Eszelősen vicces az HBO új szuperhőssorozata, a Peacemaker

John Cena az idétlen sisakos muszklimiska igazságtevő szerepére született: ő a szegény ember Batmanje, aki ölni tudna a világbékéért!

Hiába írunk 2022-t, sajnos bizonyos nyugati mainstream produkciók ma is ugyanúgy csak sokéves késéssel futnak be Magyarországra, mint anno a '80-as és a '90-es években – már ha egyáltalán befutnak... Miközben a fél világ azon forrong, hogy a Book of Boba Fett sehol sincs menőségben a hamarosan 3. évadához érkező The Mandalorianhez képest (ráadásul Bébi Yodához hasonló like-mágnest se rakott bele a Lucasfilm),

idehaza még egyetlen produkciót sem láthattunk hivatalosan a Disney+ háza tájáról.

De nem áll jobban a szénánk a konkurens HBO Max saját gyártású sorozatai esetében sem. Igaz ugyan, hogy a magyarországi HBO GO-n elcsíphető a nagynevű kontentgyár aktuális adu ásza, a Szex és New York folytatása, az És egyszer csak..., a Suicide Squad-mozifilmek spinoffját, a Peacemakert már nem kaptuk meg, holott soha olyan népszerűek nem voltak világszerte (Magyarországot is ideértve) a Marvel és a DC köpenyes igazságosztói, mint az utóbbi néhány évben! Arra a kérdésre viszont, hogy mi, lesajnált közép-kelet-európaiak mikortól nevethetünk a Peacemaker – Békeharcos című akciósorozaton, az HBO Holding Zrt. sajnos olyan választ adott, hogy azt az okos lány is megirigyelhetné a Mátyás királyos mesében:

Az HBO MAX hazai indulása után lesz nálunk is elérhető.

No de mikor indul el Magyarországon az HBO Max? Nem tudni. A Media1 értesülései szerint 2022. március 8-án, ami még ha megalapozott füles is, nem holnap lesz. Pedig ha valami megérdemelné, hogy a világ összes geekje egyszerre kacarásszon és hüledezzen rajta, az pont a Peacemaker, amiről

túlzás nélkül kijelenthető már 5 rész után is, hogy ez az utóbbi évek legmenőbb DC-produkciója! Túltolt kúlság, rekeszizom-szaggató idiotizmus, lórúgás erejű dramaturgiai csavarok, patakvér és totális őrület – pont, ahogy szereted!

Peacemaker mindig is másodvonalbeli DC-karakter volt, aki hiába űzte 1966 óta a bűnt a maga sajátosan durva eszközeivel a képregények lapjain, sosem alakult ki körülötte akkora kultusz, mint kollégái, Batman, Superman, Wonder Woman vagy épp a Macskanő körül. A figura igazából csak tavaly, a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag kirobbanó sikere után került be a mainstreambe, hála az író-rendező James Gunn-nak, aki zseniális humorral faragott premier ligás szupersztárt a DC-képregények olyan alsó- és senkiházi figuráiból, mint Bumeráng Kapitány, King Shark vagy a Patkányfogó.

No meg az idétlen sisakos muszklimiska Peacemeaker, aki most saját sorozatot is kapott, és akit a rendező afféle bratyizós, bunkó anti-Amerika Kapitányként festett le, holott

soha senkire nem illett még annyira „a szegény ember Batmanje” jelző, mint Peacemakerre.

Ráadásul ez az eposzi jelző ezúttal szó szerint értendő. Hiszen amíg Bruce Wayne egy hatalmas családi kúriában alussza át a napot, miután péppé verik éjjelente a gengszterek, addig a vasalóállú Christopher Smith-nek csak egy isten háta mögötti lakókocsiparkban jutott egy kis patkánylyuk, ahol nem kifinomult eleganciájú, diszkrét inas kelti fel, ha szükség van rá, hanem az USA címerállata, egy fülsértően vijjogó fehérfejű rétisas.

Ugyanakkor Batman és Peacemeaker között rengeteg a hasonlóság. Egyiküknek sincs szuperereje, így a rosszfiúk elleni harcban csak élsportolókat megszégyenítő testi erejükre, fürgeségükre és szívósságukra, valamint harcművészetekben való jártasságukra és hajthatatlan igazságérzetükre hagyatkozhatnak. No meg persze néhány kütyüre (Peacemaker sisakja például amilyen idétlen, pont annyira hasznos a röntgenlátással és egyéb trükkjeivel). Mégis van egy éles határvonal, ami elválasztja a két (anti)hőst:

miközben Peacemaker ölni tudna a világbékéért, addig Batman sosem gyilkol – akár azt is kockáztatva ezzel, hogy egy sittre vágott szuperbűnöző a szabadulása után ártatlanok millióival végez...

