A Tinder-svindler visszatért az Instagramra, és megint üzent

Hamarosan megosztja a saját verzióját a Netflix dokumentumfilmjében állítottakról, addig is türelmet kér. A megkárosított nőket közben rengetegen segítik, hogy visszafizethessék azokat a kölcsönöket, amiket a csaló "megsegítésére" vettek fel.

Épp nagyot megy a Netflixen Felicity Morris, a Don't F**k With Cats alkotójának új dokumentumfilmje, A Tinder-csaló (The Tinder Swindler), és máris felsorakozott a Tiger King vagy a Making a Murderer mellé, azaz rögtön a bemutató után komoly visszhangot váltottak ki, és a nyilvánosság hatására az érintettek élete máris új irány vett. (A filmről szóló friss kritikánk itt olvasható.)   

A Tinder-csaló olyan nők történetét meséli el, akikkel a Simon Leviev álnevet használó Shimon Hayut a Tinderen ismerkedett meg, és magát az izraeli gyémántmogul, Lev Leviev fiának és örökösének kiadva menten luxusutazásokra invitálta azokat, majd hamarosan azt állította, hogy sürgősen pénzre van szüksége, és olyan ügyesen levette a lábukról a nőket, hogy milliós kölcsönöket vettek fel, hogy kisegítsék a férfit. Hayut aztán lelépett a pénzzel, a nők pedig maradtak, nyakukon a hatalmas adóssággal.

Forrás: Netflix

 

A Tinder szóvivője elmondta, a norvég VG című újságban megjelent, a férfi mesterkedéseit bemutató cikk után kitiltották "Simon Leviev"-t, ahogy a Match Group Inc. többi társkereső oldaláról és szolgáltatásáról is. "A dokumentumfilm megjelenését megelőzően további belső vizsgálatokat végeztünk, és meg tudjuk erősíteni, hogy Simon Leviev nem aktív a Tinderen egyik ismert álneve alatt sem." – tette hozzá a szóvivő, mégis, a film február 2-i bemutatásának idején Hayut még mindig jelen volt a Tinderen.

A férfi Instagramon dokumentálta fényűzését kétszázezer követőjének, a film bemutatása után pedig egy rövid üzenetet osztott meg:

A következő napokban megosztom a történetem, amikor kitalálom, hogyan tudnám a legjobban és a legtiszteletteljesebben elmondani mind az érintetteknek, mind magamnak. Addig is, kérem, maradjanak nyitott szívvel és lélekkel.

Ezután hamarosan törölte a profilját.

Február 7-én aztán ismét visszatért az Instagramra, és tagadta az őt ért vádakat:

Ha csaló lennék, miért szerepelnék a Netflixen? Úgy értem, akkor le kellett volna már tartóztatniuk, amikor még készült a film.

Majd egy másik Instagram-sztoriban így folytatta:

Legfőbb ideje, hogy a hölgyek elmondják az igazságot. Ha nem tudod megadni nekik a világot, akkor a tiédet fogják pokollá változtatni.

Mindeközben Cecilie Fjellhøy, Ayleen Koeleman és Pernilla Sjoholm, azaz a filmben bemutatott megtévesztett károsultak létrehoztak egy GoFundMe oldalt, hogy segítséget kérjenek a felvett kölcsönök visszafizetésére – és az emberek segítettek is nekik.

Az elmúlt napok forgószélként tomboltak, és mi hárman (Ayleen, Pernilla és Cecilie) teljesen megdöbbentünk, padlót fogtunk a mindenhonnan érkező együttérzés és támogatás áradatától. A puszta szeretet több mint amire valaha is számítottunk, és nagyon hálásak vagyunk mindannyiótoknak. Nem akarjuk, hogy még több embert becsapjanak. Tisztában vagyunk vele, hogy ezer más méltó ügy van, amire adományozhattok, és örökké hálásak maradunk, ha úgy döntötök, hogy segítetek. Mi csak az életünket szeretnénk visszakapni.

(Forrás: NME, The Hollywood Reporter)