Agyeldobós sci-fi lett Salma Hayek és Owen Wilson új filmje

Nagyon nagy kár, hogy az előzetes elspoilerezte szinte a teljes sztorit. Kritika az Amazon Prime Bliss című filmjéről.

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y !

A sokadik home office-ban eltöltött hetem után nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy a világméretű koronavírus-járvány abszolút nyertesei (a futárcégek mellett) a streaming szolgáltatók. Soha ennyi filmet és sorozatot nem néztem még meg ugyanis a tévében, mint mostanság. A mozizásnak már a járvány előtt is nyílt sisakkal hadat üzenő online platformok közt mára kikristályosodott egyfajta stabil erősorrend: a tényleg felfoghatatlan mennyiségű kontentet ránk zúdító Netflix nyomában szorosan ott liheg a Disney+ és az HBO GO/Max, dobogóról örökké lecsúszó Amazon Prime pedig körökkel lemaradva kullog mögöttük.

Ez a bebetonozódni látszó 3+1 felállás viszont már csak amiatt is érthetetlen, mert a pici online könyvesboltból mostanra megkerülhetetlen szórakoztatóipari óriássá hízó Amazon jópárszor megvillantotta már korábban is az oroszlánkörmeit. Olyan kultikus Neil Gaiman- és Philip K. Dick-regényekből készítettek tévésorozatot, mint az Elveszett próféciák és Az ember a fellegvárban, náluk debütált a Star Trek: Picard, szinte nincs olyan hónap, hogy ne kerülne be a hírekbe valamilyen formában az egymilliárd dollárból készülő Gyűrűk Ura-sorozatuk, forgattak már nácivadászos filmet Al Pacinóval Hunter címmel, tető alá hozták Eddie Murphy-vel az Amerikába jöttem 2-t – de valahogy mégsem tudja megszorongatni az Amazon a három legnagyobb riválisát. Sajnos a legújabb sci-fijük, a február 5-én debütált Bliss sem ingatja meg a Netflix, az HBO és a Disney+ trónját.

Forrás: Amazon.com

 

Pedig egyáltalán nem lett rossz film a Bliss. A főszerepben két olyan nagynevű hollywoodi sztár brillírozik, mint Salma Hayek és Owen Wilson. A történet pedig kicsit Mátrix, kicsit A 13. emelet ugyan, de mindenképpen egy csavaros, agyeldobós sztori. Egy Greg nevű, végletesen ábrándos, az unalmas irodai munkahelyén csak tengő-lengő, gyógyszerfüggő, elvált fickó (őt alakítja Owen Wilson) feje fölött váratlanul összecsapnak a hullámok: kirúgják az állásából és a lánya is hatalmasat csalódik benne, mert nem nagyon remekel az apaszerepben. Greg ebben a nyomorúságos élethelyzetben találkozik össze egy titokzatos, hajléktalan nővel, a törvényekre fittyet hányó, szintén gyógyszerfüggő Isabellel (őt alakítja Salma Hayek). Az asszony szentül meg van győződve arról, hogy Greget régről ismeri, a körülöttük lévő lepukkant, szürke nagyvárosi környezet pedig csak egy bonyolult, biomechanikus számítógépes szimuláció...

Greg természetesen először kételkedik, és inkább a ballagására készülő lányával (no meg egy váratlan munkahelyi baleset következményeivel) szeretne foglalkozni, hátha még rendbe tudja hozni az életét. Ám amikor kiderül, hogy bizonyos sárga pirulák bevételével képes manipulálni az őt kürölvevő állítólagos szimulációt, rádöbben, hogy lehet némi igazság Isabel őrült konteójában, és tényleg létezhet az a bizonyos másik, sokkal szebb világ, ahol Isabel, sőt, maga Greg is egy furcsa kísérlet fehérköpenyes agytrösztje. Vagy pont ellenkezőleg? Greg és Isabel igazából csak túl sokat nyeltek le egy sárga kristályok formájában árult, új drogból, ami miatt egy álomszerűen szép, számítógépes szimulációt tartanak a valódi világnak, és kezdenek teljesen eltávolodni a szürke valóságtól, amiben csak addig élnek, amíg össze nem szedik a pénzt a sárga cuccra? Igencsak érdekfeszítő kérdéseket feszeget ez a film, és a saját maga által írt forgatókönyvből dolgozó rendező, Mike Cahill is ügyesen lavírozgat abban a kérdésben, hogy most akkor melyik valóság az igazi a kettő közül – bár tény, hogy kicsit jobban is megdolgozhatott volna azért, hogy a nézőnek tényleg leolvadjon az agya a film alatt.

Épp ezért óriási baki, hogy már az alábbi előzetesben előre lelőtték az összes poént és nagy csavart!

De tényleg...

No de ha az Amazon nem pakolja tele látványos jelenetekkel és ezzel az izgalmas „Akkor most melyik is az igazi világ, ahonnan egy másikba menekülünk át?”-polémiával a fenti előzetest, akkor vajon felfigyeltek volna az emberek a Bliss-re a Netflix-HBO-Disney+ triumvirátus elképesztő kontentáradata közepette? Miért pont mostanra időzítette az Amazon a filmjét, amikor régóta tudvalevő volt, hogy a Disney+ szintén év elején állítja csatasorba a valódi és a virtuális világ közti ki-be ugrálásra felépített WandaVisiont? Élvezhető-e ez a lírai képekben és dramaturgiai csavarokban bővelkedő Amazon-film úgy, hogy lényegében a trailerhez hasonlóan most én is elspoilereztem az egészet ebben a kritikában?

Dsuang Dszi álmodja a lepkét, a lepke őt és mindhármunkat én?

Tessék lenyelni Owen Wilson és Salma Hayek sárga piruláját, aztán majd kiderül!

Kiknek ajánljuk? Mátrix-rajongóknak, sci-fi kedvelőknek, valamint mindenkinek, aki meg van győződve arról, hogy Owen Wilson egy csapnivaló csepűrágó, aki kizárólag csak blőd vígjátékokban tud ökörködni. Itt van ugyanis a csattanós válasz arra, hogy egyáltalán nem vígjátékbohóc, hanem drámai szerepekben is kitűnően teljesítő, méltatlanul alulértékelt színész.

Ítélet: 6/10

Forrás: Amazon.com