Ez a morális dilemma egyébként szó szerint előkerül az egyik sorozatbéli veszekedésben. Peacemaker pedig kitartóan érvel a saját igazsága mellett (miszerint a magasabb jó érdekében belefér pár stikli, disznóság és gazság), miközben maximális fordulatszámon törnek a csontok, fröcsög a vér és kezd el szúrni a néző oldala a sok röhögéstől, mert a sorozat annyira túltolja az erőszakos jeleneteket, hogy a verekedések inkább emlékeztetnek egy Tom és Jerry- (vagy inkább Happy Tree Friends-)epizódra, mintsem egy szuperhősös sorozatra.


Na de tényleg megérdemel egy saját szériát egy gyilkos kedvű, kigyúrt óriáscsecsemő? Tényleg! A pankrátorból lett színész (na jó, inkább „színész”), John Cena ugyanis erre a szerepre született: Peacemaker röhejes maskarája úgy feszül a koksztól duzzadó izmain, mintha világ életében ebben parádézott volna. Ha Stallone egyenlő Rambo piros fejpántjával (és Rocky bokszkesztyűjével), Schwarzenegger pedig összenőtt a Terminátor napszemüvegével és bőrdzsekijével, akkor

John Cenára alighanem még évtizedek múltán is úgy fogunk emlékezni mint a kipattintott bohócra a feszülő piros pólóban meg a hülye alusisakban.

A Peacemaker-sorozat ráadásul tökéletesen beleillik abba a sormintába, amelyben a VHS-korszak egyszemélyes hadseregei olyan kultikus vígjátékokban komédiáztak önfeledten, mint az Oscar vagy az Ikrek, kacagtató módon mutatva be, hogy a saját maguk paródiájává felpuffasztott izomkolosszusok igenis lehetnek viccesek.

A Peacemaker ráadásul nemcsak a vérbő humorban és a véres akciójelenetekben jó, de igen erős epizódvégi cliffhangerekkel és űrlényinváziós konteókkal bolondítja meg a szuperhősös és zsarusorozatok ezerszer látott toposzait. Emellett annyi zenei, filmes, képregényes, valamint egyéb popkulturális utalást és cinkos összekacsintást kapunk minden egyes részben, hogy a negyedik fal adja a másikat. A sztorit inkább nem spoilerezném el, legyen elég annyi, hogy muszáj Herkulesünk harmadvonalbeli ügynököket kap maga mellé a világ sorsát eldöntő, nagyszabású fedett akció lebonyolításához,

és tetteik következményeként nemcsak szem nem marad szárazon (értsd: könnyesre röhögöd magad), de padló, plafon és fal sem (értsd: annyi vér spriccel szanaszét)!

A fentiek miatt a Peacemaker  önmagában is az utóbbi évek legzsiványabb tévésorozata lehetne, de ott van még a széria ingujjba rejtett ötödik ásza: a zene! Ha maga a sorozat egy ínycsiklandozó tejszínhabos sütemény, akkor a koktélcseresznye a tetején nem más, mint a verekedős jelenetek és a stáblista alatt bömbölő pompás rockballada-gyűjtemény. James Gunn kiváló muzikális érzékről tesz tanúbizonyságot azzal, hogy leporolta a régi válogatáskazettáit, és olyan heavy metal / hard rock alapművekkel pakolta tele a sorozatot, mint a Jawbreaker a Judas Priesttől és a House of Pain Faster Pussycattől, amiket pompásan kiegészít a 11th Street Kidzz a Hanoi Rocks nevű finn bandától és az Enemy in Me a svéd Vains of Jennától. Itt egy kis ízelítő a sorozat hivatalos soundtrackjéből, garantált lesz a léggitározós jókedv és a dallamtapadás!


Ítélet: 9/10

Kiknek ajánljuk? A galaxis őrzői, az Öngyilkos osztag, valamint az eszelős humorú James Gunn fanatikus rajongóinak, és persze mindenkinek, aki még most is szentül meg van győződve róla, hogy a Marvel-produkciók mindig viccesebbek és ütősebbek, mint a komor és bénácska DC-cuccok.

Forrás: HBO Max

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!