Eltűnt a rasszista klasszikus a streamelős szolgáltatás oldaláról

A rabszolgatartást romantizáló Elfújta a szélt jelenleg hiába keresi a néző az HBO Max kínálatában. Hamarosan azonban a történelmi hátteret magyarázó kiegészítésekkel kerül vissza.

Az 1939-es, nyolc Oscar-díjas alkotást a mai napig a filmművészet korai időszaka nagy klasszikusának tartják, de a bemutatása óta eltelt évtizedek alatt erősen meghaladottá vált a történelemszemlélete. Az amerikai polgárháború idején a rabszolgatartó délen játszódó alkotás romantizálja a korabeli ültetvények világát és a konföderációt.

Az Elfújta a szélt nemrégiben a 12 év rabszolgaság forgatókönyvírója, John Ridley kritizálta az LA Times hasábjain, amiért „amikor épp nem a háború előtti delet dicsőíti, akkor ignorálja a rabszolgatartás borzalmait, ezenkívül tovább mélyíti a színes bőrű emberekhez kapcsolt fájdalmas sztereotípiákat”. A mű egy nappal ezután tűnt el az HBO Max kínálatából – de az eltávolításnak minden bizonnyal van köze a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant tiltakozáshullámhoz is.

„Az Elfújta a szél annak az időnek a terméke, amelyben született, és emiatt tartalmaz néhány olyan előítéletes etnikai és faji ábrázolást, ami sajnálatos módon elterjedt volt az amerikai társadalomban. Ezek a rasszista ábrázolások helytelenek voltak már akkor is, és ma is helytelenek, ezért úgy éreztük, felelőtlenség lenne magyarázat és kritika nélkül fenntartani ezt a címet a kínálatunkban.

Mivel a rasszista ábrázolásmód határozottan ellentétben áll a WarnerMedia által képviselt értékekkel, amikor a film visszakerül az HBO Maxra, ez a történelmi kontextust megvilágító kritikai magyarázattal ellátva fog megtörténni, de csorbítatlan formában,

mivel ellenkező esetben olyan lenne, mintha azt mondanánk, hogy ezek az előítéletek sosem léteztek. Ahhoz ugyanis, hogy egy igazságosabb, egyenlőbb és befogadóbb jövőt teremtsünk, először is meg kell ismernünk és értenünk a történelmünket” – olvasható a streamelős szolgáltatást működtető cég hivatalos közleményében.

Dumbó. Forrás: port

 

Korábban a Disney+-nál is merült fel hasonló probléma, de ott zéró toleranciát hirdettek a rasszista tartalom ellen – még akkor is, ha az valamely klasszikusban fordul elő. Így a Rémusz bácsi meséit teljesen eltávolították a kínálatukból, a Dumbó című animációs filmből pedig kivágtak egy rasszista jelenetet. Az Elfújta a szél (időleges) eltávolítása kapcsán egyébként az Independent újságírója – bizonyítva, mennyire létező és nem elszigetelt probléma mindez – összeszedett még kilenc olyan filmklasszikust, amely problémásan jeleníti meg a kisebbségeket, az Álom luxuskivitelben című romantikus drámától kezdve a Tizenhat szál gyertya című nyolcvanas évekbeli tinikomédián át a tavalyelőtt bemutatott Zöld könyvig.

(via NME)