A Tiger King második évada tartogat néhány meglepetést

Bár elmarad a korábbitól, és oda a varázs, rejteget még titkokat a tigrisek lakta amerikai dél.

Ha nagyon akarja, a Netflix kiváló dokumentumfilmeket/-sorozatokat karol fel – hogy csak a true crime alkotásokat említsük, ilyen volt a Don't F*ck With Cats, a The Confession Killer vagy a streaming szolgáltató másik, hatalmas visszhangot kiváltott műsora, a Making a Murderer. Utóbbi fogadtatása és sorsa nagyon hasonló a Tiger Kingéhez:  mindkettő olyan megdöbbentő eseményeket mutatott be, hogy

nyomban felkarolta a média és a közösségi média, majd a közbeszéd hatására folytatódott a történet. 


Anélkül, hogy előreszaladnánk, már kezdettől sejthettük, hogy a Tiger King (magyar címén: Tigrisvilág) második évada nem fog akkorát szólni, mint az első, hiszen ez képtelenség lenne. Rebecca Chaiklin és Eric Goode mintegy véletlenül akadtak Joe Exoticra, hiszen

eredetileg egy floridai hüllőkereskedőnél forgattak, aki egy mérges kígyót kínált eladásra, majd megjelent egy furgon, hátuljában egy pumával. A rendezőpáros olyan abszurdnak találta ezt a jelenetet, hogy rögvest témát váltottak,

és ami oknyomozásnak indult, nevezetesen, hogy felkeressék az Egyesült Államokban azokat a magánállatkerteket, ahol nagymacskákat is tartanak, és kiderítsék, hogyan, milyen körülmények között tartják az állatokat, éles kanyart vett, mert a tigriseken kívül egy csomó fura szerzetet is találtak, az élen egy bizonyos Joseph Allen Maldonado-Passage nevű fickóval, ismertebb nevén Joe Exotickal. Az alkotók évekig forgattak, és a fegyvermániás, meleg, exhibicionista és teljesen őrült Exotic története olyan fordulatokat vett, amilyeneket még a legelszálltabb forgatókönyvíró sem tudott volna kitalálni. 

A férfi egyik ismerősével próbálta megöletni ősellenségét, a tigrismentő Carole Baskint, és a sorozat végeztével rács mögé került: dicstelen véget ért hát a Tigriskirály karneváli története.

No de mi történt azóta? Történt egyáltalán bármi érdemleges?

(Innentől kezdve lesz néhány SPOILER!) Nos, e kérdésre a válasz egyszerre igen és nem: igen, történt –épp csak nem olyan fejleményeket kapunk, mint amilyenekre vártunk. Exotic továbbra is börtönben van, így gyakorlatilag nem is látjuk őt a folytatásban, csupán egy kis ablakon át, telefonálás közben; mondanivalója pedig jórészt abban merül ki, hogy szerinte ártatlanul ül, és amúgy is mindenki hülye. Viszont megtudunk még egyet s mást a múltjáról, erőszakos apjáról és azokról az időkről, amikor rendőrként szolgált: ez korábban teljesen kimaradt. Azt is megleshetjük, hogyan vágatja olyan borzalmasra a frizuráját, saját maga legnagyobb megelégedésére.

Carole Baskin. Forrás: Frank Ockenfels / Getty Images


A hype során Joe Exotic figurája mellett a legnagyobb sajtóvisszhangot Carole Baskinnek, a floridai Big Cat Rescue tulajdonosának rejtélyesen eltűnt exférje esete kapta, hiszen azóta is keringenek olyan pletykák, melyek szerint a férfi vagy felszívódott, vagy a nő gyilkolta meg és etette meg a maradványait a tigrisekkel. És míg az eszelős Exotickal, bármilyen vadbarom is, tulajdonképpen rokonszenveztünk, a nőt eleve önelégült, manipulatív, hazug perszónának mutatta be a sorozat – szinte magától értetődött, hogy a közösségi médiában darabokra szedik, zaklatják, a fejét követelik. A tömegek lesz*rják az ártatlanság vélelmét, és már közvetlenül a bemutató után gyalázták, zaklatták, életveszélyesen megfenyegették a nőt.

Ezzel együtt a rendőrség leporolta az aktákat, és busás nyomravezetői díjat kínált annak, akinek bármi információja van az exférj, Don Lewis eltűnéséről, hollétéről – persze a sorozat nélkül valószínűleg feledésbe merült volna ez az egész, ahogy az állítások szerint korábban sem erőltették meg magukat.

Mi történt hát Don Lewisszal? Meghalt? Tigriscsemege lett belőle? Lelépett Costa Ricába házsártos felesége elől, és új életet kezdett?

Nem derül ki.

Bemutatnak néhány elméletet, miszerint a férfi talán nem volt olyan derék ember, mint ahogy azt korábban hittük, és talán él, talán nem; Baskin is gyanúsan viselkedett, de tulajdonképpen senki nem tud semmit. A rendőrség nevében egy nagydarab, mereven ülő fickó sejtelmesen rendre azt ismételgeti, hogy nem beszélhet semmiről. Talán majd a harmadik évadban.

Forrás: Netflix


Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne rossz a Tiger King második évada, de az a szürrealitás és őrület, ami az elsőt jellemezte, csak elvétve bukkan fel benne. A bérgyilkosos sztorin csavarintanak egyet, ami valóban meglepő fordulat, és a korábbiak legsúlyosabb pillanatait idézi.

Megismerünk néhány újabb elvetemült figurát, mint a Kolbászház nevű létesítményt üzemeltető, sztriptízrajongó, magát prédikátornak tartó férfit, a Joe Exotic szabadon engedéséért kampányoló, rommá varrt ügyvédet, aki a Tigriskirály arcmásával felcicomázott magánrepülőn utazik Washingtonba, hogy elnöki kegyelmet kérjen,

de a Capitolium ostroma előtti eseményekbe csöppenve az egyik tüntető elzavarja a fenébe, továbbá egy halottakkal kommunikáló médiumot, aki teátrálisan elhányja magát, mondván, itt bizony gyilkoltak, majd médiumi képességeit latba vetve sírdogálva elmondja, hogy a kerti budi mellett van egy papírtálca, amin bontott csirke volt. De már nincs. 

Míg az első évadban méltatlanul megfeledkeztek magukról a fogságban tartott tigrisekről, most egy új szál bemutat egy olyan magánállatkert-tulajdonost, aki a leggusztustalanabb módon zsákmányolja ki szerencsétlen állatokat, és a nagyobb haszonért rendre meg is csonkítja őket. A verandáján üldögélve káromkodva hőzöng, hogy a tigrisek a vagyontárgyai, s ha épp olyan kedve van, le is lőheti mindet. De szerencsére a hulljon a férgese jegyében nem a gyönyörű állatok hullanak, hanem ez a furkó, aki jól megkapja a magáét.

Biztosra vehető, hogy folytatódik a sorozat, hiszen Joe Exotic a rácsok mögött, Don Lewis sorsa továbbra sem tisztázott, és az első évadban már bemutatott Jeff Lowe-nak is sok rejtegetnivalója akad még.

Csakhogy a címszereplő paprikajancsi, továbbá tarka kompániája és ősellensége nélkül oda az a groteszk, mágikus realista világ, az a sajátos hangulat, ami oly sikeressé és kiemelkedővé tette az előzményt. 

 

A PORT.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.