Feszült és fordulatos a Netflix új kamasz-krimije a Wednesday sztárjával

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz Agatha Christie nyomdokain halad, miközben újabb és újabb csavarokkal lep meg.

A Netflix legújabb krimisorozata, a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz már a premier utáni napon a TOP10 első helyén landolt, és cikkünk megírásakor is masszívan tartja magát. A Holly Jackson regényéből készült széria megérdemelten népszerű, mivel pont úgy működik, mint egy klasszikus krimi: egy rég elfeledett gyilkossági ügy kerül elő ismét, ami kellőképp felkavarja az angol kisváros állóvizét, miközben eszméletlen mennyiségű csontváz zúdul ki a szekrényből – mindez lehetne egy Agatha Christie-sztori is, de itt kamaszok a főszereplők.

 

Ismét egy regényadaptáció

Az, hogy „ismét”, igazából nem meglepő, mivel rengeteg film és sorozat készül irodalmi mű alapján, viszont a Netflix másodszor csap le jó érzékkel egy ifjúsági krimire. A 2021-ben indult és két évadot megélt Egyikünk hazudik (melyről itt írtam bővebben) Karen M. McManus magyarul is megjelent, Lehull a lepel című regénye alapján készült – legalábbis az első szezon. Ott is kamaszok nyomoznak egy kamasz halála után, mert

a felnőttek vagy teljesen inkompetensek, vagy csak hátráltatják őket.

Holly Jackson regénye, a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 2019-ben jelent meg, magyarul 2021-ben adta ki először a Kolibri Kiadó. Azóta három folytatást és egy előzménysztorit írt Jackson:

  • Jó kislányok, rossz viszonyok
  • Halott kislány a jó kislány
  • Jó kislányok első gyilkossága (ez az előzményregény)

Mindegyik elérhető magyar nyelven is.

A Netflix most az első regényt, a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című történetet dolgozta fel hat részes sorozat formájában.

 

A tinik a legjobb nyomozók

Egész egyszerűen azért, mert

kíváncsiak, mindenre figyelnek (még ha néha úgy is tűnik, hogy nem), és meglátják a rejtett összefüggéseket, az anomáliákat

– pont, mint a legjobb irodalmi detektívek Sherlock Holmestól Hercule Poirot-ig. A Jó kislányok... nyomozója Pip Fitz-Amobi, akit Emma Myers alakít: ő volt a streamingóriás népszerű Wednesday-sorozatában Jenna Ortega szobatársa. Pip épp egyetemre készül, ezért egy kutatási vizsgaprojekten dolgozik: eredetileg a feminizmus a gótikus irodalomban lett volna a témája, ám egy merész húzással, inkább egy öt évvel ezelőtti eltűnés/gyilkosság felderítését tűzi ki célul – aminek sokan nem örülnek egy ilyen kisvárosban.

Forrás: Netflix

 

Öt évvel korábban Andie Bell (India Lillie Davies) eltűnt, és állítólag a fiúja, Salil Singh (Rahul Pattni) ölte meg, akit meg is vádoltak a gyilkossággal. Az igazságra nem derült fény, mert a srác öngyilkos lett, de jó szokás szerint mindenki megnyugodott:

biztos ő a tettes, hiszen a lelkiismeret-furdalás és/vagy a felelősségrevonástól való félelem vitte rá, hogy véget vessen az életének.

De Pip, a jelentéktelennek tűnő kis könyvmoly, nem elégszik meg ezzel a magyarázattal.

Forrás: Netflix

 

Minden markáns nyomozó mellé kell egy társ, esetünkben ez egy érdekes kombináció, hiszen a bűnbaknak kikiáltott fiú testvére, Ravi Singh (Zain Iqbal) társul be Pip mellé, és ketten kifejezetten szerethető és izgalmas párost alkotnak, akik folyton azon civakodnak, melyikük Sherlock és melyikük Watson. Aki arra gyanakszik, hogy nem marad el az incselkedő szerelmi szál sem, az jól tippelt, de előnyére legyen mondva a sorozatnak, hogy nem viszi túlzásba a romantikát, és

végig a rejtély megoldása, a nyomozás van előtérben, amit újabb és újabb fordulatokkal fejelnek meg.

