És egyszer csak…: végre megtörtént, amire minden rajongó várt

Legalábbis a kettőből az első nagy visszatérés lezajlott a Szex és New York-folytatás folytatásának hetedik epizódjában. Kritika, túl a második évad felénél, az eddigiekről.

A fentiekkel természetesen Aidan és Samantha nagy visszatérésére gondolunk – ahogy azt nyilván minden rajongó pontosan tudja, hiszen egy időben másról sem szóltak a hírek. Miközben az igazi aduász, a kultsorozat alkotóitól és szereplőitől sajnálatos módon teljességgel elhidegült Kim Cattrall szenzációszámba menő megjelenésére egészen a fináléig kell várnunk, addig Carrie nagy szerelme (Mr. Big után természetesen) újbóli megjelenése a 11 részes széria hetedik epizódjában zajlott le.

Előbb azonban vegyük sorra, hogy mi mindent láthattunk addig. Nos, a Szex és New York-sorozat és -mozifilmek folytatásaként 2021-ben debütált, a négy helyett három főhősnő, Carrie, Miranda és Charlotte középkorú éveiről mesélő És egyszer csak… második évada

semmiféle meglepetést nem tartogat,

hiszen egészen pontosan az történik benne, amit az alkotók megígértek. Azaz SPOILER! egyrészt azt mutatják be, hogyan küzd tovább a gyásszal és Big hiányával, illetve hogyan próbál meg továbblépni Carrie, másrészt mélyebben belemennek az eddig csak színes mellékfigurákként szerepeltetett karakterek személyiségébe és sorsába is.

 

Az első évadról írt kritikánk

És egyszer csak… jó lett az új Szex és New York

Az első két rész után alaposan lehúztuk az HBO GO romantikus sorozatát, a legendás Szex és New York És egyszer csak… című folytatását. De a szériát továbbnézve megváltozott a véleményünk, és nem félünk közzétenni.

Tovább


Szóval félreértés ne essék: ezúttal minden pejoratív mellékzönge nélkül, abszolút pozitív értelemben értjük, hogy a folytatás, amire vártunk, nem szerez meglepetést,

hiszen ez a lehető legjobb, ami történhetett vele – hogy az első évad szenzációi és bombasztikus történései, drasztikus változásai SPOILER! (Mr. Big halála, Miranda válása és szexuális pálfordulása stb.) után az alkotók egy kicsit jobban elmélyednek a figurák lelkivilágában. És nem csak Carrie Bradshaw-éban.

Nagyon jót tett az És egyszer csak...-nak, hogy az olyan mellékfigurák, mint Che (Carrie podcastvezető-társa, egyúttal Miranda szerelme), Lisa (Charlotte szülőtársa a gyerekek iskolájában) vagy Nya (Miranda egyetemi professzora) végre nemcsak a Szex és New York-„lányok” egzotikus kiegészítőiként funkcionálnak (annak ellenére, hogy úgy is jól működtek), hanem

saját érzelmi életet, saját konfliktusokat és problémákat, saját megoldásokat, saját cselekmény- és karakterívet kapnak.
Forrás: HBO Max


Úgy tűnik, a mindenkit érdeklő pikáns témák után

a Szex és New York-univerzum végre elérkezett a nagykorúságba,

és egy, a szó legnemesebb értelmében vett felnőttsorozattá vált – azaz felnőttszámba veszi a nézőit és rajongóit, és elhiszi róluk, hogy a kicsit belemenősebb, „lelkizősebb”, komolyabb témákkal is le lehet kötni őket, nem csak a szexről szóló diskurzussal és Carrie életének szappanoperai fordulataival.

Szex persze így is van bőséggel (igazából már a második évad nyitánya egy, a hősök szexuális tevékenységét részletező montázzsal sokkol, de a későbbiekben is számos ágyjelenet vár ránk, melyek során elsősorban a Mirandát alakító Cynthia Nixon bizonyul bevállalósnak), és a szappanoperai fordulatok sem hiányoznak – az egész mégis sokkal érettebb benyomást kelt, hiszen végre rendesen ki van dolgozva minden karakter, és nem csak azért szerepelnek, hogy legyen egy nonbináris, egy indiai vagy egy afroamerikai figura is a kínálatban.

