A Netflix elhozta nekünk a 21. század Amerikai pitéjét

A Négy gólya igazi sulikezdő vígjáték, a mai tinikre hangolva.

A sulis filmekkel ritkán lehet mellélőni, hiszen amíg van közoktatás, addig mindig lesz célközönség. A műfaj egyik kultikus darabja az idén 25 éves Amerikai pite – bizony, így röpül az idő –, amiben egy csapat gimnáziumi jó barát fogadalmat tesz, hogy a szalagavató bálig elveszítik a szüzességüket. Ki így, ki úgy, szóval a végeredmény felemás lesz, de negyedszázaddal ezelőtt a film telitalálat volt, és minden gimnazista együtt tudott menni vele – még akkor is, ha bizonyos poénjai ma már kifejezetten kínosak. Viszont, hogy mennyire kitolódott az ingerküszöb, és a mai fiatalok mennyivel korábban érnek, arra remek példa a Netflix új vígjátéka, a Négy gólya, melyben – ahogy a cím is sugallja – négy elsős gimnazista első komoly beavatási buliját láthatjuk (szóval aki költöző madarakra számít, az rossz helyen jár).

Forrás: Netflix

 

Új környezet, új kihívások

- Amint becsengetnek, gimisek vagyunk. Ami mit jelent?
- Új tanárokat? Nagyobb nyomást a szüleinktől?
- Fanszőrt?
- Nem! Azt, hogy tiszta lappal kezdünk, bármit tehetünk.

- hangzik el a film elején Benj-től. Ő a négy srác közül a főszereplő, ő kapta a legerősebb történetszálat, ami nem csoda, hiszen az a Mason Thames alakítja, aki többek közt a 2021-es Fekete telefonban is bizonyította rátermettségét. Persze a többiek is kimaxolják a maguk a sztoriját, de egyértelműen ő áll a középpontban.

Egy új környezetben fontos a jó belépő, és a srácok igyekeznek menőnek tűnni, bár nem nagyon tudják, hogyan kell azt. Nem tipikus lúzerek, sőt, kifejezetten talpraesett mind, de még csiszolódniuk kell. Szóval

míg az Amerikai pitében a szüzesség elvesztése volt a tét, itt a beilleszkedés

– persze fűti a srácokat a tesztoszteron, de messze vannak még ők attól. A beilleszkedéshez pedig nincs is jobb terep, mint egy házibuli, amit ráadásul felsősöknek rendeznek. Benj pedig úgy beszél róla, mintha egyenesen Óz birodalmába mennének:

„Csak mi leszünk ott a gólyák közül: az egész tanévet meghatározhatja, ha ott látnak. Sőt, a többit is. És aki a gimiben vagy, az leszel egész életedben. Egy esélyünk van első benyomást tenni, és az holnap este lesz. Te megszabadulsz a gúnynevedtől, te legyőzöd a félelmedet, te kivívod a bátyád tiszteletét. Ez nem csak egy buli, ez a jövőnk!”
Forrás: Netflix

 

Tisztára, mintha Dorothy biztatná a gyáva oroszlánt, a madárijesztőt és a bádogembert. A Négy gólyától amúgy sem idegenek a filmes utalások, egy helyütt Golyófogú Tony monológját is megidézik a Blöffből, de szerencsére csínján bánnak velük, nem viszik túlzásba. Ahogy az altesti poénkodást sem.

 

Ízlésesen ordenáré

A Négy gólyát a Felhőtlen Philadelphia című sorozat alkotói, Dave Chernin és John Chernin jegyzik – igen, ők tesók, és ez az első nagyjátékfilmjük. Ez némiképp meg is látszik, de tényleg csak némiképp: a másfél órás játékidő alatt többször is széttart a dramaturgia, és inkább szkeccsek laza egymásutánja a film, mint egy nagyívű történet. Persze van némi sziloplasztja: a karakterek, a buli meg maga a gimi, de ne várjunk nagy megfejtéseket, eposzi mélységeket, erős sztorikat. A Négy gólya tényleg

egy könnyed nyári vígjáték, amit a Netflix tökéletesen időzített az iskolakezdésre.

Forrás: Netflix

 

Érdekes, hogy mégsem úgy működik, mint egy viccgyűjtemény, nincs harsány, idézhető humora, inkább szituációk vannak, amiket csúcsra járat. És persze nem maradhatnak el a kötelező pisi-kaki poénok sem, de legalább van bennük önirónia, és nem ragadnak le ott, hogy valaki beszart és ha-ha! Sőt, az egyik történetszál (nem árulom el, melyik) e köré épül, de olyan ügyesen, hogy míg az elején egy ordenáré jelenetsorral indít – ami kinek felháborító, kinek vicces, ezen lehetne vitatkozni –, a végére egy emberséges helyzetet hoz ki belőle. Ez a felütés amúgy az egész filmre jellemző: minden helyzethez és karakterhez szeretettel nyúl, egyetlen kivétellel.

ez meg egy jó kis krimi

Feszült és fordulatos a Netflix új kamasz-krimije a Wednesday sztárjával

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz Agatha Christie nyomdokain halad, miközben újabb és újabb csavarokkal lep meg.

Lássuk!

 

Minden kémia

Nektek is volt olyan tanárotok a gimiben, aki nagyon laza akart lenni, és úgy viselkedett, mintha nagy barátja lenne a diákoknak, de valójában csak teljesen kisiklott az élete, és egyetlen felnőtt barátja sem volt? A Chernin tesóknak biztos volt ilyen, mivel a Bobby Cannavale által alakított Mr. Studebaker tipikusan ilyen tanerő: a felesége elhagyta, a barátai nem akarnak találkozni vele, így maradnak neki a tanítványai, akikkel erőltetetten jófejkedik. Még az esti buliba is elmegy, ahol kémiatanár lévén különféle „kísérleteket” mutat be az alkohollal és egyéb tudatmódosító szerekkel. Cherninék véleménye egyértelmű a felnőttekről, hiszen

Mr. Studebaker lesz végül az, aki a legvállalhatatlanabbul viselkedik a bulin, ő az igazi lúzer, aki még lángra is kap egy ponton.

Forrás: Netflix

 

A Négy gólya nem fogja megváltani a világot, nem ez lesz a kedvenc kamaszvígjátékunk, de egy dologban nagyon erős: könnyed humora mellett vaskos önbizalmat ad mindenkinek, aki most lesz elsős gimnazista egy idegen közegben.