Az Állj mellém! forgatása is nagy kaland volt

Összeszedtünk néhány izgalmas kulisszatitkot a kultikus ifjúsági filmről, ami már elérhető az HBO GO-n.

  • Arról már írtunk a Porton, hogy miért különleges film az Állj mellém! Ez az egyik olyan Stephen King-adaptáció, amelyet az író is annyira szeretett, hogy a meghatódottság miatt ki kellett jönnie a vetítésről.
  • Kis híján Adrian Lyne lett a film rendezője, de a 9 és fél hét forgatása elhúzódott, így kapta meg Rob Reiner a munkát.
  • River Phoenix először Gordie Lachance szerepére jelentkezett, de a rendező úgy látta, hogy Chris Chambers karaktere jobban passzolna hozzá. A színész és szerep közt valóban sok a hasonlóság, kezdve a zűrös gyerekkortól a habitusig, ráadásul Phoenix sorsa is hasonlóan alakult később. A színész annyira azonosult a szereppel, hogy amikor nem tudott hazautazni a családjához, fel kellett keresnie egy pszichiátert.
  • Reiner maga is színész, Kiefer Sutherland szerint ennek is köszönhető, hogy a legjobb teljesítményt tudta kihozni a szereplőkből. Reiner a forgatást megelőzően, 1985 júniusában a négy gyerekszínésszel improvizációs gyakorlatokat végeztetett, hogy kialakítsa bennük az egymás iránti bizalmat. Többek közt egymás mozdulatait kellett leutánozniuk, és szóban navigálni a hotelben bekötött szemmel mászkáló társakat.

  • A tábortüzes jelenet forgatásánál, amikor Chris karaktere kitárulkozik, Reiner úgy érezte, hogy Phoenix játéka lehetne meggyőzőbb is. Azt javasolta neki, hogy gondoljon az életéből egy olyan epizódra, ahol egy felnőtt cserben hagyta, és használja fel ezt az érzést. A trükk bevált, olyannyira hogy utána a rendezőnek kellett megvigasztalnia a zokogó színészt.
  • A történet szerint a srácok megtalálják egy eltűnt fiú holttestét. Reiner nem engedte, hogy a színészek lássák a forgatás előtt a testet, illetve a színészt, aki a hullát “alakította”, hogy minél őszintébb legyen a reakciójuk a felvétel során.
  • Abban a jelenetben, ahol Gordie-t és Vernt majdnem elüti a vonat, a két színész, Will Wheaton és Jerry O'Connell nem tűnt elég ijedtnek. Reiner annyira dühös lett, hogy elkezdett velük kiabálni, amitől a fiúk sírva fakadtak. Így már sikerült meggyőzően alakítaniuk a következő felvételnél.
  • Nem csoda, hogy a vonatos jelenetben nem félt a két színész, a szerelvény ugyanis nagyon messze volt tőlük, de mivel az operatőr egy olyan 600 mm-es fókuszlencsét használt, amely összenyomta a teret, a felvételen úgy tűnik, mintha közvetlenül mögöttük lenne a vonat. A jelenet során dublőröket is használtak, négy alacsony női kaszkadőrt, és funérlemezeket is lefektettek a sínek közé, hogy könnyebben menjen a futás. Egy teljes hétig tartott ennek az egy jelenetnek a forgatása.

  • Reiner és Corey Feldman 30 különböző nevetést próbáltak ki Terry karakterének, amíg megtalálták a tökéleteset.
  • Annak érdekében, hogy karakterben maradjon, Kiefer Sutherland a két felvétel közt is gyakran piszkálta a négy főszereplőt, akit a szerepe szerint is zaklatnia kellett.
  • Sutherland egy interjúban azt állította, hogy az egyik forgatási helyszín közelében reneszánsz tematikájú vásárt tartottak, ahová a stáb is benézett. Jerry O’Connell vett egy sütit, amiről azonban kiderült, hogy marihuána van benne. Két órával később találtak rá a színészre a parkban, ahogy betépve zokogott.
  • Reiner mint meggyőződéses cigarettaellenes aktivista, ragaszkodott hozzá, hogy a filmen a színészek ne igazi, hanem salátalevélből sodort cigit szívjanak.
  • Wil Wheaton, aki az eseményekre visszaemlékező írót alakítja, felnőve maga is írt vagy fél tucat könyvet.