Forrás: HBO Max


Szóval az És egyszer csak… második évada a szó szoros és átvitt értelmében is kifejezetten kitárulkozó, és mindkettő nagyon jól áll neki – hiszen a mai testképzavaros, Insta-szűrős, fiatalságfetisiszta, képmutató világban van abban valami kifejezetten üdítő, hogy egy közel 60 éves nő megmutatja magát meztelenül. És a lelki kitárulkozást is igen felszabadító figyelni, hiszen lehet, hogy nézőként igazából már a nulladik ponttól pontosan tudtuk, mi lesz a vége Che és Miranda kapcsolatának (az új részekben meg aztán pláne feltűnő, mennyire nem illenek össze), de nagyon izgalmas végigkövetni, amíg a figura rádöbben az igazságra, és magától is eljut idáig.

Na de vissza a már emlegetett és várva várt nagy visszatérésekhez! Miközben a fekete öves rajongók a közösségi médiában már előre köpködtek amiatt, hogy az alkotók visszahozzák Aidan karakterét, mondván, hogy

„egész Manhattanben nem találtak más férfit, akivel össze lehetne hozni Carrie-t?”,

hiszen a főhősnő nem bánt épp a legszebben egykori szerelmével, az egész igazából kifejezetten hitelesen van megjelenítve.


A hetedik epizódig ugyanis részletesen végignézhetjük, ahogy Carrie, részben külső nyomásra, részben belső indíttatásra, újra belevág az ismerkedésbe és randizásba, és csak azután ír egy e-mailt Aidannek, hogy mi újság vele, miután már befürdött ezekkel a próbálkozásokkal.

És hát melyikünkkel nem történt már meg, hogy egy gyenge pillanatunkban ráírtunk az exünkre, vagy ha idáig nem is merészkedtünk: eszünkbe jutott, hogy ráírjunk?

Aidan felbukkanása ráadásul még ennél is organikusabban van beledolgozva a cselekménybe, mivel nagyon fontossá válik a főhősnő lélektani fejlődésében. Ez az a pillanat ugyanis, amikor azzal a felkiáltással, hogy

„valamelyik kapcsolatot jobb a múltban hagyni, mást viszont nem”,

végre meg tud szabadulni Mr. Big árnyékától, és képessé válik a továbblépésre.

Forrás: HBO Max


Szóval lehet, hogy a figurát alakító John Corbett visszacsalogatása rajongósimogató gesztus volt az alkotók részéről (ami a kedvezőtlen Twitter-visszhang miatt igazából eleinte fordítva sült el), de

maga a megvalósítás kiválóan sikerült.

Ilyen előzmények után már azt is elhisszük, hogy az első évadból fájóan hiányzó Samantha visszavezetése is ízlésesen lesz megoldva.

Már most pontosan lehet tudni, hogy Kim Cattrall csak cameózni fog, és a megjelenése valószínűleg csak egy főhajtás lesz a karakter előtt, de hajlamosak vagyunk elhinni, amit Sarah Jessica Parker nyilatkozott a témában: hogy egy érzelmileg kulcsfontosságú pillanatban történik meg, és egy kiemelt ponton zajlik le Carrie fejlődése szempontjából. Van, amit nem lehet megjavítani (értsd: Cattrall és a többi színésznő kapcsolatát), de Aidan visszavezetése után megszavazzuk a bizalmat az alkotóknak, és reméljük, hogy Samantha felbukkanását is úgy oldják meg, hogy az ne legyen erőltetett. Az eddig látottak alapján még a korábbiaknál is nagyobb kíváncsisággal várjuk!

 

Ezt nyilatkozta Kim Cattrall és SJP Samantha visszatéréséről

Kiábrándította a Szex és New York-rajongókat Kim Cattrall

Nem fog visszatérni az És egyszer csak...-ba, be kell érnünk a cameójával.

Tovább