Black Space - Az üvegszemű zsaru esete a gyilkos tinikkel

A Netflix izraeli sorozata egy iskolai mészárlással kezdődik, és bár az elején hihetnénk azt, hogy a tettesek palesztinok, hamar másik irányba indulunk. Aztán megint másikba, és újra másikba.

Az, hogy az izraeli Netflix sorozatnak miért pont Black Space a címe, és ezt a címet miért nem fordították le magyarra, csak a harmadik epizód végén derül ki, azt viszont sosem tudjuk meg, hogy a legelején látott iskolai mészárlás elkövetői miért viselnek unikornis maszkot – pontosabban unikornis koponya maszkot -, és abból hogyan látnak ki, pedig engem tényleg érdekelt volna. Más azonban kiderül.

Vagyis filmünk elején a kisvárosi Rabin Középiskola végzőseinek tartott ünnepségen váratlanul tüzet nyit három vagy talán több unikornis maszkos merénylő. Kitör a pánik, de senki sem tud menekülni, a bejáratokat lezárták, a kiérkező rendőrök, köztük az üvegszemű Rami Davidi felügyelő (Guri Alfi) is csak nehezen tud bejutni. A lövöldözést követően négy halottat találnak, de fegyvert nem. A gyanú először a tetőn dolgozó palesztin vendégmunkásokra terelődik, de Davidi ösztönösen érzi, hogy másról van szó, és hamar kiderül, hogy a tettesek az iskola tanulói, csak azt nem tudjuk, kik és miért tették, amit tettek. Az mindenesetre fontos kiindulópont, hogy csak négy halott van, ami Amerikában még a hírekbe sem kerülne be, hiszen a fegyveresek sokkal több diákkal végezhettek volna.

Davidi felügyelő azonban, aki történetesen pont ide járt annak idején, a fejébe veszi, hogy kideríti az igazságot, de nincs könnyű dolga. Egyrészt azért, mert felesége bármelyik nap szülhet, másrészt gondok vannak az üvegszemével – ami viccesen hangzik, de ez egy teljesen életszerű dramaturgiai elem -, harmadrészt, mivel a rendőrségen mindenki tudja, milyen nehéz vele dolgozni, kap egy partnert, egy talán túlontúl is csinos kolléganőt (Reut Alush) a fiatalkorúakkal foglalkozó részlegről, mégiscsak gimisek a gyanúsítottak – összesen 356-an. Azt persze csak szülőként gondolom, hogy ez irdatlan nagy szám, ha egy kisvárosi suli végzős évfolyamát nézzük, de a forgatókönyvíróknak legalább van anyaga 8 epizódon át eljátszani azzal, kik lehettek a tettesek, és mi az indíték – és ez még csak az eleje, mert új áldozatok is vannak.

Bár egy középiskolában járunk, és a szereplők zöme gimnazista, és rengeteg a hasonlóság például az ugyanilyen közegben játszódó spanyol Elittel (2018) – itt is összecsapnak a suliban a gazdagok és a szegények, illetve a különböző szubkultúrák -, a Black Space meglepő módon nem a tiniknek szól és a tinikről szól. Ezt a sorozatot azoknak csinálták, akik bírják az olyan kiégett, sokat látott rendőr karaktereket, mint Rami Davidi, mert mindez csakis miatta izgalmas. A tiniszál sokszor meg is botlik, néha saját logikájába ütközik, a tiniket játszó színészek közül pedig csak kevés érdekes akad, a civilként teljesen másként kinéző Guri Alfi (A HR manager, Ha-Sodot) viszont lenyűgöző. Olyan intenzitást visz az egyébként is kellően összetett, saját drámával is rendelkező karakterébe, hogy az elképesztő, miatta éri meg megnézni ezt az egyébként teljesen korrekt módon összerakott izraeli sorozatot. A kifakult, lejárt szavatosságú üvegszem pedig baromi jó ötlet, plusz pont jár érte!

Értékelés: 7/10