Számtalan olyan krimisorozatot láttunk az elmúlt években, ami többet ígér az elején, mint amennyit bevált, vagyis sokkal grandiózusabb, sokkal érdekesebb maga az ügy, mint végül a megoldás – pedig pont fordítva kéne lennie. A Jó kislányok kézikönyve… azonban nem követi el ezt a hibát: a csavaron is csavar egyet, de úgy, hogy végül minden mozaikdarab a helyére kerül. Egyet kivéve.

Forrás: Netflix

 

Az előzetes is meglenget egy szeánszt, ahol Bell szellemét idézik meg a fiatalok, klasszikus környezetben: egy sátorozás alkalmával. A rögtönzött mini-ouija tábla – amin csak igen és nem van – működésbe lép, és olyan, mintha a lány szelleme válaszolna a kérdésekre. Aztán a misztikus szálat elmismásolják, és soha többé nem kerül elő: így viszont teljesen felesleges, és kilóg az amúgy konzekvensen realista dramaturgiából.

ez is érdekelhet

Elfojtásokkal és titkokkal terhelt a Netflix-tinik élete – Egyikünk hazudik kritika

A streamszolgáltató kamasz-krimije már a második évadjánál jár, és még mindig remekül lavírozik a bűnügy és hétköznapi dráma közt.

Lássuk!

 

Egy hagyományos detektívsztori

Szóval ez igazából egy klasszikus krimi, ami tényleg a rejtélyre helyezi a hangsúlyt, és szinte mindent ennek vet alá, ami egyfelől előnyére válik, másfelől egy kicsit hiányérzetünk is marad. A már említett Egyikünk hazudik azért is működik igazán, mert a bűnügy mellett beenged a kamaszok lelkivilágába, megmutatja, hogy igazából mindenki más – több vagy épp kevesebb –, mint amit kifelé mutat. Kimunkált és egyre jobban kirajzolódó karaktereket látunk, a Jó kislányokról ez sajnos nem mondható el. Ez persze nem akkora baj, hiszen

a hagyományos detektívtörténetekben sincsenek markáns jellemrajzok, de 2024-ben kicsit kevés, hogy csak felskiccelt figurák futnak a megoldás után.

Pláne, hogy a széria igyekszik egy fontos társadalmi előítéletet is bemutatni, ám azt is elég felületesen.

Forrás: Netflix

 

A gyilkossággal vádolt fiú, Salil ugyanis a származása miatt eleve hátrányból indul, ami már a Bell-lel való kapcsolatán is meglátszott: miként a testvére meséli, úgy csúfolták őket, hogy a szépség és a szörnyeteg. Ám sajnos a sorozat nem megy bele mélyebben a témába, így a nyomába sem ér a hasonló problémát boncolgató HBO-s szériának, az Aznap éjjelnek, melyben egy pakisztáni srácot vádolnak meg gyilkossággal. Oké, annak az a tétje, hogy bemutassa az egész procedúrát, ez meg könnyed, nyári krimi tiniknek, de

furcsa látni, hogy a Netflix mennyire beleállt eddig az előítéletek lerombolásába, és épp most lép kicsit hátrébb.

Forrás: Netflix

 

Mindez azonban nem sokat csorbít azon, hogy a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

igazi vakáció-sorozat, amit akár a vonaton, vagy a repülőn is le lehet darálni:

könnyed szórakozás, és csavaros borzongás – pont, mint egy klasszikus krimi. Emma Myers pedig megérdemelten lépett elő főszerepbe, és a sorozat sikerét látva nem kizárt a folytatás: alapanyag van bőven, hiszen még három regény vár megfilmesítésre.

 

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz összes epizódja elérhető a Netflixen.