A Star Wars legégetőbb kérdése: hordanak ruhát a vukik vagy nem?!?

Általában nem szoktak, de vallási okokból néha mégis – például ha a Jedi Rend tagjai, mint Kelnacca Az akolitusban.

A Csillagok háborúja univerzumában eddig azt szokta meg a néző, hogy az összes vuki jetiszerű, nagydarab, ruhátlan, emberszabású lény. Csakhogy nemrég a Disney+ kínálatában elérhető Az akolitus tévésorozat (a PORT.hu kritikája itt olvasható az első két részről) behozta a Star Wars-kánonba Kelnaccát, aki Chewbaccától eltérően Jedi-köntöst visel – no persze nem az Obi-Wan-féle molyrágta barna fürdőköpenyt, hanem a Köztársaság Fénykora-korszak sárga tunikáját.

A Mátrixot és a CSI-t majmolja az új Star Wars, de piszok jól áll neki

Sajnos az új szereplők egyáltalán nem olyan karakteresek és szimpatikusak, mint A Mandalóriban vagy az Andorban, és a vuki Jedi mestert is csak egy villanásra láthattuk.

Tovább

 

Joggal vetődhet tehát fel az egyszeri nézőben a kérdés:

most akkor hordanak ruhát a vukik vagy nem hordanak?!?

A Star Wars franchise valójában soha nem indokolta meg, hogy a vukik miért nem viselnek soha ruhát, de feltételezhető, hogy a szőrzetük egyszerűen szükségtelenné teszi számukra az ilyesmit. Vagyis: ugyanúgy, ahogy a kutyák is kibírják a perzselő nyári forróságot és a fagyos teleket egyaránt, Chewbacca is elvan egy szál semmiben a Tatooine sivatagában ugyanúgy, mint a Hoth fagyos jégvilágán. A vukik jellemzően csak praktikus ruhadarabokat viselnek, ilyen például egy szerszámostáska vagy a mexikói banditák módjára hordott töltényövet az ikonikus fegyverükhöz, a nyílpuskához.

Chewbacca is csak egyetlen alkalommal vett fel ruhát: amikor (az amúgy a hétköznapokban szintén ruhátlan) családjával együtt piros palástba bújtak az Élet Napja ünnepén,

a Star Wars Holiday Special legpusztítóbb jelenetében, Leia hercegnő áriázása alatt...

De mi van a vuki Jedikkel? A régi Star Wars-történetek között (amik ma már a Kánon helyett a Legendák kategóriába tartoznak) volt egy 1981-es Star Wars rádiójáték, amiből már elég korán kiderült, hogy minden vukinak van valamiféle kapcsolata az Erővel. Természetközeli népekről lévén szó, jobban jelen van az életükben ez a misztikus, mindent átható energiamező, mint egy zsúfolt technobolygó lakói esetében. És bár a vuki Jedik meglehetősen ritkák, a legtöbb esetben ők is illemtudóan felveszik a Jedik hagyományos viseletét (Burryaga és Gungi legalábbis így tettek, míg az Új Jedi Rend lovagja, Lowbacca nem hordott semmit).

A konklúzió tehát az, hogy

a Star Wars világában a wookie-knak a vastag szőrzetük miatt nincs szükségük ruhára, ám vallási okokból vagy a Jedi Rend előírásai miatt azért néhányan közülük fel szoktak öltözni.

(via Screenrant)