintát, hogy egy teljesen eredeti coming-of-age akció-vígjátékot hozzon létre, amely egy Ria (Priya Kansara) nevű, vagány pakisztáni brit lányról szól, aki eltökélte, hogy kisiklatja idősebb nővére házasságát egy szupergazdag, szuperdögös mamafiúval. Hogy miért? Nos, Ria nem tudja elviselni, hogy a példaképe feladja az álmait, ezért nekilát, hogy kiteregesse a srác szennyesét, akiről - egy olyan csavarral, ami egy Jordan Peele-filmben is megállná a helyét - kiderül, hogy igencsak hátborzongató indítékai vannak. Manzoor úgy keveri a harcművészetet a buta tinifilmes trópusokkal és a Guy Ritchie-féle trükkökkel (még egy musicalbetét is van benne), hogy a női testvériséget a patriarchátus fölé helyezi."

via: Varitey